Tehnička SEO optimizacija

Tehnička SEO optimizacija

Postizanje digitalne prisutnosti ne bi bilo moguće bez jednog iznimno izazovnog aspekta – SEO optimizacije.

SEO se dijeli u četiri kategorije: SEO izvan i na stranici, tehnička SEO optimizacija, lokalna SEO optimizacija i međunarodna SEO optimizacija web stranica. Već smo se dotakli međunarodne i lokalne optimizacije za tražilice, pa je sada vrijeme da razgovaramo o tehničkim aspektima.

Područje tehničke SEO optimizacije prilično je široko, pa ćemo u ovom postu na blogu govoriti samo o osnovama koje trebate znati o tome.

Tehnicka seo optimizacija kljucni faktori

Što je tehnička SEO optimizacija?

Tehničkom SEO optimizacijom smatraju se sve aktivnosti koje imaju za cilj zadovoljiti tehničke zahtjeve suvremenih web preglednika u svrhu poboljšanja organske pozicije u rezultatima pretraživanja.

Koliko je važna tehnička SEO optimizacija?

Bez obzira koliko kvalitetan sadržaj imate, ako vaša stranica nije tehnički optimizirana, vaša stranica neće biti dobro rangirana na Googleu. Bez tehničke optimizacije vaše web stranice nećete imati istu razinu uspjeha kao netko s visokokvalitetnim sadržajem i tehnološki poboljšanom web stranicom.

Najjednostavnije rečeno, web preglednici prvo moraju pronaći, pregledati (što se zove crawling, od eng. crawl) i indeksirati stranicu kako bi publika uopće mogla doći do nje. Nakon toga, još je dug put do tehničke optimizacije. Postoji mali milijun stvari koje ulaze u to, a sve kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo i vaša online prisutnost.

Kako bi online sadržaj dobio što više organskog prometa, tehnička SEO optimizacija je temeljna. Što ga čini tako važnim? Dvije trećine svih klikova generira prvih pet organskih rezultata pretraživanja.

Nadalje, 60% marketinških stručnjaka pripisuje svoje najbolje potencijalne klijente ulaznom marketingu (stvaranje bloga, SEO optimizacija, objave na društvenim mrežama itd.). Stoga biste uvijek trebali uključiti tehničku SEO optimizaciju u svoju poslovnu strategiju kao dio kontinuiranog procesa SEO optimizacije.

Optimizacija za tehnički SEO sastoji se od sljedećih čimbenika

Najvažniji aspekti tehničke SEO optimizacije su indeksiranje, indeksiranje te arhitektura i izvedba web stranice. Pogledat ćemo nekoliko ključnih stvari o svakom od njih na ovom blogu.

Arhitektura i navigacija web stranice

Dizajn web stranice odnosi se na organizaciju sadržaja na njoj. Činjenica da je jednostavna navigacija jedan od mnogih važnih čimbenika za visoke stope pretvorbe, kao što smo primijetili, važna je jer omogućuje korisnicima da brzo i jednostavno pronađu sve što traže.

Jednostavna struktura također olakšava proces pretraživanja i indeksiranja vaše stranice, prije nego što posjetitelji uopće čuju za nju. Procesi pretraživanja i indeksiranja provode se za svaku pojedinačnu stranicu unutar vaše web stranice (web stranica na engleskom).

U idealnom slučaju, trebali biste uspostaviti logičnu strukturu koja alatima za indeksiranje i indeksiranje olakšava pronalaženje željenih stranica. Ova logička struktura treba biti dosljedna u svakom URL-u, kao što je prikazano na sljedećoj slici. To će pomoći posjetiteljima da prate svoju lokaciju, a preglednici će razumjeti izgled i sadržaj.

Breadcrumb navigacija, također poznata kao bread crumb (doslovno mrvica kruha), pokazuje gdje se posjetitelj točno nalazi unutar web stranice i promiče SEO optimizaciju. Kao što možete vidjeti na slici ispod, ima oblik putanje teksta. Korištenje hijerarhijske navigacije preporuča se za veće web stranice s puno hijerarhijski posloženog sadržaja jer je na taj način tražilicama lakše “shvatiti” cjelokupnu strukturu.

Izvedba

Tehnička SEO optimizacija vrti se oko izvedbe vaše web stranice i, kao takva, ključni je element vaše online prisutnosti. O tome smo već govorili u mnogim primjerima, ali vrijedi ih ponoviti.

To uključuje stvari poput brzine, interaktivnog dizajna i stabilnosti web-mjesta, a sve se to zajednički naziva temeljnim web-bitnim pokazateljima. Ako su ove kvalitete niske, učinit ćete korisnike nezadovoljnima i neće im se svidjeti vaša stranica. Slično tome, ako vaša web stranica nije responzivna, što je u osnovi standard, korisnici neće biti zadovoljni jer postoji više uređaja i različite rezolucije zaslona.

Sljedeći savjeti mogu vam pomoći da poboljšate izvedbu web stranice:

Kompresija slike.

Trebali biste omogućiti predmemoriju preglednika.

Donesite odluku je li potrebna mreža za isporuku sadržaja (provjerite izvedbu svoje web stranice sa i bez CDN-a putem https://webpagetest.org/).

Smanjite HTML i CSS datoteke.

Učinite kôd učinkovitijim (uklonite neiskorištene dijelove, nepotrebne razmake itd.).

Osim toga, možete koristiti Googleov alat Lighthouse da provjerite izvedbu svoje web stranice i napravite poboljšanja

Informacije o poslužitelju za hosting (besplatni alati ovdje, ovdje i ovdje.)

Mogućnost pretraživanja i indeksiranja tražilice

Mogućnost indeksiranja znači da pretraživači (roboti koje web-preglednik šalje da prikupe podatke s web-stranica) mogu pregledavati stranice i “češljati” njihov sadržaj kako bi ih kasnije indeksirali i pretraživali.

Indeksabilnost se odnosi na sposobnost web stranice da je indeksira tražilica. Kada je indeksiran, to je pokazatelj da je njegov URL vidljiv u tražilici i da ga stoga korisnici interneta mogu pronaći. Na mogućnost indeksiranja i indeksiranja utječu prethodni spomeni izvedbe i arhitekture, ali na njih utječu i drugi čimbenici koji su najvažniji od ovih. Pogledajmo ih pobliže.

Tehnicka SEO optimizacija

1.Sitemap

Karta web stranice kritičan je aspekt izgleda web stranice. To je često vrsta vodiča koji internetskim preglednicima omogućuje upoznavanje i navigaciju do različitih dijelova stranice.

Osnovne vrste karti web stranica su:

sve su stranice navedene u standardnoj XML karti web stranice

slika sitemap

video karta web mjesta

karta web mjesta google News (tj. karta web stranice koja pomaže u rangiranju sadržaja prikladnog za Google vijesti)

Kao početnu točku, najbolje što možete učiniti je izraditi mapu web stranice, a za to postoje razni programi i aplikacije. Možete koristiti dodatak Yoast SEO ili dodatak XML Sitemaps u WordPressu ili drugom sustavu za upravljanje sadržajem ili možete koristiti vanjsku aplikaciju kao što je XML-Sitemaps. Kako biste izradili i prenijeli svoju kartu web stranice na Google, slijedite ove korake. Najprije idite na Google Search Console, potvrdite kartu web stranice, a zatim dodajte kartu web stranice. Konačno, održavajte kartu web stranice ažuriranom.

Veličina slike i vrijeme učitavanja (Ovdje besplatno koristite alate Pingdom.)

2. Datoteka pod nazivom Robots.txt

Datoteka Robots.txt nalazi se u korijenskom direktoriju web-mjesta i sadrži pravila specifična za pristup indeksiranja. Robots.txt je tema vrijedna vlastitog bloga. Ovdje ćemo se ukratko dotaknuti njegovih prednosti.

Kao prvo, među ostalim pogodnostima, datoteke robots.txt mogu vam pomoći da alate za indeksiranje zadržite podalje od dijelova vaše web-lokacije. Ove datoteke omogućuju vam da, između ostalog, osigurate da vaša stranica nema dvostruki sadržaj u SERP-ovima i da držite podalje zlonamjerne robote.

3. Analiza log datoteka

Svaki put kada botovi pretražuju web mjesto, stvaraju datoteke dnevnika. To se događa svaki put kada pokrenete Screaming Frog, a te datoteke nude informacije poput toga koje su URL-ove vaši botovi indeksirali, prioritet koji želite da imaju i vrstu analize koju želite.

Koje dijelove vaše web stranice tražilice nedovoljno indeksiraju?

Koje su najpopularnije stranice?

Pogreške indeksiranja?

Rezultati ove analize mogu vam pomoći da odredite načine za poboljšanje učinkovitosti indeksiranja vaše web stranice.

4.Dvostruki sadržaj

Do dupliciranog sadržaja može doći ako netko kopira sadržaj s drugog web-mjesta i zatim ga ponovno upotrijebi na vlastitom web-mjestu ili ako se sadržaj pojavljuje više puta na istom web-mjestu, ali s manjim varijacijama, poput stilskih ili pravopisnih varijacija. Dvostruki sadržaj otežava web-preglednicima razlikovanje jedne stranice sadržaja od druge i smanjuje šanse da tražilice indeksiraju ili rangiraju stranicu.

Možete provesti reviziju optimizacije tražilice kako biste vidjeli postoje li duplicirane web stranice. Ako postoje, trebali biste dodati noindex meta oznaku kako bi cijela web stranica bila filtrirana i ne bi se mogla prikazati u rezultatima pretraživanja.

Razlog za uključivanje oznake rel=canonical je da se web preglednicima kaže koja je web stranica izvorna verzija, koja će se prikazati u rezultatima pretraživanja, a također sprječava indeksiranje i indeksiranje duplikata. To jamči da je točan sadržaj indeksiran i visoko rangiran.

5. HTTP greške

Najčešći HTTP statusni kodovi (npr. 301 i 404) s kojima ćete se susresti dok optimizirate svoje web mjesto su 301 i 404. Ovo je važno za tehničku optimizaciju.

kod za trajno preusmjeravanje 301 označava da će posjetitelji biti trajno preusmjereni na drugi URL nakon što kliknu na njega. To će stvoriti negativno korisničko iskustvo za posjetitelje i uzrokovati da tražilice budu manje sklone indeksirati vašu stranicu.

najpoznatiji kod greške je 404 Not Found. Pogreške 404 događaju se kada korisnik pokuša pristupiti nevažećoj stranici, vjerojatno zbog pogreške pri upisu ili problema s web mjestom. Osim što ste ograničili broj od 404 stranice, one koje imate morate dizajnirati tako da na jedinstven način predstavljaju vaš brend i što brže usmjeravaju korisnika na drugu korisnu stranicu.

302 Privremeno preusmjeravanje još je jedan kôd koji treba istražiti; 405 Metoda nije dopuštena; 403 Zabranjeno; greška 500; 502 Loš pristupnik; vrijeme čekanja pristupnika; 503 usluga nedostupna.

Zaključak

Slijedite ove korake i bit ćete na dobrom putu prema višem rangu u tražilici. Pratite ovaj proces tijekom vremena jer se stvari mijenjaju. Svako toliko ćete morati pregledavati ove savjete kako biste bili sigurni da optimizirate za najnovije promjene algoritma.

Autor Bio

Robert Tolo je osnivač Tolo Designa, vodeće digitalne agencije koja se specijalizira za optimizaciju pretraživanja i digitalne marketing strategije. On je iskusni stručnjak za SEO s više od 5 godina iskustva u industriji, te se trudi pomoći tvrtkama povećati njihovu online vidljivost i doseg. U slobodno vrijeme, Robert voli biti u tijeku s najnovijim trendovima u digitalnom svijetu i pronaći nove načine pomoći svojim klijentima uspjeti online.

Scroll to Top