Skip to content

SEO OPTIMIZACIJA

Što je SEO optimizacija?

Što je SEO optimizacija?

SEO, odnosno Search Engine Optimization, je proces optimizacije vaše web stranice kako bi se postigao bolji rang na pretraživačima. Pretraživači kao što su Google, Bing i Yahoo koriste algoritme kako bi prikazali najrelevantnije rezultate korisnicima koji traže određene ključne riječi. Vaš cilj kao vlasnika web stranice je biti među prvih nekoliko organskih rezultata za relevantne upite.

Postoji nekoliko različitih elemenata SEO optimizacije, a to su on-site optimizacija i off-site optimizacija. On-site optimizacija uključuje optimizaciju vašeg sadržaja, strukture web stranice i korištenje ključnih riječi u vašem sadržaju. Off-site optimizacija uključuje stvaranje kvalitetnih povratnih veza prema vašoj web stranici i izgradnju autoriteta vaše domene.

Jedan od glavnih ciljeva SEO optimizacije je povećanje prometa na vašoj web stranici. Međutim, nije samo važan broj posjetitelja koji dolaze na vašu stranicu, već i kvaliteta prometa. To znači da želite privući posjetitelje koji su zainteresirani za vašu temu ili proizvod i koji će ostati na vašoj stranici i konvertirati se u kupce ili pretplatnike.

Ukratko, SEO optimizacija je ključna za uspjeh vaše web stranice. To je proces koji zahtijeva konstantan rad i praćenje trendova kako bi vaša stranica ostala relevantna za pretraživače i korisnike. Ako želite privući kvalitetan promet i poboljšati svoj online posao, SEO optimizacija je nešto što biste trebali ozbiljno razmotriti.

Definicija SEO-a

SEO ili optimizacija tražilice jedan je od najvažnijih procesa u digitalnom marketingu. To je skup postupaka koji poboljšavaju vidljivost web stranica u tražilicama, a osnovni cilj Googlea je prikazati najrelevantnije web stranice za tražene informacije. Dakle, cilj SEO-a je povećati broj organskih posjeta web stranicama i time povećati vidljivost, promet i prodaju.

Ključne riječi su temelj on-site optimizacije i svaki sadržaj na web stranici trebao bi se fokusirati na ključne riječi koje će privući kupce ili korisnike usluga. Kratki članci koji daju korisne informacije korisnicima su nagrada i smanjuju bounce rate. Osim toga, smanjenje bounce rate povećava zadovoljenje namjere pretraživanja.

Praćenje rezultata i analiza ključni su za uspjeh SEO-a. Broj organskih posjeta, vrijeme provedeno na web stranici, doživljaj i iskustvo korisnika su glavni pokazatelji uspješnosti SEO-a.

SEO značenje i definicija obuhvaćaju širok raspon postupaka, ali osnovni cilj je poboljšati vidljivost web stranica i privući korisnike tražilica. U konačnici, zadovoljenje namjere pretraživanja kupaca i korisnika usluga ključno je za uspjeh bilo koje web stranice.

Kako napraviti SEO optimizaciju?

SEO optimizacija predstavlja proces koji ima za cilj poboljšati vidljivost web stranice na tražilicama poput Googlea. Ovaj proces podrazumijeva brojne korake, od istraživanja ključnih riječi do analize podataka, a sve s ciljem da bi web stranica bila relevantna i relevantnija za pretraživače. Kako se radi SEO optimizacija?

Prvi korak u procesu SEO optimizacije je istraživanje ključnih riječi. Ovo istraživanje podrazumijeva traženje ključnih riječi koje ljudi najčešće upisuju u tražilicu kada traže proizvod ili uslugu koju vi nudite. Ključne riječi koje ste pronašli trebate ugraditi u strukturu vaše web stranice.

Kada ste istražili ključne riječi, sljedeći korak je optimizacija strukture web stranice. Važno je da vaša stranica bude jasna i pregledna, kako bi posjetitelji brzo pronašli ono što traže. Stranica bi trebala imati intuitivnu navigaciju, jasne oznake, očit logotip, brzu navigaciju i jednostavan pregled sadržaja.

Sljedeći korak je optimizacija sadržaja. Ključne riječi koje ste pronašli trebaju biti ugrađene u sadržaj web stranice, kako bi se poboljšala vidljivost na tražilicama. Međutim, važno je ne pretjerivati s ključnim riječima i ne zaboraviti na kvalitetan sadržaj koji će posjetiteljima pružiti vrijednost.

Backlinkovi su još jedan važan element SEO optimizacije. Backlinkovi su veze koje upućuju na vašu web stranicu, što govori tražilicama da vaša stranica ima relevantne informacije i da je vrijedna pozicioniranja. Kvalitetni backlinks pomažu poboljšati pozicioniranje na tražilicama.

Analiza podataka je još jedan ključni korak u SEO procesu. Praćenje statistika, poput broja posjeta, prosječnog vremena provedenog na stranici, stopa napuštanja stranice i drugih podataka, pomaže u utvrđivanju učinkovitosti vaše web stranice i potencijalnim poboljšanjima koja bi se mogla primijeniti.

On-site optimizacija je proces optimiziranja stranica na vašoj web stranici. Ovo podrazumijeva optimizaciju meta opisa, naslova, slika, URL-ova i drugih elemenata koji se nalaze na stranici. Važno je da svi elementi budu relevantni i optimizirani za ključne rijeci.

Povećanje prometa uz SEO
seo

Osnove SEO optimizacije

SEO optimizacija je marketinški alat koji se koristi za poboljšanje pozicije stranice tvrtke na najpoznatijoj tražilici – Google-u. Ova tehnika je važna za poslovnu djelatnost koja ima cilj privući poslovne korisnike na svoju stranicu.

Stručnjaci specijalizirani za SEO optimizaciju koriste istraživanje i svoje iskustvo u programiranju i izradi kvalitetne optimizacije kako bi pratili Google-ov algoritam. Međutim, oprez se mora uzeti u obzir kako se ne bi napravila neprirodna optimizacija koja bi dovela do loših rezultata.

Ključna riječ, tekstovi, slike i loši linkovi su samo neki od elemenata koje treba uzeti u obzir kod SEO postavki. Kvalitetna optimizacija je ona koja prati Google-ov algoritam i pomaže u poboljšanju pozicije stranice na tražilici.

Tečajevi za osnove SEO optimizacije su dostupni za one koji žele naučiti više o ovoj tehnici i kako je primijeniti na svojoj stranici. Međutim, izbjegavajte nevjerodostojne tečajeve koji ne nude specijalizirane stručnjake i iskustvo.

Uz praćenje i istraživanje Google-ovog algoritma, stručnjaci mogu izraditi kvalitetnu optimizaciju koja će pomoći u poboljšanju pozicije stranice na tražilici. Međutim, oprez se mora uzeti u obzir kako bi se izbjegla neprirodna optimizacija koja bi mogla naštetiti poziciji stranice

Pročitajte Vodič kroz SEO

On-page SEO optimizacija (što učiniti na samoj stranici)

Originalan sadržaj

Savršeno dizajnirana web stranica neće donijeti željene rezultate ukoliko se ne pridržavate SEO optimizacije. Proces optimizacije vaše stranice na tražilicama je složen i zahtijeva mnogo truda, no donosi dugoročne benefite. On Page SEO optimizacija uključuje prilagođavanje sadržaja vašoj publici, te korištenje long tail ključnih riječi u title tagu i URL-u. Duplicirani sadržaj će dovesti do smanjenja vidljivosti, stoga je korištenje canonical tagova ključno.

Off-site optimizacija uključuje promociju na društvenim mrežama i stvaranje backlinkova. To je važno za povećanje pozicije i vjerodostojnosti vaše stranice na tražilicama. Relevancija i kvaliteta sadržaja također igraju važnu ulogu u vidljivosti vaše stranice. Zastarjeli sadržaj i neažurirane informacije mogu negativno utjecati na vašu poziciju.

Vaša stranica također treba biti mobile friendly i prilagođena dimenzijama ekrana različitih uređaja. Višejezičnost vaše stranice također je ključna za povećanje vidljivosti i privlačenje šire publike.

Konkurencija u SEO optimizaciji je velika, no proces je dugoročan i vaša stranica može postići visoku poziciju uz odgovarajuće korištenje tehničkog SEO-a. Stoga je važno imati originalan sadržaj koji će privući publiku i potaknuti ih da se vraćaju na vašu stranicu.

Spora stranica i duplicirani sadržaj mogu biti glavni razlozi za negativan utjecaj na vašu poziciju, stoga je korištenje SEO optimizacije za stranicu od vitalne važnosti. Budite u tijeku sa svim trendovima i prilagodite se tražilicama kako biste postigli visoku vidljivost i uspješnost vaše web stranice.

Ključne riječi (KW - KeyWords)

SEO optimizacija stranica su ključni pojmovi u svijetu interneta. Svaki korisnik ili posjetitelj traži informacije putem web tražilice kao što su Google, Yahoo.com ili Bing.com. Kako bi se pojavili na vrhu rezultata pretrage, ključne riječi moraju biti optimalno postavljene.

Rangiranje stranica na web tražilicama je izuzetno bitno za poslovni uspjeh. Iskustvo korisnika na stranici je također vrlo važno jer ako posjetitelj ne dobije ono što traži, napustit će stranicu i otići drugdje. Tržište je veliko i konkurencija je jaka.

Dokazana metoda za napredovanje na web tražilicama je postavljanje ključnih riječi u članak na način koji odgovara smjernicama SEO postavki. Za početnike, ovo može biti teško, ali ne bi trebalo odustati jer to može biti šteta za njihovo poslovanje.

Kratko opisivanje pojma SEO je magičan jer otkriva način kako napraviti svoju web stranicu prvi izbor za korisnike. Postavljanje ključnih riječi u članak i na web stranicu pomoći će u napredovanju i rangiranju stranice na web tražilicama.

Off-site optimizacija

Off-site optimizacija odnosi se na optimizaciju elemenata koji nisu dio domene, na primjer povratne veze, te promociju putem platformi društvenih medija, te povećava vidljivost i istaknutost stranice.

To znači da će vaša web stranica djelovati pouzdanije ako uključite neke poveznice, “preporuke” s najpouzdanijih i najkvalitetnijih stranica koje su povezane s vašim sadržajem. preko 50 puta više poveznica s web stranica koje ni na koji način nisu povezane s vašim uslugama ili proizvodima.

Off-site optimizacija uvelike ovisi o on-site optimizaciji. Osobito, ako vaše web mjesto ne reagira, ima zastarjele ili zastarjele informacije ili nije prilagođeno mobilnim uređajima. Postoji dobra vjerojatnost da drugi vlasnici web mjesta neće biti skloni povezivanju s vašim web mjestom ili čak promovirati vaše web mjesto putem veza .Radite promocije na na društvenim mrežama,te marketing na na društvenim mrežama.SEO optimizacija je rad bez prekida.

SEO optimizacija web stranice

Istaknuti naslov

SEO optimizacija je postupak koji se provodi na web stranicama kako bi se poboljšao njihov rang u Google pretraživanju. Ovaj postupak uključuje upotrebu različitih tehnika i extenzija kako bi se procijenio tekst i postigla pozitivna ocjena od Googleovog algoritma.

Koristeći SEO marketing, možete optimizirati svoju web stranicu za pretraživanje ključnih riječi i time povećati svoju vidljivost na tražilici. Kada se vaša stranica nalazi među prvima u Google pretraživanju, vaša će web stranica privući više posjetitelja.

Pozitivni rezultati SEO optimizacije vidljivi su u vašem rangiranju na Googleovoj tražilici. Što se više približavate prvoj stranici pretraživanja, to je veća vjerojatnost da će vaša web stranica biti posjećena.

Stoga, ako želite povećati svoj rang na Googleu i povećati posjetitelje svoje web stranice, SEO optimizacija je neizbježan postupak koji morate provesti. Uz korištenje pravih tehnika i extenzija, vaša će web stranica postići bolju procjenu od Googleovog algoritma i biti među prvima u rezultatima pretraživanja.

Dodati slike

Dodatak slika na web stranici može značajno poboljšati izgled vaše stranice te vizualno privući posjetitelje. Uz to, dodavanje slika može donijeti i dodatne bodove za napredak na Google tražilici. Kako bi se slike kvalitetno prikazivale, važno je paziti na veličinu datoteka i naziv slika. Ako je potrebno, preimenovanje slika u generički naziv može olakšati njihovo pronalaženje.

Uz pomoć Google Analyticsa, moguće je pratiti broj posjeta i posjetitelja koji se zadržavaju na stranici te na taj način poboljšati usluge koje se pružaju korisnicima. Dodavanje slika na web stranicu može povećati vrijeme zadržavanja posjetitelja te im omogućiti bolje razumijevanje sadržaja koji se nalazi na stranici.

Uzimajući u obzir važnost dodavanja slika na web stranicu, svaki korisnik bi trebao naučiti osnove optimizacije slika kako bi postigao najbolje rezultate. Poboljšajte izgled i vizualni dojam svoje stranice te privucite više posjetitelja dodavanjem slika na svoju web stranicu.

Off-page SEO optimizacija (podizanje autoriteta stranice)

U zaključku posta na blogu o SEO optimizaciji bez spominjanja tehničkog SEO-a vrlo je nemarno s naše strane.

Temeljni uvjeti i prvi korak prema uspjehu SEO optimizacije je tehnička optimizacija. Tehnički SEO je u biti proces koji vam omogućuje da prilagodite svoju web stranicu tražilicama. Važne tehničke prilagodbe koje određuju je li web stranica optimizirana iz tehničkih razloga su brzina učitavanja stranice web stranice kao i fleksibilnost dizajna web stranice različitim veličinama zaslona.

Web stranica koja nije tehnički  optimizirana smanjit će konverzije na web stranici ili odbiti potencijalne kupce.

Kako biste započeli proces implementacije procesa tehničke optimizacije, neophodno je instalirati Google Search Console koji vam omogućuje da vidite najvažnije aktivnosti koje se događaju na vašoj stranici.

Backlinkovi

Backlinkovi, ili e poveznice, jedan su od ključnih čimbenika u optimizaciji web tražilica. Oni označavaju linkove koji vode s drugih web stranica na vašu web stranicu, a njihova važnost ogleda se u tome što pomažu povećati vašu poziciju na SERP-u (stranici s rezultatima pretraživanja)

Cijena SEO optimizacije

Svi žele svoju stranicu vidjeti na TOP 3 pozicijama Google tražilice kako lokalno tako i šire, no kako to postići? Proces SEO optimizacije je jedan od načina kako povećati autoritet vaše stranice i privući organske posjetitelje. Za razliku od plaćenih oglasa, kao što su Google AdSense, organski posjetitelji su oni koji dolaze na vašu stranicu putem pretraživanja i žele vidjeti sadržaj koji nudite.

No, kome se obratiti za SEO optimizaciju i koliko to košta? Odgovor je jednostavan – postoje agencije za SEO optimizaciju koje se bave svim vrstama stranica, od klasičnih blogova do web trgovina. Cijena ovisi o vrsti stranice, temi koju obrađuje te konkurenciji na tržištu.

Upravo je konkurencija jedan od faktora koji utječu na cijenu SEO optimizacije. Ako se nalazite u području s visokom konkurencijom, cijena će biti nešto viša, dok će manja konkurencija donijeti i niže cijene.

No, bez obzira na cijenu, SEO optimizacija je neophodna za sve koji žele svoju stranicu vidjeti na prvim stranicama Google tražilice. Ne čekajte predugo, obratite se stručnjacima za SEO optimizaciju i osigurajte si bolju poziciju na Google-u!

Optimizacija sadržaja

U rangiranju je sve o sadržaju. Bitno je da vaš sadržaj bude jedinstven i da se ne kopira. Ključne riječi također treba dobro koristiti. Možemo biti kažnjeni ako koristimo previše ključnih riječi.

Istraživanje ključnih riječi

Optimizacija vaše web stranice moguća je samo uz istraživanje riječi. Lako vas mogu preplaviti divovi u vašoj industriji ako ne napravite odgovarajuće istraživanje ključnih riječi.

Link Building

Optimizacijom izvan stranice dominira link building. Google i druge tražilice koriste povratne veze da naznače je li sadržaj valjan. Stranica koja ima mnogo kvalitetnih povratnih veza imat će bolji učinak od one s nekoliko.

BESPLATNA SEO ANALIZA I PONUDA

Ispunite obrazac u nastavku kako biste zatražili neobvezujuću ponudu. Zatim ćemo vam se javiti čim budemo mogli.