Razumijevanje Off page SEO optimizacije

Off Page SEO optimizacija uključuje radnje poduzete izvan web stranice kako bi se utjecalo na rangiranje na stranicama s rezultatima tražilice i važan je dio sveobuhvatnih SEO strategija.

Definicija i važnost

Optimizacija izvan stranice odnosi se na različite strategije i tehnike koje se koriste izvan web stranice kako bi se poboljšalo njezino rangiranje u tražilicama. Ove taktike uz On page SEO pomažu povećati autoritet stranice, pouzdanost, relevantnost, percepciju korisnika i cjelokupni online ugled.

Važnost off page SEO optimizacije ne može se podcijeniti jer ona pomaže tražilicama da razumiju kako drugi vide vašu web stranicu. Dobro izvedena SEO kampanja izvan stranice može dovesti do višeg rangiranja na stranicama s rezultatima tražilice (SERP), povećanog organskog prometa na vašoj web stranici, jače reputacije robne marke i viših razina angažmana na društvenim medijima.

Na primjer, kada se više visokokvalitetnih web stranica povezuje na vaš sadržaj ili pozitivno spominje vašu marku u svojim postovima ili člancima – to signalizira tražilicama da vaša stranica ima vrijedne informacije vrijedne promicanja.

Off page SEO optimizacija

Ključne tehnike Off Page SEO optimizacije

Izgradnja poveznica je ključna SEO taktika izvan stranice koja uključuje navođenje drugih web stranica da se povežu na vašu stranicu.

Izgradnja poveznica

Izgradnja poveznica vitalna je komponenta SEO strategija koje prakticiraju SEO agencije. To uključuje dobivanje visokokvalitetnih, relevantnih povratnih veza s uglednih web stranica kako bi se poboljšalo rangiranje web stranice na stranicama s rezultatima tražilice.

Što više poveznica upućuje na vaše web mjesto, to ga tražilice kao što je Google smatraju većim autoritetom.

Postoje brojni pristupi izgradnji veza, uključujući sadržajni marketing, gostujuće blogove, izgradnju prekinutih veza i širenje utjecaja koji mogu pomoći u stvaranju prirodnih veza tijekom vremena.

Na primjer, stvaranje visokokvalitetnih postova na blogu omogućuje drugim web-mjestima da ga upućuju na vlastito web-mjesto, što rezultira kvalitetnim povratnim vezama koje će dodatno ojačati vaše SEO napore.

Međutim, važno je napomenuti da nisu sve veze stvorene jednako – neke čak mogu biti štetne ako dolaze s domena niske kvalitete ili neželjenih sadržaja, što bi vas moglo odvesti na krivi put u smislu poboljšanja vašeg rangiranja i negativnog utjecaja na percepciju korisnika.

Uključivanje u društvene medije

Angažman na društvenim mrežama ključna je komponenta off page SEO optimizacije. Platforme kao što su Facebook, Twitter i Instagram omogućuju tvrtkama interakciju sa svojom ciljnom publikom i promicanje svijesti o robnoj marki.

Stvaranjem privlačnih objava na društvenim mrežama koje potiču lajkove, komentare i dijeljenja, tvrtke mogu povećati svoj doseg i privući promet na svoju web stranicu.

Štoviše, aktivno sudjelovanje na kanalima društvenih medija može pomoći u izgradnji snažne internetske reputacije tvrtki. Brzo odgovaranje na upite ili pritužbe kupaca pokazuje predanost korisničkoj službi i može pomoći u uspostavljanju pouzdanosti među potencijalnim kupcima.

Mjerne vrijednosti društvenih medija kao što su sljedbenici, lajkovi, dijeljenja, retweetovi itd. tražilice poput Googlea također smatraju čimbenicima rangiranja kada procjenjuju relevantnost i popularnost web stranice.

Influencer marketing

Influencer marketing moćna je tehnika off page SEO optimizacije koja uključuje suradnju s popularnim osobama na društvenim mrežama ili blogerima za promicanje vašeg brenda. Partnerstvom s influencerom možete iskoristiti njegovu angažiranu publiku i poboljšati svoju prisutnost na mreži.

Na primjer, ako ste vlasnik tvrtke za njegu kože, suradnja s beauty blogerom mogla bi biti učinkovit način za povećanje vidljivosti vašeg brenda među njihovim sljedbenicima.

Influencer marketing može pomoći u poboljšanju SEO-a generiranjem povratnih veza visoke kvalitete iz relevantnih izvora. Kada influenceri objavljuju objave o vašem brendu, često povezuju na vašu web stranicu, što signalizira tražilicama da je drugi smatraju dovoljno vrijednom da se na nju povežu.

Spominjanje i citiranje robne marke

Spominjanje i citiranje robne marke odnosi se na slučajeve kada se o vašoj robnoj marki govori ili spominje na drugim web stranicama. Ovo su važni čimbenici SEO-a izvan stranice jer signaliziraju tražilicama da je vaša web stranica autoritativna i pouzdana.

Na primjer, ako popularan blog u vašoj djelatnosti spominje jedan od vaših proizvoda ili usluga i povezuje natrag na vašu web stranicu, to može imati pozitivan učinak na vašu vidljivost na stranicama s rezultatima tražilice.

Praćenje spominjanja i citiranja brendova ključno je i za učinkovito upravljanje reputacijom.

Guest Posting

Jedna od najučinkovitijih strategija off page SEO optimizacije je Guest posting. To uključuje stvaranje i objavljivanje sadržaja na drugim web stranicama u vašoj niši ili industriji. Na taj način možete dosegnuti širu publiku, dobiti veću izloženost i povećati autoritet svoje marke.

Upravljanje ugledom –  Reputation Management

Upravljanje reputacijom ključni je aspekt SEO-a izvan stranice. To uključuje osiguravanje da web stranica ima pozitivne online recenzije i spominjanja na različitim platformama. Praćenjem spominjanja robnih marki i citiranja, tvrtke se mogu odmah pozabaviti negativnim komentarima ili recenzijama kako bi spriječile njihovo širenje.

Ulaganje u upravljanje reputacijom omogućuje tvrtkama da uspostave pouzdanost, relevantnost i autoritet u svojoj industriji, što se može pretočiti u viši rang na stranicama s rezultatima tražilice.

Na primjer, kada potencijalni kupci vide pozitivne recenzije o tvrtki na mreži ili otkriju da se njihova robna marka često spominje na različitim platformama kao što su blogovi ili web stranice s vijestima, veća je vjerojatnost da će kliknuti do web stranice i obaviti kupnju.

Kako biste maksimizirali prednostiguest postinga, bitno je odabrati ugledna i autoritativna web-mjesta koja su u skladu s vrijednostima vaše marke i nude vrijednost čitateljima. Također biste se trebali usredotočiti na pružanje visokokvalitetnog sadržaja koji prikazuje vašu stručnost i nudi praktična rješenja ili uvide.

Mjerenje uspjeha Off page SEO optimizacije

Da biste utvrdili jesu li vaši napori za optimizaciju izvan stranice učinkoviti, važno je izmjeriti uspjeh kroz faktore kao što su autoritet domene, promet preporuka, kvaliteta povratnih veza i doseg društvenih medija.

Autoritet domene

Autoritet domene važna je metrika koja se koristi za mjerenje ukupne snage i autoriteta web stranice. Izračunava se na temelju različitih čimbenika, uključujući broj i kvalitetu povratnih veza koje upućuju na web mjesto, kao i njegovu starost, relevantnost sadržaja i angažman korisnika.

Kako biste poboljšali autoritet domene svoje web stranice, bitno je usredotočiti se na izgradnju povratnih veza visoke kvalitete iz autoritativnih izvora u vašoj industriji ili niši. To se može postići guest posting-om na web-mjestima ili obraćanjem utjecajnim osobama u vašem području koji vam mogu pomoći u promicanju robne marke kroz linkove.

Još jedna učinkovita strategija za jačanje autoriteta domene je stvaranje vrijednog sadržaja koji privlači organske veze iz renomiranih izvora i angažira korisnike.

Promet preporuka

Promet preporuke ključna je metrika za mjerenje uspjehaoff page SEO-a. Promet preporuke odnosi se na posjetitelje koji dođu na vašu web stranicu putem vanjskih izvora, kao što su platforme društvenih medija, druge web stranice ili internetski imenici.

Kako biste povećali promet preporuka, možete se usredotočiti na izgradnju odnosa s drugim web stranicama i utjecajnim osobama unutar svoje niše. Na primjer, partnerstvo s utjecajnom osobom za promicanje vašeg sadržaja ili sudjelovanje u gostujućem blogovanju može vam pomoći da privučete novu publiku i privučete više referalnog prometa na svoju stranicu.

U konačnici, poboljšanje referalnog prometa trebalo bi biti dio bilo koje sveobuhvatne strategije off page optimizacije  jer ne samo da privlači više organskih posjetitelja, već i pomaže u izgradnji snažne internetske reputacije za vašu web stranicu, a istovremeno podiže vjerodostojnost među korisnicima i tražilicama.

Poredak i vidljivost

Da biste izmjerili uspjeh optimizacije, bitno je pratiti rangiranje i vidljivost web stranice na stranicama s rezultatima tražilice. To uključuje praćenje pozicije web stranice za relevantne ključne riječi i fraze i praćenje njenog pojavljivanja u rezultatima pretraživanja.

Na primjer, ako je web stranica optimizirana za “najbolje tenisice za trčanje”, trebala bi se pojaviti na prvoj stranici rezultata pretraživanja kada netko pretražuje taj izraz.

Implementacijom učinkovitih tehnika off page SEO optimizacije kao što su izgradnja poveznica, marketing na društvenim mrežama, širenje utjecaja, objavljivanje gostiju, upravljanje ugledom i lokalne SEO taktike za poboljšanje rangiranja i vidljivosti mogu dramatično povećati organski promet s tražilica.

Kvaliteta backlinkova

Povratne veze su veze s drugih web stranica koje usmjeravaju korisnike na vašu web stranicu. Kvaliteta ovih povratnih veza ključna je za optimizaciju izvan stranice jer mogu utjecati na rangiranje i promet u tražilicama.

Backlinkovi niske kvalitete ili spam zapravo mogu naštetiti rangiranju i ugledu vaše web-lokacije. Na primjer, ako web-mjesto s nevažnim sadržajem ili malo autoriteta povezuje na vaše web-mjesto, tražilice to mogu smatrati crvenom zastavom.

Fokusiranje na izgradnju visokokvalitetnih backlinkovs putem taktika kao što su dopiranje do utjecajnih osoba, objavljivanje gosta na renomiranim web-lokacijama i stvaranje sadržaja koji se može dijeliti može pomoći poboljšati vaš autoritet na mreži i povećati organski promet.

Doseg društvenih medija

Društveni mediji sastavni su dio optimizacije izvan stranice jer podižu svijest o robnoj marki i unapređuju ukupnu online reputaciju. S više od 3 milijarde aktivnih korisnika društvenih medija diljem svijeta, tvrtke mogu iskoristiti ovu ogromnu publiku kako bi učinkovito dosegle svoje ciljno tržište.

Angažman na društvenim mrežama uključuje lajkove, dijeljenja, komentare i praćenja koji povećavaju vidljivost web stranice na tražilicama. Također gradi povjerenje kupaca pružajući im visokokvalitetan sadržaj na različitim kanalima društvenih medija kao što su Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram i YouTube.

Jedan od ključnih razloga zašto je angažman na društvenim mrežama bitan za optimizaciju izvan stranice je kako to utječe na preporuke natrag na vašu web stranicu. Što više dijeljenja ili lajkova vaš sadržaj dobije na platformama društvenih medija, to pomaže u stvaranju kvalitetnog referalnog prometa na vašoj web-lokaciji, što može pozitivno utjecati na rangiranje na stranicama s rezultatima tražilice (SERP).

Nadalje, kada ugledni pojedinci ili brendovi dijele vaše objave ili vas prate na društvenim mrežama kao što su LinkedIn ili Twitter; to bi moglo dodatno uspostaviti vaš kredibilitet unutar te niše industrije.

Uobičajene pogreške off page SEO optimizacije

Izbjegavanje taktike crnog šešira, fokusiranje na kvalitetu umjesto kvantitete i zanemarivanje upravljanja ugledom samo su neke od uobičajenih pogrešaka optimizacije izvan stranice koje treba izbjegavati.

Izbjegavanje Black Hat taktike

Važno je kloniti se bilo kakve Black Hat  taktike kada je u pitanju optimizacija izvan stranice. To su metode koje krše smjernice tražilice i mogu rezultirati kaznama ili čak potpunom zabranom pristupa stranicama s rezultatima pretraživanja.

Iako te taktike mogu pružiti kratkoročne dobitke, dugoročno nisu održive i mogu naštetiti ugledu vaše web stranice. Umjesto toga, usredotočite se na stvaranje organskog prometa kroz tehnike bijelog šešira kao što su stvaranje kvalitetnog sadržaja, etičke prakse izgradnje poveznica i angažiranje vaše publike na društvenim medijima.

Fokusiranje na kvalitetu umjesto kvantitete

Kada je riječ o optimizaciji izvan stranice, kvaliteta vaših napora daleko je bitnija od kvantitete. Iako je istina da stvaranje velike količine povratnih veza ili dijeljenja na društvenim mrežama može izgledati privlačno, stvarnost je da veze niske kvalitete i neželjene taktike mogu lako naštetiti poretku vaše web stranice u tražilici.

Umjesto toga, usredotočite se na visokokvalitetne aktivnosti izgradnje poveznica kao što je gostujuće blogovanje na renomiranim web-mjestima unutar vaše industrije ili korištenje lokalnih SEO taktika.

Zapravo, Google cijeni veze iz autoritativnih i relevantnih izvora više od onih s velikim brojem, ali nekvalitetnih. To znači da izgradnja odnosa s utjecajnim osobama i uspostavljanje pozitivne online reputacije kroz digitalne PR napore mogu biti vrlo korisni za poboljšanje vidljivosti i prometa vaše web stranice.

Ignoriranje lokalnih SEO mogućnosti

Zanemarivanje lokalnih prilika za SEO može biti skupa pogreška za tvrtke koje se oslanjaju na lokalne kupce. Lokalni SEO uključuje optimizaciju vaše web stranice kako bi se pojavila u rezultatima tražilice kada ljudi traže proizvode ili usluge u blizini njihove lokacije.

Jedan od načina da iskoristite lokalni SEO je stvaranje odredišnih stranica specifičnih za lokaciju i korištenje ključnih riječi povezanih s određenim područjima. Na primjer, pizzerija bi mogla stvoriti zasebne stranice za svaku četvrt koju poslužuje i optimizirati ih relevantnim ključnim riječima kao što je “dostava pizze u [ime četvrti]”. Tvrtka bi također trebala zatražiti svoj unos na Google My Businessu, što će pomoći osigurati da se pojave točne informacije kada netko traži tvrtku na mreži.

Zanemarivanje upravljanja ugledom

Ignoriranje ili zanemarivanje upravljanja ugledom može biti skupa pogreška u optimizaciji izvan stranice. Internetska reputacija web stranice ključna je za njezin uspjeh jer se korisnici često oslanjaju na povratne informacije drugih kupaca prije nego što kupe ili stupe u kontakt s tvrtkom.

Jedan primjer važnosti upravljanja ugledom je nedavni pomak prema Googleovom ažuriranju algoritma E-A-T (stručnost, autoritet, pouzdanost). Web stranice koje nisu pouzdane mogu imati poteškoća s višim rangiranjem na stranicama s rezultatima tražilice zbog loše percepcije korisnika.

Ne prati spominjanje robnih marki i citate

Zanemarivanje spominjanja robne marke i citiranja uobičajena je pogreška u optimizaciji izvan stranice. Spominjanje robne marke je kada se vaša tvrtka ili web-lokacija spominje imenom, dok su citati slučajevi u kojima se vas navodi kao izvor sadržaja ili informacija.

Praćenje tih spominjanja i citata ključno je jer mogu utjecati na vaš online ugled i rangiranje u tražilicama.

Na primjer, pretpostavimo da utjecajni bloger piše o vašem proizvodu bez vraćanja poveznice na vašu web stranicu ili spominjanja njenog imena. U tom slučaju, to je propuštena prilika za promet preporuka i izloženost.

Slično tome, ako netko objavi netočne informacije o vama bez ispravka iz vjerodostojnih izvora kao što su novinske kuće ili alati za provjeru činjenica kao što su Snopes.com ili PolitiFact.com., to bi moglo naštetiti vašem online ugledu ako se ne provjeri.

Ignoriranje sadržaja koji generiraju korisnici

Zanemarivanje sadržaja koji generiraju korisnici pogreška je koju mnogi vlasnici web stranica rade kada je u pitanju optimizacija izvan stranice. Sadržaj koji generiraju korisnici ili UGC odnosi se na bilo koji sadržaj koji su stvorili korisnici web stranice ili platforme društvenih medija, poput komentara, recenzija i postova na društvenim mrežama.

Sadržaj koji generiraju korisnici pruža izvrsnu priliku za izgradnju odnosa s publikom i prikazivanje pouzdanosti i relevantnosti vašeg brenda. Poticanje UGC-a također može pomoći u povećanju organskog prometa na vašoj web stranici i poboljšati rangiranje u tražilicama putem povratnih veza generiranih s vanjskih platformi.

Najbolji primjeri iz prakse za uspješnu SEO optimizaciju

– Prilikom SEO optimizacije provedite redovite revizije povratnih veza kako biste identificirali i uklonili sve veze niske kvalitete ili neželjene pošte.

– Izgradite odnose s utjecajnim osobama u svojoj industriji kako biste povećali svijest o robnoj marki i osigurali kvalitetne povratne veze.

– Omogućite vrijedan sadržaj stranicama za gostovanje koje su u skladu s vašom nišom i ciljnom publikom.

– Pratite spominjanje robnih marki i citate na webu, brzo reagirajući na negativne povratne informacije ili recenzije.

– Potaknite sadržaj koji generiraju korisnici kao što su recenzije kupaca ili postovi na društvenim mrežama koji prikazuju vaše proizvode/usluge.

– Iskoristite lokalnu SEO taktiku optimiziranjem za lokalne ključne riječi, traženjem svog Google My Business profila i zaradom lokalnih povratnih veza.

Provođenje redovitih revizija povratnih veza

Redovite revizije povratnih veza ključne su za održavanje kvalitete vaših napora za optimizaciju izvan stranice. Evo nekoliko ključnih koraka koje treba slijediti prilikom provođenja revizije povratnih veza:

1. Započnite identificiranjem svih vanjskih poveznica koje upućuju na vašu web stranicu.

2. Analizirajte svaku vezu i provjerite relevantnost, autoritet, pouzdanost i percepciju korisnika.

3. Uklonite sve veze niske kvalitete ili neželjene pošte koje bi mogle štetiti ugledu ili rangiranju vaše web stranice.

4. Odbacite sve upitne ili štetne veze koje ne možete ručno ukloniti.

5. Potražite prilike za izgradnju novih visokokvalitetnih veza iz autoritativnih i relevantnih izvora.

Provođenjem redovitih revizija povratnih veza možete osigurati da su vaše taktike Off Page SEO-a učinkovite u poboljšanju autoriteta, relevantnosti i vidljivosti vaše web stranice na stranicama s rezultatima tražilice. Osim toga, uklanjanje štetnih veza i izgradnja novih visokokvalitetnih veza može pomoći u povećanju organskog prometa i poboljšati vašu online reputaciju tijekom vremena.

Izgradnja odnosa s utjecajnim osobama

Izgradnja odnosa s utjecajnim osobama bitan je dio svake strategije off page SEO optimizacije. Utjecaji imaju značajan utjecaj na društvene medije i mogu pomoći u povećanju svijesti o robnoj marki, privući promet na vašu web stranicu i poboljšati rangiranje u tražilicama.

Jedan od primjera uspješnog partnerstva influencera je suradnja između Nikea i Michaela Jordana. Ugovor o podršci između sportske marke i košarkaške superzvijezde rezultirao je povećanom prodajom, poboljšanom vidljivošću i ojačanom lojalnošću robnoj marki.

Slično tome, partnerstvo s uglednim utjecajnim osobama u vašoj industriji može vam omogućiti pristup mrežama njihovih sljedbenika, dok udruživanjem gradite kredibilitet svoje tvrtke.

Slanje vrijednog sadržaja stranicama za guest posting

Jedna učinkovita SEO strategija izvan stranice je pružanje vrijednog sadržaja stranicama za gostovanje. Gostovanje uključuje pisanje i objavljivanje blog članaka na drugim web stranicama u zamjenu za povratne veze, koje mogu poboljšati rangiranje web stranice u tražilici.

Kako bi se osigurao uspjeh ove taktike, bitno je pružiti informativan i zanimljiv sadržaj koji je u skladu s ciljnom publikom stranice za gostovanje.

Važno je napomenuti da stvaranje visokokvalitetnog sadržaja zahtijeva vrijeme i trud. Međutim, redovitim ulaganjem u stvaranje izvrsnih sadržaja, možete se etablirati kao stručnjak u svom području, a istovremeno poboljšati svoju online prisutnost kroz izgradnju poveznica.

Štoviše, izrada jedinstvenih objava pomoći će u sprječavanju problema s dupliciranjem prilikom ponovnog objavljivanja sadržaja s jedne stranice na drugu.

Korištenje lokalnih SEO taktika

Jedan od najkritičnijih aspekata optimizacije izvan stranice je lokalni SEO. Lokalni SEO odnosi se na proces optimizacije vaše web stranice i prisutnosti na mreži za viši rang u lokalnim rezultatima pretraživanja.

To uključuje različite taktike, uključujući stvaranje i optimiziranje popisa Google My Businessa, izradu stranica specifičnih za lokaciju na vašoj web stranici i uvrštavanje u lokalne direktorije.

Na primjer, tvrtka koja nudi usluge na više lokacija može optimizirati svoju web stranicu stvaranjem zasebnih stranica za svaku lokaciju koju poslužuje. Te stranice mogu sadržavati relevantne ključne riječi i sadržaj prilagođen tom specifičnom području, čime se povećavaju njihove šanse da se pojave u lokalnim pretraživanjima vezanim uz ta područja.

Zaključak: Ulaganje u strategije off page SEO-a za dugoročni uspjeh

Zaključno, strategije optimizacije izvan stranice ključne su za bilo koje web mjesto koje želi poboljšati svoju vidljivost i dugoročni uspjeh na ljestvici u tražilicama. Izgradnja povratnih veza, uključivanje u platforme društvenih medija, suradnja s utjecajnim osobama i održavanje dobre reputacije mogu imati značajan utjecaj na autoritet i pouzdanost web stranice.

Važno je usredotočiti se na kvalitetu umjesto na kvantitetu kada provodite taktiku izvan stranice, kao i izbjegavati black hat tehnike koje bi mogle naštetiti rangiranju vaše web stranice. Uključivanjem ovih najboljih praksi u svoju SEO strategiju, možete se postaviti kao vjerodostojan izvor u svojoj industriji i izdvojiti se od konkurencije.

Korisni Članci

On-page SEO optimizacija

Autor Bio

Robert Tolo je osnivač Tolo Designa, vodeće digitalne agencije koja se specijalizira za optimizaciju pretraživanja i digitalne marketing strategije. On je iskusni stručnjak za SEO s više od 5 godina iskustva u industriji, te se trudi pomoći tvrtkama povećati njihovu online vidljivost i doseg. U slobodno vrijeme, Robert voli biti u tijeku s najnovijim trendovima u digitalnom svijetu i pronaći nove načine pomoći svojim klijentima uspjeti online.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)