SEO optimizacija cijena

SEO optimizacija, ključna strategija digitalnog marketinga, igra vitalnu ulogu u tome kako vaša web stranica konkurira na Googleu i ostalim tražilicama. Međutim, mnogi se pitaju o cijeni SEO optimizacije, kako se ona određuje, isplati li se ulagati u SEO i koliko novca je potrebno investirati. Prije svega, važno je razumjeti da cijena SEO optimizacije nije fiksna i ne postoji univerzalna cijena za sve. SEO cijena ovisi o različitim faktorima, uključujući trenutno stanje vaše web stranice, tržište na koje ciljate, vrstu sadržaja, proizvoda ili usluga koje nudite, te obujam posla potreban za efikasnu optimizaciju. Neke web stranice zahtijevaju minimalne intervencije, dok druge, zbog slabe strukture i sadržaja, zahtijevaju opsežnije zahvate.

Proces određivanja cijene započinje SEO auditom – detaljnim pregledom vaše stranice koristeći profesionalne SEO alate. Ovaj audit omogućuje uvid u trenutno stanje stranice i nudi rješenja za poboljšanje kako tehničkih tako i sadržajnih aspekata. Na temelju ovih informacija, može se formirati cijena za SEO optimizaciju koja je prilagođena specifičnim potrebama i ciljevima vaše web stranice.

Klijentima se često preporučuju različiti SEO paketi usluga, koji su unaprijed definirani ovisno o tome što paket uključuje i koliko vremena će biti potrebno da se kvalitetno odradi optimizacija. Međutim, treba imati na umu da rezultati SEO optimizacije postaju vidljivi tek nakon nekoliko tjedana ili čak mjeseci, a teško je garantirati konačan uspjeh.

Ulazak u svijet SEO optimizacije zahtijeva razumijevanje da je svaka optimizacija specifična i da postizanje željenih rezultata zahtijeva stručnost, vrijeme i prilagodbu strategija. Investiranje u SEO usluge obično se smatra isplativim, jer kvalitetna optimizacija može znatno poboljšati vidljivost vaše stranice na tražilicama, što na kraju dovodi do većeg prometa i potencijalno većeg broja konverzija.

Cijene SEO optimizacije mogu biti različite, od 70 € do 140 € mjesečno za optimizaciju za 5 ključnih riječi, do 120 € do 270 € mjesečno za optimizaciju za 10 ključnih riječi. Takođe, cijene mogu biti i više, kao što su 1 000 do 5 000 € mjesečno za tekući SEO projekt ili 5 000 do 30 000 € po projektu za jednokratni SEO projekt.

Osim toga, cijene SEO optimizacije mogu biti i manje, kao što su 100 € mjesečno ili više od 20 000 € mjesečno, ovisno o specifičnim potrebama i ciljevima vaše tvrtke.

U konačnici, cijena SEO optimizacije ovisi o jedinstvenim potrebama i ciljevima vaše tvrtke, te se mora prilagoditi opsegu vašeg SEO projekta, veličini web stranice, i trenutnoj izvedbi.

Koliko košta SEO optimizacija?

Prema navedenim izvorima, cijena SEO optimizacije može značajno varirati ovisno o različitim faktorima. Primjerice, za optimizaciju za tražilice s 5 ključnih riječi, cijena može biti od 70 € do 140 € mjesečno, dok za 10 ključnih riječi cijena može biti od 120 € do 270 € mjesečno. Također, cijene se mogu kretati i od 1 000 € do 5 000 € mjesečno za tekući SEO projekt ili 5 000 € do 30 000 € po projektu za jednokratni SEO projekt.

Uzimajući u obzir različite faktore poput veličine web stranice, opsega projekta, i ciljeva tvrtke, cijena SEO optimizacije može varirati. Stoga, precizno određivanje cijene SEO optimizacije za određenu tvrtku zahtijeva analizu potreba i ciljeva te prilagodbu usluga prema tim specifičnostima.

Što utječe na cijenu SEO optimizacije?

Cijena SEO optimizacije može značajno varirati i zavisi od različitih faktora. Neki od glavnih čimbenika koji utječu na cijenu SEO optimizacije su:

 • Veličina projekta: Složenost projekta određuje se na osnovu veličine i kompleksnosti optimizacije, što utječe na cijenu. Kompleksnost projekta se može odrediti prema broju ključnih riječi, konkurenciji, i opsegu optimizacije.
 • Kvalitet i iskustvo agencije: Kvalitet i iskustvo agencije koji pružaju SEO usluge takođe mogu utjecati na cijenu. Agencije s više iskustva i kvalitetnim uslugama mogu zahtijevati više novca za svoje usluge.
 • Ciljevi klijenta: Ciljevi klijenta koji traže SEO optimizaciju takođe mogu utjecati na cijenu. Ako klijent traži kompleksnu optimizaciju za veliki broj ključnih riječi, cijena će biti veća.
 • Vrijeme potrebno za optimizaciju: Vrijeme potrebno za optimizaciju takođe utječe na cijenu. Ako je optimizacija kompleksna i zahtijeva više vremena, cijena će biti veća.
 • Analiza web-stranice: Analiza web-stranice, koja uključuje pregled tehničkog dijela i sadržajnog dijela, takođe utječe na cijenu. Ova analiza se koristi za određivanje potrebnog vremena za optimizaciju.
 • Konkurencija: Konkurencija na tržištu takođe igra značajnu ulogu u određivanju cijene SEO optimizacije. Ako je konkurencija velika, cijena će biti veća.

Ovi čimbenici, koji se razlikuju ovisno o specifičnim potrebama i ciljevima klijenta, utječu na cijenu SEO optimizacije, čineći je različitom za različite projekte.

Je li SEO jednokratni trošak ili kontinuirani proces?

SEO je kontinuirani proces. To znači da optimizacija pretraživača nije jednokratni zadatak koji se izvršava jednom i zatim, nego je to stalni proces koji se nastavlja i razvija kako se tržište i konkurencija mijenjaju. Ovo je razlog zašto su mnogi biznisi skeptični o SEO-u jer traže instantne rezultate, a SEO proces je spor i zahtijeva vremena i naporne napore za postizanje boljeg položaja na pretraživačima

Kako se SEO optimizacija može financirati?

SEO optimizacija može se financirati kroz različite metode, ovisno o veličini i složenosti projekta, kao i o agenciji koju odaberete. Neki od načina koji se mogu koristiti za financiranje SEO optimizacije uključuju:

 • Mjesečno plaćanje: Cijene za SEO optimizaciju mogu varirati, od 70 € do 140 € mjesečno za optimizaciju za 5 ključnih riječi, do 120 € do 270 € mjesečno za optimizaciju za 10 ključnih riječi.
 • Ugovorna obveza: Cijene mogu varirati ovisno o veličini i složenosti projekta, kao i o ugledu agencije koju odaberete. Također, postoji mogućnost ugovorne obveze, što znači da se plaća mjesečno, ali se može odustati od plaćanja ukoliko se ne postigne očekivani rezultat.
 • Investiranje u dugoročni uspjeh: SEO optimizacija se često smatra dugoročnim investiranjem u uspješnost biznisa, jer se rezultati obično zadržavaju dugo vremena bez dodatnih troškova. Ova dugotrajnost SEO-a omogućava vam održavanje stabilne prisutnosti na internetu bez stalnih troškova oglašavanja.
 • ROI (Return on Investment): Istraživanja su jasno pokazala da SEO obično ostvaruje bolji povrat ulaganja (ROI) u usporedbi s plaćenim oglasima. Ovaj uspjeh proizlazi iz činjenice da optimizacija privlači ciljanu publiku koja već pokazuje interes za vaše proizvode ili usluge.
 • Analiza izrade plana oglašavanja: Za određivanje cijene SEO optimizacije potrebno je izraditi analizu iz koje možemo saznati obujam posla i vrijeme potrebno za optimizaciju. Tek nakon toga se može odrediti cijena.
 • Kvalitetne SEO usluge: Cijena SEO optimizacije može biti utjecajna na kvalitetu usluge koju pruža agencija. Kvalitetne SEO usluge mogu biti višeg ranga i zahtijevati više novca, ali mogu dati bolje rezultate i dugoročni uspjeh.

Koji su prvi koraci u SEO kampanji?

rvi koraci u SEO kampanji obuhvaćaju nekoliko ključnih aktivnosti kako bi se postigao uspjeh u optimizaciji za tražilice. Prema navedenim izvorima:

 • Otkrivanje trenutnog položaja: Prvi korak je otkrivanje trenutnog položaja na tržištu u odnosu na glavne konkurente. To je važno kako bi se razumjelo gdje se nalazite u odnosu na druge igrače na tržištu.
 • Istraživanje ključnih riječi: Za uspješnu provedbu SEO kampanje, potrebno je prepoznati najbolje strategije za ključne riječi te se na njima temeljiti sve ostale SEO aktivnosti. Istraživanje ključnih riječi pomaže u određivanju relevantnih pojmova za ciljanje i optimizaciju sadržaja.
 • Analiza web stranice: Važno je provesti analizu web stranice kako bi se identificirali nedostaci i potencijalna područja za poboljšanje. Ovo uključuje pregled tehničkih aspekata i sadržaja stranice.
 • Povećanje prometa: Cilj SEO kampanje je povećati promet prema web stranici. Korištenjem vješto razrađene metodologije provedbe, moguće je povećati promet prema web stranicama od strane ciljane publike.
 • Kontinuirani rad i praćenje: Važno je imati na umu da je SEO dugoročan proces i da rezultati ne dolaze preko noći. Potrebno je kontinuirano raditi na optimizaciji, pratiti rezultate i prilagođavati strategije kako bi se postigao uspjeh.

Ukupno gledano, prvi koraci u SEO kampanji uključuju analizu trenutnog položaja, istraživanje ključnih riječi, analizu web stranice, povećanje prometa i kontinuirani rad kako bi se postigao uspjeh u optimizaciji za tražilice.

Koliko brzo mogu očekivati rezultate od SEO optimizacije?

Rezultati od SEO optimizacije ne dolaze odmah, već je to proces koji zahtijeva strpljenje i kontinuirani rad. Prema navedenim izvorima, prvi rezultati SEO optimizacije obično postaju vidljivi između 4 do 8 mjeseci nakon početnih podešavanja. U tom razdoblju, primjećuje se nagli porast organskog prometa na web stranici i ključne riječi se počinju pojavljivati na prvoj stranici tražilica.

Važno je istaknuti da brzina postizanja rezultata ovisi o različitim faktorima poput konkurencije, ključnih riječi, kvalitete sadržaja i tehničkih aspekata web stranice. Uz to, kontinuirani rad na SEO optimizaciji, uključujući izradu strategije ključnih riječi, analizu konkurenata, ispravak tehničkih problema i pisanje kvalitetnog sadržaja, ključni su za postizanje dugoročnih rezultata.

Stoga, iako SEO optimizacija nije brzo rješenje, već dugoročna investicija, strpljenje i dosljednost u primjeni pravilnih strategija mogu dovesti do poboljšanja vidljivosti web stranice i privlačenja ciljane publike s vremenom. Važno je imati realna očekivanja i razumijevanje da su rezultati SEO optimizacije dugoročni i zahtijevaju kontinuirani rad i prilagodbe.

Da li SEO garantira povećanje prometa i prodaje?

Rezultati od SEO optimizacije ne garantiraju direktan povećaj prometa i prodaje. Ona je proces koji se sastoji od serije koraka koji se izvršavaju kako bi se poboljšale pozicije na pretraživačima, što može dovesti do povećanja prometa i prodaje. Međutim, rezultati SEO-a ne su uvijek direktne i neposredne, jer se povećanje prometa i prodaje može dogoditi i zbog drugih faktora, kao što su kvalitet sadržaja, korisničko iskustvo, i konkurencija na tržištu.

Kao što se može vidjeti, SEO je kontinuirani proces koji se sastoji od različitih aktivnosti, kao što su istraživanje ključnih riječi, analiza web stranice, povećanje prometa, i kontinuirano praćenje i prilagođavanje strategije. Ovo znači da SEO nije jednokratni proces koji se izvršava jednom i zatim, nego je to stalni proces koji se nastavlja i razvija kako se tržište i konkurencija mijenjaju.

Iako SEO ne garantira direktan povećaj prometa i prodaje, ono što može garantirati je neka vrsta procene napretka na osnovu težine tržišta, konkurencije itd. Postoji razlika između oglasa na Googleu i SEO sadržaja, i SEO marketing i marketing na društvenim mrežama idu ruku pod ruku jer je cilj reći Googleu koliko ste sjajni. Ako ljudi dijele vaš sadržaj i šire doseg dalje, što to govori Googleu? To im govori da se ljudima sviđa ono što nudite, a vi ljudima pružate veliku vrijednost.

Kako izabrati SEO agenciju?


Izbor SEO agencije za optimizaciju vašeg sajta je ključni korak u postizanju uspeha na internetu. Da biste izabrali pravednu SEO agenciju, morate razmotriti nekoliko ključnih faktora koji se tiču iskustva i stručnosti agencije, njihove dostupnosti i podrške, transparentnosti i komunikacije, metoda i alata koji koriste, kao i cene usluge. Ovi faktori su:

 • Iskustvo i stručnost: Pregledajte reference i portfelj agencije kako biste stekli uvid u njihovo prethodno iskustvo i rad. Takođe, proverite znanje i veštine njihovih timova kako biste dobili uvid u njihovu stručnost u oblasti SEO-a.
 • Transparentnost i komunikacija: Važno je da agencija ima jasnu komunikaciju i da redovno izveštava o napretku optimizacije. Pitajte kako će izgledati proces komunikacije i koliko često ćete dobijati izveštaje o optimizaciji.
 • Metode i alati: Kada birate SEO agenciju, trebali biste biti sigurni da se pridržavaju etičkih smernica i poštuju pretraživačke algoritme. Pridržavanje etičkih smernica Pristup optimizaciji sajta mora biti u skladu sa etičkim smernicama. SEO agencija treba da koristi isključivo dozvoljene metode optimizacije i da se ne bavi spamovanjem ili drugim neetičkim praksama. Poštovanje pretraživačkih algoritama.
 • Dostupnost i podrška: Prilikom odabira SEO agencije, važno je imati na umu njihovu dostupnost i podršku prilikom saradnje. Brza reakcija i podrška. Pitajte kako će agencija odgovarati na vaše zahteve i probleme i koliko brzo će se odazvati.
 • Cijena usluge: Najjeftinija opcija ne mora biti najbolja opcija. Važno je pravilno proceniti odnos cene i kvaliteta usluge pri odabiru SEO agencije. Razmotrite šta će koštati neuspeh optimizacije i koliko vremena i napora ćete morati uložiti da rešite neuspešnu optimizaciju. U konačnici, izbor SEO agencije za optimizaciju vašeg sajta mora biti temeljen na razumijevanju njihovog iskustva, stručnosti, transparentnosti, metoda i alata, dostupnosti i podrške, kao i cene usluge. Ovi faktori će vam pomoći u izboru SEO agencije koja će biti vaš partner u postizanju uspeha na internetu.

Zašto izabrati SEO agenciju Tolo Design?

Izbor SEO agencije Tolo Design može biti opravdan iz nekoliko razloga. Prvo, agencija Tolo Design ističe svoje znanje i kreativnost, kao i posvećenost klijentima i njihovim ciljevima. Ovo je važno jer ukazuje na stručnost i posvećenost agencije u pružanju usluga koje će pomoći klijentima da ostvare svoje ciljeve na internetu.

Drugo, agencija Tolo Design se usavršava na najprestižnijim inostranim svijetskim platformama i seminarima, što ukazuje na njihovu posvećenost stalnom usavršavanju i praćenju najnovijih trendova u oblasti digitalnog marketinga. Ovo je važno jer garantuje da će klijenti imati pristup najnovijim i najefikasnijim strategijama i alatima za postizanje uspeha na internetu.

Konačno, agencija Tolo Design naglašava svoju posvećenost rezultatima i uspijehu klijenata, što se ogleda u postizanju željene prodaje, rasta prihoda, rasta prisustva na društvenim mrežama i popularnosti brenda. Ovo je ključno jer pokazuje da agencija ima dokazanu sposobnost da postigne konkretne rezultate za svoje klijente, što je od suštinskog značaja u oblasti digitalnog marketinga.

U suštini, izbor SEO agencije Tolo Design može biti opravdan zbog njihovog znanja, kreativnosti, posvećenosti klijentima, stalnog usavršavanja, i dokazane sposobnosti postizanja uspeha za svoje klijente. Ovi faktori ukazuju na to da bi saradnja sa agencijom Tolo Design mogla rezultirati efikasnim i uspešnim digitalnim marketingom i optimizacijom za tražilice.

Korisni Članci

Koja je prosječna cijena SEO usluga?

SEO mjesečni paketi cijena

Autor Bio

Robert Tolo je osnivač Tolo Designa, vodeće digitalne agencije koja se specijalizira za optimizaciju pretraživanja i digitalne marketing strategije. On je iskusni stručnjak za SEO s više od 5 godina iskustva u industriji, te se trudi pomoći tvrtkama povećati njihovu online vidljivost i doseg. U slobodno vrijeme, Robert voli biti u tijeku s najnovijim trendovima u digitalnom svijetu i pronaći nove načine pomoći svojim klijentima uspjeti online.

Scroll to Top