Što je Call-to-Action?

Zamislite svijet digitalnog marketinga bez Call-to-Action (CTA) – to bi bilo baš poput priče bez završnice. Jeste li znali da e-mailovi s samo jednim pozivom na akciju mogu povećati prodaju za nevjerojatnih 1617%? Ovaj članak objasnit će što je točno Call-to-Action, zašto je ključan za vašu online strategiju i kako ga najbolje koristiti.

Spremite se otkriti tajnu pretvaranja posjetitelja vaše web stranice u prave kupce!

Definicija Call-to-Actiona

Call-to-Action je poziv na akciju koji ima veliku važnost i utjecaj u digitalnom marketingu.

Poziv na akciju

Poziv na akciju je ključni dio digitalnog marketinga. To je rečenica koja potiče ljude na radnju. Najčešće, ta radnja je kupovina nečega. Poziv na akciju može biti bilo gdje.

Može biti u e-mailu, na web stranici ili u oglasu. On je važan jer vodi ljude do cilja. Bez poziva na akciju, ljudi možda neće znati što trebaju učiniti sljedeće. Ako je poziv na akciju dobro napravljen, može povećati prihode.

Na primjer, e-mailovi s jednim pozivom na akciju mogu povećati prodaju i do 1617%. Zato je važno znati kako napraviti učinkovit poziv na akciju.

Važnost i utjecaj

Call-to-Action (Poziv na akciju) je izraz koji ima veliku važnost u digitalnom marketingu. On je prodajna poruka koja usmjerava korisnike prema određenoj radnji. CTA je logičan korak u prodajnom procesu, jer potiče ljude da kliknu, kupe ili se pretvore u kupce.

Napisati dobar CTA je ključno za privlačenje pažnje korisnika i poticanje njihove reakcije. Kroz korištenje, marketinška poruka postaje jasna i prenosi se prema korisniku, pozivajući ga na akciju.

On može biti u obliku riječi ili fraze koje privlače korisnika i potiču ga na interakciju. Kada se pravilno koristi, može dovesti do povećanja prihoda i uspješnog izvršenja marketinških ciljeva.

Što je Call-to-Action

Vrste Call-to-Actiona

– CTA gumb

– Poziv na akciju u digitalnom marketingu

– CTA za e-mail marketing

– CTA za društvene mreže

– CTA za SEO

– CTA u plaćenom oglašavanju

– Poziv na akciju na landing stranicama

CTA gumb

CTA gumb je jednostavno i privlačno dugme ili link na web stranici koje potiče korisnike na akciju. Može se koristiti za kupnju proizvoda, pretplatu na newsletter, prijavu na događaj ili nešto drugo.

Cilj gumba je da privuče pažnju korisnika i potakne ih da kliknu na njega. Kada korisnik klikne na gumb, obično će biti preusmjeren na određenu stranicu gdje može izvršiti željenu radnju.

To je važan alat u digitalnom marketingu jer može pretvoriti posjetitelje u potencijalne kupce.

Poziv na akciju u digitalnom marketingu

Poziv na akciju (CTA) je vrlo važan alat u digitalnom marketingu. On je poruka koja potiče korisnike da nešto učine, kao što je kliknuti na gumb, ispuniti obrazac ili kupiti proizvod.

Često se koristi na web stranicama, e-mailovima i društvenim mrežama kako bi se usmjerili posjetitelji na željenu radnju. Na primjer, može se koristiti fraza poput “Kupi sada” ili “Registriraj se besplatno”.

Kada je dobro oblikovan,  može pretvoriti posjetitelje u kupce i povećati prihode tvrtke. Stoga je važno napisati privlačne i jasne poruke koje će naglasiti poruku i potaknuti korisnike na akciju.

CTA za e-mail marketing

CTA za e-mail marketing je poziv na akciju koji se koristi u e-mailovima kako bi se potaknuli primatelji na određenu radnju. To može biti nešto poput “Kliknite ovdje da biste saznali više” ili “Iskoristite ovu ponudu odmah”.

Cilj je potaknuti korisnike da kliknu i izvrše željenu radnju, kao što je kupnja proizvoda ili pretplata na newsletter. Kada se dobro oblikuje i postavlja u e-mail, može povećati stopu otvaranja i angažmana te pomoći u konverziji primatelja u kupce.

CTA za društvene mreže

CTA za društvene mreže su poruke ili gumbi koji se koriste na društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama i Twittera kako bi potaknuli korisnike na akciju. To može biti poziv da kliknu na linkpodijele objavu s prijateljima ili se pretplate na neki sadržaj.

CTA za društvene mreže su važan alat u digitalnom marketingu jer pomažu privući pažnju korisnika i potaknuti ih na interakciju s vašim brandom putem društvenih medija. Na primjer, kao “Klikni ovdje” ili “Pridruži nam se” mogu potaknuti korisnike da sudjeluju u vašim marketinškim kampanjama i pretvore se u kupce.

CTA za SEO

CTA za SEO je strategija koja koristi pozive na akciju kako bi poboljšala rezultate pretraživanja. Kada koristite ga u SEO-u, naglašavate određene ključne riječi i fraze koje potiču posjetitelje da kliknu i izvrše željenu radnju.

To može biti poziv na kupnju proizvoda ili usluga, pretplatu na newsletter ili dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama. CTA za SEO je važan jer pomaže povećati promet na web stranicu i pretvoriti posjetitelje u kupce.

CTA u plaćenom oglašavanju

Također se može koristiti u plaćenom oglašavanju. To je kada se postavlja na oglasima kako bi se privukla pažnja korisnika i potaknulo ih da kliknu na oglas ili izvrše određenu radnju.

Na primjer, može biti “Klikni ovdje” ili “Prijavi se odmah.” Cilj je privući korisnike i potaknuti ih na interakciju s oglasom. Plaćeno oglašavanje može biti vrlo učinkovito u privlačenju novih kupaca i povećanju prihoda.

Poziv na akciju na landing stranicama

Poziv na akciju na landing stranicama je ključan za pretvaranje posjetitelja u kupce. Kada posjetitelji stignu na vašu landing stranicu, želite ih potaknuti da poduzmu određenu radnju.

To može biti klik na gumb “Kupi odmah”, “Prijavi se” ili “Preuzmi besplatno”. Cilj je jasan – privući pažnju posjetitelja i potaknuti ih da djeluju. Kvalitetan poziv na akciju treba biti privlačan i naglasiti poruku koju želite prenijeti.

Također je važno ograničiti ponudu, dodati “otkaži bilo kada” opciju i osigurati da CTA gumb bude lako vidljiv na stranici. Kombinacija svih ovih elemenata pomoći će vam da uspješno pretvorite posjetitelje u kupce.

Kako napisati učinkovit Call-to-Action

– Privlačan izgled gumba.

– Kvalitetno napisana poruka.

– Ograničite ponudu kako biste potaknuli korisnike na brzu akciju.

– Uključite “Otkaži bilo kada” gumb za dodatnu sigurnost.

– Postavite gumbe na strategijskim mjestima na web stranici.

Saznajte više o tome kako napisati učinkovit Call-to-Action i povećati konverzije na vašoj web stranici!

Privlačan izgled CTA gumba

Kada je riječ o privlačnom izgledu gumba, važno je da bude primjetan i jednostavan za klikanje. Koristite jarku boju koja se ističe na pozadini kako bi privukli pažnju posjetitelja.

Također, koristite kratku i jasnu frazu koja naglašava poruku i potiče korisnike na akciju. Osim toga, postavite gumb na vidljivo mjesto na stranici kako bi bio lako dostupan. Uzmite u obzir važne činjenice poput toga da CTA može povećati prihode i da je ključni alat u digitalnom marketingu za poticanje korisnika na željeno ponašanje.

Kako napisati kvalitetan Call-to-Action

Evo nekoliko savjeta kako napisati kvalitetan Call-to-Action:

 1. Koristite privlačan izgled gumba koji će privući pažnju korisnika.
 2. Napišite jasnu i sažetu poruku koja će naglasiti vaš poziv na akciju.
 3. Ograničite ponudu kako biste stvorili osjećaj hitnosti kod korisnika.
 4. Dodajte “Otkaži bilo kada” gumb kako biste povećali povjerenje i smanjili potencijalne otpore korisnika.
 5. Postavite gumb na vidljivo mjesto na svojoj web stranici kako bi ga lakše primijetili posjetitelji.

Ograničite ponudu

Kada napišete svoj Call-to-Action, važno je ograničiti ponudu koju pružate korisnicima. Na primjer, možete postaviti rok za ponudu ili naglasiti da je ograničena količina dostupna.

Ovo stvara osjećaj hitnosti i potiče korisnike da djeluju odmah. Ograničavanje ponude također može povećati percepciju vrijednosti i potaknuti korisnike da se brže odluče na akciju.

To je jedan od načina na koji možete iskoristiti svoj Call-to-Action kako biste pretvorili posjetitelje u kupce. Sjetite se: ograničavanje ponude može biti jako učinkovit alat za motiviranje korisnika na akciju.

“Otkaži bilo kada” gumb

“Otkaži bilo kada” gumb je važan dio Call-to-Actiona. Ovaj gumb korisnicima pruža slobodu da se odjave ili prekinu akciju koju su prethodno započeli. To je korisno jer korisnici žele biti sigurni da mogu odustati u bilo kojem trenutku ako se predomisle.

“Otkaži bilo kada” gumb pruža povjerenje i osjećaj kontrole korisnicima, što može povećati njihovu vjerojatnost da kliknu na CTA i izvrše željenu akciju.

CTA gumb na web stranici

CTA gumb na web stranici je poseban gumb ili link koji vas potiče na akciju. Kada kliknete na taj gumb, obično se događa nešto važno. Na primjer, možete biti preusmjereni na drugu stranicu ili možda dobiti ponudu za kupnju proizvoda.

Gumb na web stranici je dizajniran kako bi privukao vašu pažnju i potaknuo vas da poduzmete radnjuTo može biti ključni korak u pretvaranju posjetitelja u kupce. Zanimljivo je da se može pojaviti na različitim mjestima na web stranici kako bi se potaknula interakcija s korisnicima.

Dakle, kad posjetite web stranicu i vidite CTA gumb, znajte da vas poziva na akciju i pomoći će vam da postignete cilj.

Uobičajene pogreške prilikom oblikovanja Call-to-Actiona

Često se događaju greške prilikom izrade Call-to-Actiona. Evo nekih uobičajenih pogrešaka koje trebate izbjegavati:

 1. Nedovoljno jasan ili privlačan gumb.
 2. Neprecizna ili neodgovarajuća poruka na CTA – u.
 3. Previše ponuda odjednom, što može zbuniti korisnika.
 4. Nedostatak “Otkaži bilo kada” opcije, što korisnicima može stvoriti nelagodu.
 5. Nedostatak gumba na relevantnim stranicama web mjesta.

Primjeri uspješnih Call-to-Actiona

Evo nekoliko primjera uspješnih Call-to-Actiona:

 • Kupi sada i uštedi 50%!”
 • Prijavi se besplatno!”
 • Isprobaj našu uslugu za samo 1 kn!”
 • “Preuzmi svoj e – book odmah!”
 • Naruči danas i dobij besplatnu dostavu!”

Zaključak

Call-to-Action je važan dio digitalnog marketinga koji potiče korisnike na akciju. To je fraza ili gumb koji vodi korisnike prema željenom cilju, kao što je kupnja proizvoda ili pretplata na newsletter.

Kako biste postigli uspješan CTA, trebate izraditi privlačan izgled, napisati jasnu poruku i potaknuti korisnike na djelovanje. Slijedeći ove smjernice, CTA će vam pomoći pretvoriti posjetitelje u kupce i povećati prihode vašeg poslovanja.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top