SEO stručnjak

Što je SEO stručnjak?

SEO stručnjak je profesionalac specijaliziran za optimizaciju web stranica kako bi poboljšao njihovu vidljivost i pozicioniranje na pretraživačima kao što su Google, Bing i Yahoo. Osnovni zadatak SEO stručnjaka uključuje analizu, pregled i implementaciju promjena na web stranicama tako da su one optimizirane za pretraživače. To znači prilagođavanje sadržaja, strukture i dizajna web stranice, kao i osiguranje relevantnih ključnih riječi koje ciljaju na određenu publiku. SEO stručnjaci također prate najnovije trendove u algoritmima pretraživača i strategijama digitalnog marketinga kako bi osigurali da web stranice ostaju konkurentne. Osim tehničkih vještina, SEO stručnjaci moraju razumjeti i korisničko ponašanje te kako digitalni sadržaj utječe na angažman i konverziju posjetitelja..

Koje su glavne zadaće SEO stručnjaka?

Glavne zadaće SEO (Search Engine Optimization) stručnjaka uključuju optimizaciju web stranica kako bi se poboljšala njihova vidljivost i rangiranje na tražilicama poput Googlea. Ovo obuhvaća niz specifičnih aktivnosti:

 1. Istraživanje ključnih riječi: Identifikacija ključnih riječi i fraza koje ciljana publika koristi pri pretraživanju, kako bi se sadržaj mogao adekvatno prilagoditi tim upitima.
 2. Optimizacija sadržaja: Stvaranje i prilagođavanje sadržaja web stranice tako da uključuje ključne riječi na prirodan i koristan način, što pomaže u poboljšanju relevantnosti i autoritativnosti stranice.
 3. Tehnička SEO optimizacija: Poboljšanje tehničkih aspekata web stranice, poput brzine učitavanja, mobilne prilagodbe, i strukture URL-ova, što može pozitivno utjecati na indeksiranje i rangiranje stranice.
 4. Izgradnja linkova (backlinking): Stvaranje kvalitetnih povratnih veza s drugih relevantnih i autoritativnih web stranica, što pomaže u povećanju povjerenja i autoriteta vlastite stranice.
 5. Analiza i praćenje performansi: Redovito praćenje i analiza performansi web stranice kroz alate kao što su Google Analytics i Google Search Console, kako bi se identificirale prilike za poboljšanja i prilagodile strategije u skladu s promjenjivim trendovima u pretraživanju.

Ove aktivnosti zahtijevaju kombinaciju tehničkih znanja i kreativnosti, te sposobnost praćenja i prilagodbe novim trendovima i algoritmima tražilica kako bi se osiguralo da web stranica ostane vidljiva i relevantna za ciljanu publiku.

1. Istraživanje ključnih riječi

Istraživanje ključnih riječi je ključna komponenta SEO strategije. Ovaj proces uključuje identifikaciju i analizu riječi i fraza koje potencijalni posjetitelji koriste kada pretražuju informacije online koje su povezane s proizvodima, uslugama ili sadržajem vaše web stranice. Cilj je razumjeti kako korisnici traže informacije te koje ključne riječi privlače najviše prometa, što može značajno poboljšati ciljanje i privlačenje prave publike. Evo nekoliko ključnih aspekata istraživanja ključnih riječi:

 1. Korištenje Alata za Istraživanje: Alati poput Google Keyword Planner, Ahrefs, SEMrush, i Moz omogućuju korisnicima da otkriju ključne riječi povezane s njihovom nišom, procjene volumen pretraživanja za te riječi, razinu konkurencije, te predviđene troškove po kliku (CPC) za plaćene kampanje.
 2. Analiza Konkurencije: Pregledavanje web stranica konkurencije može pružiti uvid u ključne riječi koje oni ciljaju. To može pomoći u identifikaciji prilika za ciljanje manje konkurentnih ključnih riječi koje su i dalje visoko relevantne.
 3. Razumijevanje Intencije Pretrage: Ključne riječi se mogu kategorizirati prema namjeri pretrage, kao što su informacijske, navigacijske, transakcijske ili komercijalne. Razumijevanje namjere iza ključnih riječi pomaže u kreiranju sadržaja koji direktno odgovara na potrebe i interese korisnika.
 4. Long-tail Keywords: Fokusiranje na Long-tail Keywordse, koji su često manje konkurentni i više specifični, može biti učinkovit način privlačenja kvalitetnijeg prometa. Ovi izrazi obično imaju niži volumen pretraživanja ali visoku namjeru, što ih čini vrijednima za ciljanje.
 5. Prilagođavanje Trendovima: SEO stručnjaci trebaju redovito ažurirati i prilagođavati svoje ključne riječi kako bi ostali relevantni, posebno s obzirom na promjene u trendovima i algoritmima pretraživača.

Učinkovito istraživanje ključnih riječi omogućuje stvaranje optimiziranog sadržaja koji ne samo da privlači više posjetitelja već i poboljšava ukupnu vidljivost i rangiranje web stranice na tražilicama.

2. Optimizacija sadržaja

Optimizacija sadržaja od strane SEO stručnjaka je ključan korak u poboljšanju vidljivosti web stranice i njezina rangiranja u rezultatima pretraživača. Cilj je stvoriti sadržaj koji nije samo privlačan i koristan ciljanoj publici, već je i optimiziran za tražilice kako bi se osiguralo što bolje pozicioniranje. Evo nekoliko osnovnih komponenti koje SEO stručnjaci koriste prilikom optimizacije sadržaja:

 1. Uključivanje Ključnih Riječi: Nakon istraživanja ključnih riječi, važno je integrirati te riječi i fraze u sadržaj na prirodan i relevantan način. Ključne riječi treba uključiti u naslove, podnaslove, meta opise, alt tagove slika, i tijekom tijela teksta. Važno je izbjegavati pretjerivanje (poznato kao “keyword stuffing”), što može negativno utjecati na rangiranje.
 2. Kvaliteta i Relevancija Sadržaja: Sadržaj mora biti visokokvalitetan, informativan i relevantan za ciljanu publiku. SEO stručnjaci se fokusiraju na stvaranje vrijednih sadržaja koji rješavaju problem ili odgovaraju na pitanja publike. To uključuje detaljne članke, blog postove, vodiče, video materijale i infografike.
 3. Optimizacija za Mobilne Uređaje: S obzirom na sve veći broj korisnika koji pristupaju internetu putem mobilnih uređaja, važno je osigurati da je sadržaj prilagođen za mobilne platforme. To uključuje brzinu učitavanja, dizajn prilagođen za male ekrane i lakoću navigacije.
 4. Unutarnje i Vanjske Poveznice: Integracija unutarnjih poveznica pomaže u poboljšanju navigacije na stranici i potiče korisnike da dulje ostaju na stranici. Vanjske poveznice prema relevantnim i autoritativnim stranicama mogu povećati vjerodostojnost vašeg sadržaja.
 5. Optimizacija Meta Tagova: Meta tagovi, uključujući naslov i opis stranice (meta description), moraju biti jasno napisani s uključenim ključnim riječima. Oni ne samo da pomažu tražilicama u razumijevanju sadržaja stranice, već i potiču korisnike da kliknu na vašu stranicu u rezultatima pretraživanja.
 6. Korištenje Struktuiranih Podataka (Schema Markup): Implementacija struktuiranih podataka može pomoći tražilicama da bolje razumiju sadržaj vaše stranice i omogućiti bogatije rezultate pretraživanja (npr. zvjezdice za recenzije, cijene proizvoda).

SEO stručnjaci kontinuirano prate učinkovitost optimiziranog sadržaja koristeći alate poput Google Analyticsa i prilagođavaju strategije na temelju analize podataka kako bi maksimizirali rezultate i osigurali da web stranica ostane konkurentna u dinamičnom digitalnom okruženju.

3. Tehnička SEO optimizacija

Tehnička SEO optimizacija odnosi se na poboljšanje tehničkih aspekata web stranice kako bi se povećala njena pozicija na tražilicama. U ovom procesu, SEO stručnjaci se fokusiraju na čineći web stranicu bržom, lakšom za indeksiranje i razumljivijom za tražilice. Evo ključnih elemenata tehničke SEO optimizacije koje SEO stručnjaci obično rješavaju:

 1. Brzina Učitavanja Stranice: Web stranice koje se brzo učitavaju imaju bolje korisničko iskustvo i favorizirane su od strane tražilica. SEO stručnjaci rade na optimizaciji slika, smanjivanju vremena odaziva servera, minimiziranju koda (CSS, JavaScript) i korištenju tehnika kao što su caching i distribuirane mreže za isporuku sadržaja (CDN).
 2. Mobilna Prijateljnost: S obzirom da sve veći broj pretraživanja dolazi s mobilnih uređaja, važno je da je web stranica prilagođena mobilnim uređajima. To uključuje responsive dizajn koji osigurava da se stranica pravilno prikazuje na različitim veličinama ekrana.
 3. Sigurnost Stranice: Implementacija HTTPS-a nije samo važna za sigurnost korisnika, već je i faktor rangiranja za Google. SSL certifikat osigurava siguran prijenos podataka između web stranice i korisnika.
 4. Struktura URL-a i Navigacija: Jasna i logična struktura URL-a te jednostavna navigacija ključni su za tražilice i korisnike. SEO stručnjaci osiguravaju da svaka stranica ima čitljiv i relevantan URL, te da struktura web stranice omogućuje lako kretanje.
 5. XML Sitemap i Robots.txt: XML sitemap pomaže tražilicama da bolje razumiju strukturu vaše stranice i lakše pronalaze nove stranice. Robots.txt datoteka se koristi za upravljanje pristupom tražilica određenim dijelovima stranice koje možda ne želite indeksirati.
 6. Duplikat Sadržaj: Duplikat sadržaj može zbuniti tražilice i dovesti do problema s indeksiranjem i rangiranjem. SEO stručnjaci koriste canonical tagove kako bi naveli tražilice koja verzija dupliciranog sadržaja je “autoritativna” i treba biti indeksirana.
 7. Struktuirani Podaci: Implementacija struktuiranih podataka (npr. schema markup) omogućuje tražilicama da bolje razumiju sadržaj stranice i može dovesti do boljeg prikazivanja u rezultatima pretraživanja, kao što su bogati isječci.

Ove aktivnosti zahtijevaju tehničku vještinu i razumijevanje kako web stranice interagiraju s tražilicama. Učinkovita tehnička SEO optimizacija može znatno poboljšati vidljivost i rangiranje web stranice.

4. Izgradnja linkova (backlinking)

Izgradnja linkova (backlinking) je ključna SEO strategija koja pomaže u povećanju autoriteta i rangiranja web stranice na tražilicama. Ova metoda uključuje dobivanje povratnih veza (backlinks) s drugih web stranica prema vašoj, što tražilice prepoznaju kao znak povjerenja i relevantnosti. Evo kako SEO stručnjaci pristupaju izgradnji linkova:

 1. Identifikacija Relevantnih Web Stranica: SEO stručnjaci prvo identificiraju web stranice koje su relevantne za njihovu nišu i imaju visok autoritet. Cilj je dobiti povratne veze s ovih web stranica jer one mogu značajno utjecati na rangiranje.
 2. Kreiranje Kvalitetnog Sadržaja: Stvaranje visokokvalitetnog i korisnog sadržaja koji je vrijedan dijeljenja je osnova za dobivanje povratnih veza. Blog postovi, infografike, vodiči i istraživački članci često privlače pažnju drugih web stranica i potiču ih da povežu taj sadržaj.
 3. Gostujuće Bloganje (Guest Blogging): Pisanje gostujućih članaka za druge web stranice u industriji je učinkovit način za dobivanje povratnih veza. U zamjenu za kvalitetan sadržaj, većina web stranica omogućuje autorima da uključe povratnu vezu na svoju stranicu.
 4. Zamjena Linkova: SEO stručnjaci često surađuju s drugim web stranicama na principu zamjene linkova. Ovo uključuje dogovor s vlasnicima web stranica da međusobno povezuju sadržaj, što može biti obostrano korisno.
 5. Istraživanje i Popravljanje Prekinutih Linkova: Identificiranje prekinutih linkova na relevantnim web stranicama i predlaganje vlastitog sadržaja kao zamjene je taktika koja može donijeti povratne veze. Ovo pomaže vlasnicima web stranica da poprave prekinute linkove, a vama omogućava dobivanje kvalitetne povratne veze.
 6. Praćenje i Analiza: Redovito praćenje povratnih veza pomoću alata kao što su Ahrefs, Moz ili SEMrush omogućuje SEO stručnjacima da analiziraju koje strategije rade najbolje i gdje postoje prilike za poboljšanje. Analiza konkurencije također može otkriti vrijedne prilike za izgradnju linkova.
 7. Angažman u Online Zajednicama: Sudjelovanje u online forumima, komentarima na blogovima, i društvenim mrežama može stvoriti prilike za prirodno dobivanje povratnih veza. Aktivno sudjelovanje i dijeljenje stručnog znanja može potaknuti druge da povežu vaš sadržaj.

Izgradnja linkova zahtijeva strpljenje, dosljednost i kreativnost. Kvalitetni povratni linkovi ne samo da poboljšavaju SEO performanse, nego i povećavaju promet i vjerodostojnost web stranice.

5. Analiza i praćenje performansi

Analiza i praćenje performansi ključni su zadaci SEO stručnjaka, koji osiguravaju da se sve implementirane strategije i taktike kontinuirano optimiziraju za najbolje rezultate. Ovaj proces uključuje korištenje različitih analitičkih alata i tehnika za prikupljanje i interpretaciju podataka o performansama web stranice. Evo nekoliko glavnih aspekata ove aktivnosti:

 1. Praćenje Organskog Prometa: SEO stručnjaci koriste alate kao što su Google Analytics za praćenje organskog prometa na web stranici. Ovo uključuje analizu broja posjeta, vrijeme provedeno na stranici, stopu napuštanja (bounce rate), i druge ključne metrike. Cilj je razumjeti kako korisnici dolaze do web stranice i kako se ponašaju kada su na njoj.
 2. Praćenje Pozicija Ključnih Riječi: Alati poput Ahrefs, SEMrush, i Moz omogućuju praćenje pozicija ključnih riječi na tražilicama. SEO stručnjaci redovito provjeravaju kako se rangiraju ciljane ključne riječi i prilagođavaju strategije prema promjenama u rangiranju.
 3. Analiza Povratnih Veza (Backlinking): Kvaliteta i kvantiteta povratnih veza su važni faktori za SEO. Alati za analizu povratnih veza pomažu u praćenju novih i postojećih povratnih veza, te u identifikaciji mogućnosti za izgradnju novih visokokvalitetnih veza.
 4. Tehnička SEO Analiza: Provjera tehničkih aspekata web stranice, kao što su brzina učitavanja, mobilna prilagodljivost, struktura URL-ova, i status indeksiranja, ključna je za osiguranje optimalne performanse. Alati kao što su Google Search Console pomažu u identificiranju tehničkih problema koji mogu utjecati na SEO.
 5. Analiza Konverzija: Praćenje i analiza konverzija pomažu u razumijevanju koliko učinkovito web stranica pretvara posjetitelje u kupce ili ostvaruje druge ciljeve, poput prijava na newsletter ili preuzimanja sadržaja. To uključuje postavljanje ciljeva i događaja u Google Analyticsu i drugih analitičkih alata.
 6. Izvještavanje i Izvještaji: Redovito izvještavanje o performansama klijentima ili internim timovima ključno je za transparentnost i donošenje informiranih odluka. Izvještaji obično uključuju ključne metrike, analize trendova, postignuća, i preporuke za daljnje akcije.

SEO stručnjaci koriste ove analize za kontinuirano prilagođavanje i poboljšanje SEO strategija, osiguravajući da web stranica ostane konkurentna i učinkovita u privlačenju i zadržavanju posjetitelja.

Koje su vještine potrebne za SEO stručnjaka?

SEO stručnjaci trebaju imati raznolike vještine kako bi uspješno optimizirali web stranice za tražilice. Prvo, potrebno je duboko razumijevanje algoritama tražilica i načina na koji funkcioniraju. To uključuje praćenje najnovijih promjena i ažuriranja algoritama koje provode glavni pretraživači poput Googlea. Analitičke vještine su također ključne, jer SEO stručnjaci moraju biti sposobni analizirati podatke iz različitih alata poput Google Analyticsa kako bi identificirali trendove i prilike za optimizaciju.

Tehničke vještine su također važne; SEO stručnjaci trebaju razumjeti HTML, CSS i osnovne principe web razvoja kako bi mogli optimizirati strukturne aspekte web stranice. Pored tehničkog znanja, važna je i sposobnost istraživanja ključnih riječi. To podrazumijeva prepoznavanje relevantnih ključnih riječi koje ciljana publika koristi, kao i analizu konkurencije.

Dobre komunikacijske vještine su neophodne za uspješno prezentiranje strategija i rezultata klijentima ili timu. SEO stručnjaci moraju biti vješti u pisanju sadržaja koji je optimiziran za tražilice, ali i privlačan korisnicima. Konačno, prilagodljivost i kontinuirano obrazovanje su ključni, s obzirom na to da se SEO praksa stalno mijenja s novim tehnologijama i trendovima u digitalnom marketingu.

Koliko koštaju usluge SEO stručnjaka?

Cijene usluga SEO stručnjaka u Europi mogu varirati ovisno o nekoliko faktora, uključujući iskustvo stručnjaka, opseg rada i specifične zahtjeve klijenta. Općenito, SEO stručnjaci naplaćuju svoje usluge po satu, mjesečnom paušalu ili po projektu.

 1. Satne stope: Prosječna satna cijena SEO stručnjaka u Europi kreće se između 50 i 150 eura. Iskusniji stručnjaci s boljim rezultatima mogu naplaćivati i do 300 eura po satu.
 2. Mjesečni paušali: Mjesečne naknade za SEO usluge mogu se kretati od 500 do 5,000 eura, ovisno o veličini i kompleksnosti projekta. Veće tvrtke s višim zahtjevima često će platiti više kako bi osigurale kvalitetne usluge.
 3. Projektne stope: Cijena po projektu može varirati od 1,000 do 30,000 eura, ovisno o trajanju i zahtjevima projekta. Manji projekti s ograničenim opsegom rada bit će jeftiniji, dok će sveobuhvatne SEO strategije za velike web stranice zahtijevati znatno veća ulaganja.

U konačnici, cijena SEO usluga ovisi o specifičnim potrebama klijenta i dogovoru s odabranim stručnjakom ili agencijom.

Kako odabrati pravog SEO stručnjaka?

Odabir pravog SEO stručnjaka ključan je za uspjeh vaše web stranice. Prvo, istražite njihove prethodne projekte i provjerite rezultate koje su postigli za druge klijente. Pouzdani SEO stručnjaci će rado podijeliti studije slučaja i primjere uspješnih kampanja. Drugo, provjerite njihove kvalifikacije i iskustvo. Stručnjaci s certifikatima i dugogodišnjim iskustvom često nude bolje usluge. Treće, zatražite detaljan plan optimizacije. Kvalitetan SEO stručnjak će vam pružiti jasno objašnjenje strategija koje planira koristiti, uključujući istraživanje ključnih riječi, optimizaciju sadržaja i tehničke aspekte SEO-a. Također, obratite pažnju na njihovu komunikaciju i transparentnost. Stručnjaci koji redovito izvještavaju o napretku i jasno objašnjavaju korake koje poduzimaju, vjerojatno će bolje surađivati s vama. Konačno, provjerite recenzije i preporuke drugih klijenata kako biste dobili uvid u njihovu reputaciju i pouzdanost. Pravilnim istraživanjem i pažljivim odabirom, možete pronaći SEO stručnjaka koji će značajno poboljšati online prisutnost vašeg poslovanja.

Može li SEO stručnjak garantirati prvo mjesto na Googleu?

SEO stručnjak ne može garantirati prvo mjesto na Googleu. Iako SEO strategije mogu značajno poboljšati rangiranje web stranice, Googleov algoritam za pretraživanje je složen i podložan čestim promjenama. Osim toga, rangiranje ovisi o brojnim faktorima, uključujući konkurenciju, relevantnost sadržaja, tehničku optimizaciju i korisničko iskustvo. Niti jedan SEO stručnjak nema potpunu kontrolu nad svim tim elementima, niti nad Googleovim algoritmom. Umjesto toga, cilj SEO-a je kontinuirano poboljšanje vidljivosti i autoriteta web stranice kako bi se povećale šanse za postizanje visokih pozicija u rezultatima pretraživanja.

Može li SEO stručnjak SEO optimizacijom unaprijediti vaše poslovanje?

SEO stručnjak može značajno unaprijediti vaše poslovanje optimizacijom za tražilice (SEO). Kroz SEO optimizaciju, vaša web stranica postaje vidljivija na tražilicama poput Googlea, što povećava promet i privlači potencijalne klijente. Proces SEO optimizacije uključuje istraživanje ključnih riječi, optimizaciju sadržaja, tehničke aspekte web stranice i izgradnju poveznica. Korištenje relevantnih ključnih riječi pomaže da vaša stranica bude među prvima prikazana kada korisnici traže proizvode ili usluge koje nudite. Također, poboljšanjem tehničkih aspekata web stranice, poput brzine učitavanja i mobilne prilagodljivosti, poboljšava se korisničko iskustvo, što dodatno pozitivno utječe na rangiranje stranice. SEO stručnjak koristi napredne analitičke alate za praćenje učinkovitosti i prilagodbu strategija, osiguravajući dugoročne rezultate i rast vašeg poslovanja.

Da li vam treba SEO stručnjak za optimizaciju naslova?

SEO stručnjak može značajno poboljšati optimizaciju naslova vaših web stranica. Naslovi su ključni elementi SEO strategije jer direktno utječu na vidljivost i rangiranje vašeg sadržaja na tražilicama. SEO stručnjak koristi napredne tehnike pretraživanja i analize kako bi osigurao da naslovi sadrže relevantne ključne riječi i privlače korisnike. Pored toga, stručnjak može optimizirati strukturu naslova i podnaslova, poboljšavajući time korisničko iskustvo i povećavajući stopu klikanja (CTR). Korištenjem jezičnih modela, stručnjak može ocijeniti i unaprijediti kvalitetu naslova, osiguravajući da su gramatički ispravni i informativni. Sve ove komponente doprinose boljem rangiranju na pretraživačima, što može rezultirati povećanjem organskog prometa na vašoj web stranici. Ako želite maksimizirati učinak vašeg sadržaja, angažiranje SEO stručnjaka za optimizaciju naslova može biti vrlo korisno.

Da li vam treba SEO stručnjak za optimizaciju saržaja?

Da, angažiranje SEO stručnjaka za optimizaciju sadržaja može biti vrlo korisno za vašu web stranicu ili online poslovanje. SEO stručnjak koristi napredne tehnike i alate za analizu i optimizaciju vašeg sadržaja kako bi se postigao viši rang na pretraživačima kao što su Google, Bing i drugi. Postupak optimizacije uključuje istraživanje ključnih riječi, poboljšanje kvalitete sadržaja, optimizaciju meta oznaka, poboljšanje strukture web stranice i gradnju poveznica (link building). Također, SEO stručnjak može osigurati da vaš sadržaj bude u skladu s najnovijim algoritamskim promjenama i najboljim praksama u industriji.

Jedan od ključnih faktora za uspješnu optimizaciju sadržaja je pozicija vaših odlomaka i ključnih informacija na stranici rezultata pretraživanja. Više pozicije rezultiraju višim prometom i većom vidljivošću. Osim toga, kvalitetan jezični model koristi se za procjenu i poboljšanje gramatičke strukture i cjelovitosti vaših tekstova, čime se dodatno povećava relevantnost i čitljivost sadržaja. Strukturirani sadržaj, kao što su tablice i liste, također igra važnu ulogu u pružanju korisnih informacija, čak i ako ne prolazi kroz isti jezični model bodovanja.

Angažiranjem SEO stručnjaka, možete osigurati da vaša web stranica bude optimizirana za maksimalnu učinkovitost, privlačeći više posjetitelja i poboljšavajući korisničko iskustvo.

Autor Bio

Robert Tolo je osnivač Tolo Designa, vodeće digitalne agencije koja se specijalizira za optimizaciju pretraživanja i digitalne marketing strategije. On je iskusni stručnjak za SEO s više od 5 godina iskustva u industriji, te se trudi pomoći tvrtkama povećati njihovu online vidljivost i doseg. U slobodno vrijeme, Robert voli biti u tijeku s najnovijim trendovima u digitalnom svijetu i pronaći nove načine pomoći svojim klijentima uspjeti online.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top