Što je robots.txt file i zašto je važan za SEO?

Suočeni ste sa izazovom optimizacije vaše web stranice za tražilice i želite nešto više naučiti o tome? Robots.txt datoteka može biti ključna za uspješnu SEO strategiju, jer služi kao uputstvo za botove tražilica koje dijelove vaše web stranice smiju, a koje ne smiju indeksirati.

U ovom blog postu objasnit ćemo što je robots.txt datoteka, zašto je važna za SEO i kako je pravilno konfigurirati. Ne propustite priliku da svoju web stranicu učinite još vidljivijom!

 • Robots.txt file je tekstualna datoteka koja daje upute botovima tražilica o tome koje dijelove web stranice mogu ili ne mogu indeksirati.
 • Robots.txt file je važan za SEO jer omogućuje kontrolu nad indeksiranjem web stranice, poboljšava vidljivost u rezultatima pretraživanja i štiti privatne podatke.
 • Sukladno sintaksi robots.txt-a, moguće je zabraniti indeksiranje određenih dijelova web stranice ili dopustiti indeksiranje određenih URL-ova.
 • Pravilna konfiguracija robots.txt file – a ključna je za učinkovitu SEO optimizaciju.

Što je robots. txt file i zašto je važan za SEO?

Robots.txt file je tekstualna datoteka koja se nalazi na korijenskom direktoriju web stranice i sadrži upute za robotske bote ili web robote koji indeksiraju i crawlaju web stranice.

Ona određuje koje dijelove web stranice botovi smiju ili ne smiju pristupati, što je važno za SEO jer utječe na način na koji tražilice indeksiraju i prikazuju sadržaj web stranice.

robots txt file

Definicija

Robots.txt file je datoteka na web stranici. Njome se botovima tražilica kaže što smiju i ne smiju raditi na web stranici. Mogu se napisati dijelovi stranice koje botovi ne smiju vidjeti.

Ova datoteka je bitan alat za SEO jer pomaže kontrolirati što tražilice mogu pronaći na web stranici. Ako je robots.txt file dobro postavljen, tražilice mogu lako pronaći bitne dijelove web stranice.

To može pomoći u boljem mjestu web stranice u rezultatima pretrage na internetu.

Svrha

Robots.txt file ima važnu svrhu u SEO-u. On pruža upute tražilicama o tome koje dijelove web stranice smiju ili ne smiju indeksirati. To omogućuje kontrolu nad crawl-anjem web mjesta i poboljšava vidljivost u rezultatima pretraživanja.

Također, pomaže u zaštiti privatnih ili osjetljivih podataka tako što se može specificirati koje dijelove web stranice ne treba indeksirati. Ispravna konfiguracija robots.txt file-a je ključna kako bi se osiguralo da tražilice indeksiraju samo relevantne dijelove web stranice i da se održava optimalna SEO optimizacija.

Kako radi

Robots.txt file je datoteka koja sadrži upute za botove tražilica o tome koje dijelove web stranice smiju ili ne smiju indeksirati. Kada tražilica posjeti web stranicu, prvo će provjeriti robots.txt file kako bi saznala koje dijelove web stranice treba ignorirati.

U ovom file-u se mogu specificirati određeni direktoriji ili URL-ovi koji se ne žele indeksirati. Na primjer, ako ne želite da se određena mapa ili datoteka pojavi u rezultatima pretraživanja, možete to navesti u robots.txt file-u.

Ovo je vrlo važno za zaštitu privatnih ili osjetljivih podataka na web stranici. Također omogućuje tražilicama da brzo identificiraju relevantne dijelove web stranice koje trebaju indeksirati, što pomaže poboljšati vidljivost vaše web stranice u rezultatima pretraživanja.

Interes za robots.txt file u SEO-u

Robots.txt file je od velikog interesa za SEO jer omogućuje kontrolu nad indeksiranjem web stranice od strane tražilica. Ovom datotekom možete odrediti koje dijelove web stranice tražilice smiju ili ne smiju indeksirati.

To je posebno korisno kada želite zaštititi privatne ili osjetljive podatke. Također, robots.txt file pomaže tražilicama prepoznati relevantne dijelove web stranice koje trebaju indeksirati, poboljšavajući vidljivost web stranice u rezultatima pretraživanja.

Važno je pravilno konfigurirati robots.txt file kako bi se osiguralo da tražilice mogu pravilno indeksirati sve relevantne dijelove web stranice. Pogrešno konfiguriran robots.txt file može rezultirati nedostupnošću web stranice za tražilice, što ima negativan utjecaj na SEO.

Kada treba koristiti robots.txt file?

Robots.txt file treba koristiti kada želite kontrolirati koje dijelove vaše web stranice tražilice smiju ili ne smiju indeksirati. To je korisno ako imate privatne ili osjetljive podatke koje ne želite da se prikazuju u rezultatima pretraživanja.

Također, robots.txt file se može koristiti za usmjeravanje tražilica prema najvažnijim dijelovima vaše web stranice koje želite da indeksiraju.

Kako kreirati robots. txt file?

Izrada robots.txt file-a je moguća s Rank Mathom i Yoastom.

Izrada robots.txt file-a s Rank Mathom

Kako se izrađuje robots.txt file s Rank Mathom:

 • Instalirajte i aktivirajte Rank Math plugin na svojoj WordPress web stranici.
 • Nakon instalacije, otvorite postavke Rank Matha.
 • Idite na “General Settings” i odaberite “Edit Robots.txt” opciju.
 • U ovom prozoru možete prilagoditi svoj robots.txt file prema vašim potrebama.
 • Da biste onemogućili sve robote tražilica da indeksiraju web stranicu, možete koristiti sljedeću sintaksu: User-agent: * Disallow: /
 • Ako želite dopustiti samo određenim botovima tražilica da crawlaju web stranicu, možete koristiti sljedeću sintaksu: User-agent: Googlebot Allow: /

Izrada robots.txt file-a s Yoastom

Možete koristiti Yoast plugin za izradu robots.txt file-a.

 1. Instalirajte i aktivirajte Yoast plugin na svojoj web stranici.
 2. Uđite u postavke Yoast plugina.
 3. Kliknite na karticu “Tools” (Alati) u gornjem izborniku.
 4. Odaberite “File editor” (Uređivač datoteka).
 5. Naći ćete tablicu u kojoj možete dodavati pravila za robots.txt file.
 6. Unesite željena pravila, kao što su određeni direktoriji ili URL-ovi koje ne želite da se indeksiraju.
 7. Kada ste završili, kliknite na “Save changes to robots.txt” (Spremi promjene u robots.txt).
 8. Yoast će automatski generirati i ažurirati vaš robots.txt file.

Koji jezik koristiti za robots.txt file?

Za robots.txt file ne koristite nikakav poseban jezik. Robots.txt file je običan tekstualni dokument koji se može otvoriti i uređivati u bilo kojem tekst editoru, kao što su Notepad ili Sublime Text.

Ne trebate znati poseban jezik programiranja da biste napravili robots.txt file. Samo napišite upute za botove tražilica u jednostavnom tekstualnom formatu i spremite datoteku kao “robots.txt” u korijenskom direktoriju vaše web stranice.

Savjeti za optimizaciju robots. txt file-a

Sintaksa robots.txt-a treba biti ispravna kako bi se izbjegle greške u indeksiranju web stranice.

Sintaksa robots.txt

Sintaksa robots.txt file-a je vrlo važna jer određuje kako će se botovi tražilica ponašati na vašoj web stranici. U ovoj datoteci možemo koristiti nekoliko ključnih direktiva.

Primjerice, s “User-agent” možemo specificirati koje upute vrijede za određene botove. S “Disallow” možemo zabraniti indeksiranje određenih dijelova web stranice. Također, možemo koristiti i “Allow” za dopuštanje indeksiranja određenih URL-ova.

Važno je pravilno koristiti ove direktive kako bi se botovi tražilica pravilno ponašali na web stranici i osigurala optimalna SEO optimizacija.

Ograničenja robots.txt file-a

Robots.txt file ima neka ograničenja koja treba uzeti u obzir prilikom njegove upotrebe. Na primjer, robots.txt file nije siguran način da se sakriju osjetljivi podaci jer pojedini botovi mogu ignorirati ove upute.

Također, iako robots.txt file može spriječiti indeksiranje određenih dijelova web stranice, to ne znači da će ih tražilice automatski isključiti iz rezultata pretraživanja.

Osim toga, pogrešno konfiguriran robots.txt file može dovesti do toga da tražilice ne mogu pristupiti web stranici ili indeksirati sve relevantne dijelove. Stoga je važno pažljivo provjeriti i ažurirati robots.txt file.kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Zaključak

Robots.txt file je važan alat za SEO optimizaciju jer omogućuje kontrolu nad indeksiranjem web stranice od strane tražilica. On vam pomaže da specificirate koje dijelove web stranice tražilice smiju ili ne smiju indeksirati.

Pravilno konfiguriranje robots.txt file-a je stoga ključno za poboljšanje vidljivosti web stranice u rezultatima pretraživanja i održavanje optimalne SEO optimizacije.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top