Alt tekst: što je to i kako pisati

Zamjenski tekst ili alternativni tekst je skriveni tekst unutar slike koji se koristi da se tražilicama i čitačima zaslona kaže što ta slika predstavlja. Zamjenski tekst nije vidljiv vašim posjetiteljima kada se slika pojavi na vašoj web-lokaciji; nalazi se u HTML kodu ispod oznake slike, pa je dobra praksa uključiti zamjenski tekst čak i ako nemate stvarnu sliku na stranici. To osigurava da nećete izgubiti važan sadržaj u slučaju da se slike ne učitaju ispravno.

Problem sa alternativnim tekstom

Postoji nekoliko problema s korištenjem zamjenskog teksta na slikama. Prvo, ne podržavaju svi preglednici gledanje slika sa zamjenskim tekstom. Drugo, tekst možda neće uvijek točno opisati sliku, što može biti frustrirajuće ili zbunjujuće za korisnike. Konačno, pisanje dobrog zamjenskog teksta može biti dugotrajno i teško ga je dobro napraviti. Morate znati koji je glavni sadržaj slike kako biste napisali točan opis. Također morate imati mnogo informacija o fotografiji koju opisujete, na primjer tko ju je snimio, gdje je snimljena, kada je snimljena i zašto je snimljena.

Zašto nam treba alt tekst?

Ako niste upoznati s izrazom alt tekst, to je skraćenica za alternativni tekst. Zamjenski tekst koristi se unutar HTML koda za opisivanje izgleda i funkcije slike na web stranici. Uz više dostupnog softvera za čitanje zaslona, ​​važno je da zamjenski tekst bude dovoljno deskriptivan kako bi korisnici znali što gledaju. Na primjer, ako slika prikazuje Eiffelov toranj u Parizu, Francuska, onda bi Eiffelov toranj bio prikladan kao alternativni tekst. Međutim, ako je toranj zapravo neka druga vrsta građevine ili je samo djelomično vidljiv na fotografiji, tada bi trebalo dati drugi opis, kao što je Eiffelov toranj (djelomično vidljiv).

Struktura alt teksta

Ako ste novi u svijetu digitalnog marketinga, možda se pitate što je zamjenski tekst i kako ga napisati. Zamjenski tekst ili alternativni tekst kratak je opis slike koji se prikazuje umjesto slike ako se iz nekog razloga ne može prikazati. Na primjer, kada je posjetitelj web stranice isključio slike u svom pregledniku (ili softver za čitanje zaslona koji koristi ne prikazuje slike).

Formule prečaca za pisanje alt teksta

Nema potrebe previše razmišljati: samo opišite ono što je na slici, sažeto i bez gomilanja ključnih riječi. Dobro je pravilo da vaš alternativni tekst ne bude duži od 125 znakova ili manje. Opisi koji su dulji od toga bit će skraćeni od strane Google Images Search, Bing Image Search i drugih tražilica.

Najbolje je dodati prekid rečenice prije nego što svoj opis završite neprivlačnom dosjetkom ili šalom. Upamtite da ne pišete za ljude – pišete za pretraživače!

Nekoliko stvari koje treba imati na umu dok pišete

1. Budite jasni i koncizni – Alt tekst bi trebao biti jasan i precizan kako bi gledatelji znali što gledaju.

2. Neka bude kratko – Općenito, oko 125 znakova dobro je pravilo.

3. Učinite ga bogatim ključnim riječima – koristite ključne riječi koje točno opisuju sliku, ali nemojte ih trpati unutra. Nekoliko dobro postavljenih ključnih riječi poslužit će.

Autor Bio

Robert Tolo je osnivač Tolo Designa, vodeće digitalne agencije koja se specijalizira za optimizaciju pretraživanja i digitalne marketing strategije. On je iskusni stručnjak za SEO s više od 5 godina iskustva u industriji, te se trudi pomoći tvrtkama povećati njihovu online vidljivost i doseg. U slobodno vrijeme, Robert voli biti u tijeku s najnovijim trendovima u digitalnom svijetu i pronaći nove načine pomoći svojim klijentima uspjeti online.