Sve što trebate znati o čarobnim ‘canonical tagovima

Imate problema s dupliciranim sadržajem na vašoj web stranici? Canonical tagovi su moćni SEO alati koji rješavaju upravo tu poteškoću. Ovaj će vam članak pokazati kako pravilno koristiti ove tagove, unaprijediti vašu web stranicu i izbjeći pad rangiranja zbog dupliciranog sadržaja.

Spremni za optimizaciju? Krenimo!

Što je kanonska oznaka i zašto je važna?

Kanonska oznaka je HTML oznaka koja se koristi na web stranicama kako bi se riješio problem dupliciranog sadržaja. Ona označava preferirani URL verziju sadržaja i omogućava pretraživačima poput Googlea, Yahoo-a i MSN-a da pravilno indeksiraju i rangiraju stranice.

Kanonska oznaka je važna jer pomaže u održavanju SEO standarda i poboljšava vidljivost web stranica na tražilicama.

canonical tagovi

Definicija i svrha kanonske oznake

Kanonska oznaka je SEO alat. Pomaže s problemom dva ista sadržaja na webu. To je HTML oznaka. Google, Yahoo, i MSN su je napravili. Ta oznaka kaže koja je prava verzija stranice.

Ako ima više istih stranica, kanonska oznaka pokaže pravu. Tako tražilice znaju koju stranicu treba pokazati ljudima. Kanonska oznaka čuva dobar rang stranice na webu. Ta oznaka se lako koristi i pomaže da stranica bude bolja na webu.

Rješavanje problema dupliciranog sadržaja

Kad imamo duplicirani sadržaj na našim web stranicama, to može loše utjecati na našu SEO optimizaciju i rangiranje na tražilicama. Srećom, kanonska oznaka nam može pomoći u rješavanju tog problema.

Kanonska oznaka je HTML oznaka koju dodajemo na web stranicu kako bismo označili koja verzija sadržaja je primarna ili glavna. Kada imamo više verzija istog sadržaja, kanonska oznaka će reći tražilicama koju verziju treba indeksirati i rangirati.

To omogućuje tražilicama da razumiju koja verzija prikazuje najvažniji sadržaj i spriječava pad u rangiranju zbog dupliciranog sadržaja. Korištenje kanonske oznake je jednostavno i može nam donijeti velike koristi za optimizaciju naših web stranica.

Kako koristiti kanonske oznake?

– Korištenje rel=”canonical” link tagova.

– Korištenje rel=”kanonskih” HTTP zaglavlja.

– Korištenje mape stranice.

– Korištenje 301 preusmjeravanja.

Korištenje rel=”canonical” link tagova

Canonical tagovi se koriste kako bi se riješio problem duplog sadržaja na web stranicama. Korištenje rel=”canonical” link tagova je jedan od načina implementacije kanonske oznake. Evo nekoliko ključnih činjenica o korištenju ovih tagova:

 • Rel=”canonical” link tag se dodaje u HTML kodu web stranice.
 • Ovaj tag označava glavnu verziju sadržaja koji treba indeksirati i rangirati.
 • Na primjer, ako postoje dvije verzije istog sadržaja (npr. HTTP i HTTPS), rel=”canonical” link tag će označiti koja je verzija primarna.
 • Tražilice poput Googlea koriste ovaj tag kako bi razumjele koju verziju trebaju prikazati u rezultatima pretraživanja.
 • Rel=”canonical” link tag pomaže sprečavanju pada u rangiranju zbog duplog sadržaja.
 • Važno je koristiti apsolutne URL-ove umjesto relativnih URL-ova kada se koristi rel=”canonical” link tag

Korištenje rel=”kanonskih” HTTP zaglavlja

Kada se radi o korištenju kanonskih oznaka, još jedan način je korištenje rel=”kanonskih” HTTP zaglavlja. Evo nekoliko stvari koje trebate znati o ovom pristupu:

 • Rel=”kanonskih” HTTP zaglavlje je deo HTTP protokola koji omogućava webmasterima da označe kanonski URL za određenu stranicu.
 • Ova zaglavlja se mogu dodati u kod web stranice kako bi se tražilicama prenela informacija o preferiranom URL-u.
 • Kada pretraživač poseti web stranicu, on će proveriti zaglavlje i uzeti u obzir kanonski URL prilikom indeksiranja i rangiranja stranice.
 • Korištenje rel=”kanonskih” HTTP zaglavlja je jednostavan način da se tražilicama jasno kaže koju verziju sadržaja treba indeksirati i prikazivati.
 • Ovo je posebno korisno kada želite postaviti kanonski URL za dinamičke ili generičke stranice koje nemaju HTML kod.

Korištenje mape stranice

Korištenje mape stranice je još jedan način kako koristiti kanonske oznake. Evo nekoliko stvari koje trebate znati:

 • Mapa stranice vam omogućuje da prikažete sve URL-ove na vašoj web stranici.
 • Možete dodati rel=”canonical” oznake na svaki URL u mapi stranice kako biste označili primarni ili glavni URL.
 • Ovo pomaže tražilicama da razumiju koji URL treba indeksirati i rangirati.
 • Korištenje mape stranice može biti posebno korisno ako imate veliki broj dupliciranih URL – ova na web stranici.
 • Također je važno redovito ažurirati mapu stranice kako bi se osiguralo da je ispravna i ažurna.

Korištenje 301 preusmjeravanja

Kada se susretnete s dupliciranim sadržajem na svojoj web stranici, možete koristiti 301 preusmjeravanje kako biste riješili taj problem. Evo nekoliko ključnih činjenica o korištenju 301 preusmjeravanja:

 • 301 preusmjeravanje je trajno preusmjeravanje jednog URL – a na drugi.
 • To se koristi kada želite da tražilice i korisnici budu automatski preusmjereni s jedne verzije stranice na drugu.
 • Kada postavite 301 preusmjeravanje, to će obavijestiti tražilicu da stari URL više nije dostupan i da se novi URL treba indeksirati umjesto njega.
 • Ovo je važno jer vam pomaže zadržati vrijednosti koje ste stekli za stari URL u smislu rangiranja i autoriteta.
 • Kada koristite 301 preusmjeravanje, pazite da pravilno usmjerite stare URL – ove na nove, relevantne stranice kako biste poboljšali korisničko iskustvo i održali poziciju u tražilicama.

Najbolje prakse za korištenje kanonskih oznaka

– Koristite samo jednu kanonsku oznaku po web stranici.

– Koristite apsolutne URL-ove umjesto relativnih URL-ova.

– Držite se ili HTTP ili HTTPS verzije.

– Koristite samoreferentne kanonske oznake.

– Interno povežite na kanonski URL.

– Koristite rel=”canonical” sa hreflang atributom.

Saznajte više o najboljim praksama za korištenje kanonskih oznaka i meta tagova kako biste izbjegli probleme s dupliciranim sadržajem, te kako biste dodatno poboljšali SEO optimizaciju vaše web stranice.

Koristite samo jednu kanonsku oznaku po web stranici

Kada koristite kanonske oznake na svojoj web stranici, važno je da koristite samo jednu oznaku po stranici. Ovo je važno jer kanonska oznaka označava koja verzija stranice je primarna ili glavna.

Ako imate više kanonskih oznaka na istoj stranici, to može zbuniti tražilice i dovesti do problema s indeksiranjem i rangiranjem. Dakle, uvijek se pobrinite da koristite samo jednu kanonsku oznaku kako biste osigurali pravilno funkcioniranje za SEO optimizaciju vaše web stranice.

Koristite apsolutne URL-ove umjesto relativnih URL-ova

Kada koristite kanonske oznake, važno je koristiti apsolutne URL-ove umjesto relativnih URL-ova. Apsolutni URL-ovi pružaju potpunu adresu web stranice, uključujući protokol (HTTP ili HTTPS) i domenu.

To omogućava tražilicama da točno lociraju kanonski URL i indeksiraju ispravnu verziju sadržaja.

Na primjer, umjesto korištenja relativnog URL-a kao “/proizvod/123”, trebali bismo koristiti apsolutni URL kao “https://www.mojastranica.com/proizvod/123”. Ovo pomaže tražilicama da prepoznaju kanonski URL i izbjegnu indeksiranje dupliciranog sadržaja.

Korištenje apsolutnih URL-ova također može pomoći u održavanju konzistentnosti i preciznosti veza na web stranici.

Držite se ili HTTP ili HTTPS verzije

Ako koristite kanonske oznake, važno je da se držite ili HTTP ili HTTPS verzije svoje web stranice. Ne preporučuje se korištenje oba tipa verzija za istu stranicu jer to može stvoriti probleme dupliciranog sadržaja.

Kanonska oznaka mora biti dosljedna s verzijom URL-a koju odaberete. To će pomoći tražilicama da razumiju koja verzija stranice treba indeksirati i prikazati korisnicima. Dakle, odaberite jednu verziju (ili samo HTTP ili samo HTTPS) i koristite je u cijelom kanonskom označavanju svoje web stranice.

Koristite samoreferentne kanonske oznake

Samoreferentne kanonske oznake su važne za pravilno korištenje kanonskih tagova na web stranicama. One se koriste kako bi se označilo da je trenutna stranica primarna verzija sadržaja.

To znači da samoreferentna kanonska oznaka pokazuje na sebe, na trenutnu stranicu koja se pregledava. Ovo je važno jer pomaže tražilicama da točno razumiju koju verziju sadržaja treba indeksirati i prikazati korisnicima.

Korištenje samoreferentnih kanonskih oznaka jednostavan je korak koji može pomoći u sprječavanju problema sa duplim sadržajem i poboljšati SEO optimizaciju web stranica.

Interno povežite na kanonski URL

Kada koristite kanonske oznake, važno je internu vezu na kanonski URL. To znači da na stranicama koje imaju duplicirani sadržaj trebate postaviti internu vezu koja vodi do kanonskog URL-a.

Ovo pomaže tražilicama da prepoznaju koja verzija sadržaja je primarna i treba se indeksirati. Također, to pomaže u održavanju konzistentnosti i organizaciji vaše web stranice.

Koristite rel=”canonical” sa hreflang atributom

Rel=”canonical” sa hreflang atributom je još jedan način da se ispravno koristi kanonska oznaka na web stranici. Ova kombinacija omogućuje vlasnicima web stranica da označe glavnu verziju stranice za određeni jezik ili regionalno područje.

Na primjer, ako imate web stranicu koja je dostupna na više jezika ili ima posebnu verziju za određeno područje, rel=”canonical” sa hreflang atributom će pomoći tražilicama da razumiju koju verziju stranice treba prikazati za određeni jezik ili područje.

To je važno jer će to poboljšati indeksiranje i rangiranje vaše stranice u tražilicama, što će dovesti do bolje prisutnosti na mreži.

Zaključak: Važnost pravilnog korištenja kanonskih oznaka i rješavanje problema dupliciranog sadržaja.

Pravilno korištenje kanonskih oznaka je ključno za rješavanje problema dupliciranog sadržaja na web stranicama. Oni omogućuju tražilicama da razumiju koja je verzija sadržaja primarna i time pomažu u poboljšanju rangiranja.

Korištenje kanonskih oznaka je jednostavno, ali važno za optimizaciju web stranica.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top