Google My Business je besplatni alat koji pomaže vlasnicima tvrtki da upravljaju svojom online prisutnošću na Google tražilici i Google Maps aplikaciji, poboljšavajući tako njihovu vidljivost i komunikaciju s kupcima.

Upravo je za lokalno poslovanje ovaj alat ključan u ostvarivanju boljih rezultata na Google pretraživanju, čime se otvara vrata novim klijentima i potencijalnom povećanju prodaje.

 1. Google My Business je besplatni alat koji pomaže vlasnicima tvrtki u upravljanju svojom online prisutnošću na Google tražilici i Google Maps aplikaciji.
 2. Kreiranje profila na Google My Business – u pruža mnoge prednosti za poslovanje, uključujući poboljšanje vidljivosti i komunikacije s kupcima, te poticanje novih posjeta i prodaje.
 3. Kvalitetne fotografije, točni podaci o poslovanju i poticanje klijenata da ostave recenziju ključni su za poboljšanje Google My Business profila i privlačenje novih klijenata.
 4. Google My Business alat također je važan za lokalni SEO, jer omogućuje prikaz svih informacija o poslovanju na Google pretraživanju, što poboljšava pozicioniranje u rezultatima pretraživanja.

Njegova svrha

Google My Business je besplatna online platforma koja omogućava vlasnicima tvrtki da upravljaju njihovom online prisutnošću na Googleu. Ovaj alat, nekad poznat kao Google Places, pruža poduzetnicima kontrolu nad prikazom njihovog poslovanja u rezultatima Google pretraživanja i na Google Maps.

Korištenje ovog alata pruža brojne prednosti za poslovanje, uključujući povećanje vidljivosti na Google pretraživanju i poboljšanje lokalnog SEO-a.

Na primjer, kada potencijalni kupac pretražuje određenu uslugu ili proizvod u svom području, Google My Business profil može pomoći da se vaša tvrtka prikaže na vrhu rezultata pretraživanja.

Što je Google my Business?

Također omogućava jednostavnu komunikaciju s klijentima putem upita, recenzija i ocjena, što može potaknuti nove posjetitelje da se odluče za vaše proizvode ili usluge.

Prednosti korištenja Google my Business-a za poslovanje

Korištenje Google my Business-a pruža niz prednosti za poslovanje:

Postupak kreiranja profila

Kreiranje profila na Google My Business-u je jednostavan proces koji može pomoći vašem poslovanju da bude vidljiviji u lokalnim pretraživanjima. Evo koraka koje trebate slijediti kako biste kreirali profil:

 1. Kreiranje Google računa – Ako već nemate Google račun, prvo morate kreirati jedan jer će vam to omogućiti pristup Google My Business alatu.
 2. Pretraga poslovanja – Upišite naziv vaše tvrtke u okvir za pretraživanje kako biste vidjeli postoji li već postojeći profil za vašu tvrtku. Ako ne postoji, možete kliknuti na “Dodaj poslovanje” i nastaviti s procesom stvaranja profila.
 3. Potvrda detalja o tvrtki – Nakon što unesete osnovne informacije o svom poslovanju, kao što su adresa, broj telefona i radno vrijeme, Google će vam poslati kod za potvrdu putem pošte ili telefonski poziv. Unesite kod kada ga primite da potvrdite svoju adresu.
 4. Dodavanje fotografija i sadržaja – Kada je potvrda završena, možete dodati fotografije i opis svoje tvrtke kako biste privukli klijente. Također možete dodati informacije poput prihvaćenih načina plaćanja, ponuda i drugog sadržaja ovisno o vrsti poslovanja.
 5. Objavljivanje profila – Kada ste zadovoljni svojim profilom, objavite ga na Googleu kako bi bio vidljiv svima koji pretražuju vašu tvrtku ili srodne usluge u vašoj lokaciji.

Kreiranje profila na Google My Business-u je jednostavan proces koji može pomoći vašem poslovanju da bude vidljiviji u lokalnim pretraživanjima. Slijedite ove korake kako biste kreirali profil i poboljšali online prisutnost vaše tvrtke.

Kako poboljšati svoj Google my Business profil?

Dodajte kvalitetne fotografije vašeg poslovnog prostora, dodajte točne podatke o vašem poslovanju i potaknite klijente da ostave recenziju kako bi poboljšali vaš Google my Business profil.

Važnost kvalitetnih fotografija

Jedan od ključnih elemenata Google My Business profila su fotografije. Kvalitetne fotografije mogu biti vrlo korisne za poboljšanje online prisutnosti tvrtke i privlačenje novih klijenata.

Kada se radi o odabiru fotografija, važno je odabrati one koji su kvalitetni i relevantni. Primjerice, ako je riječ o restoranu, fotografije hrane, interijera i eksterijera trebaju biti u fokusu.

Također, važno je redovito ažurirati fotografije kako bi se prikazala svježina i aktivnosti tvrtke.

Dodavanje točnih podataka o poslovanju

Kada dodajete podatke o svom poslovanju na Google My Business, važno je biti precizan i točan. To uključuje osnovne informacije kao što su radno vrijeme, adresa, broj telefona i web stranica.

Također biste trebali dodati i detaljnije informacije o svom poslovanju, poput opisa proizvoda ili usluga koje nudite, fotografija interijera i eksterijera, te cijena.

Važno je također redovito ažurirati podatke kako bi bili točni i relevantni. Primjerice, ako vaša radna vremena variraju za blagdane ili tijekom određenih vremena u godini, svakako biste trebali obavijestiti svoje klijente putem Google My Business profila.

Potaknuti klijente na ostavljanje recenzija

Recenzije i ocjene su ključne za uspjeh na Google My Business-u. One pomažu ostalim korisnicima da izaberu vas umjesto konkurencije, a također značajno doprinose vašoj vidljivosti na Google pretraživanju.

Kako biste potaknuli klijente da ostavljaju recenzije, možete im poslati email ili poruku s upitom da opišu svoje iskustvo s vašim proizvodom ili uslugom. Također, možete postaviti podsjetnik za recenziranje na vašoj web stranici ili u samoj trgovini.

Nagradite korisnike koji ostave recenziju s popustom na sljedeću kupnju ili besplatnom uslugom.

Važnost Google my Business za lokalni SEO

Google My Business omogućava prikaz svih informacija o poslovanju na Google tražilici, što pomaže tvrtkama da se bolje pozicioniraju u lokalnom SEO-u.

Prikazivanje svih informacija o poslovanju na Google tražilici

Jedna od najvećih prednosti Google My Business alata je prikazivanje svih potrebnih informacija o vašem poslovanju na Google tražilici. To znači da će potencijalni klijenti koji traže vašu uslugu ili proizvod, imati pristup informacijama kao što su radno vrijeme, adresu, broj telefona i web stranicu vaše tvrtke, sve na jednom mjestu.

Ovo olakšava potencijalnim klijentima pronalazak vaše tvrtke i čini vas vidljivijim u Google pretraživanju. Ako vaš profil sadrži precizne informacije, to će imati veliki utjecaj na vaše pozicioniranje u pretraživanju.

Na primjer, ako netko traži restoran koji radi do kasno noću, vaša će se tvrtka pojaviti među prvima ako ste ažurirali svoje radno vrijeme kako bi se isticalo da radite kasno noću.

Olakšana komunikacija s klijentima

Jedna od najvećih prednosti korištenja Google my Business-a za poslovanje je olakšana komunikacija s klijentima. Kada imate ažuriran i detaljan profil na Google-u, vašim klijentima će biti lakše pronaći sve potrebne informacije koje trebaju, kao što su radno vrijeme, adresa, broj telefona i web stranica.

Osim toga, moguće je direktno komunicirati s klijentima putem Google pretraživanja ili na Maps-u, gdje mogu postavljati pitanja i ostavljati recenzije.

Kako pratiti uspješnost svog Google my Business profila?

Analizirajte statistike posjeta na profilu i pregledajte recenzije i ocjene kako biste bolje razumjeli korisničko iskustvo.

Analiziranje statistika posjeta na profilu

Analiziranje statistika posjeta na Google My Business profilu je ključan dio upravljanja online prisutnošću tvrtke. Ovaj besplatni alat omogućuje vlasnicima tvrtki da prate koliko ljudi pregledava njihov profil, što im daje uvid u to kako se njihova poslovna strategija odražava na online zajednicu.

Korisnici mogu vidjeti koliko puta su njihove fotografije pregledane, koliko puta su osnovne informacije o tvrtki pregledane i koliko puta su kliknuli na web mjesto tvrtke.

Zatim mogu koristiti ove podatke za prilagodbu svojeg profila i poboljšanje svoje online prisutnosti na Googleu.

Prema studiji Moz-a, poslovnice koje utvrde i potaknu recenzije upravo putem Google My Business profila imale su više od 36% povećanja pregleda profila u usporedbi s onima koji to nisu učinili.

To pokazuje koliko su važne recenzije i ocjene za rast tvrtke.

Pregledavanje recenzija i ocjena

Recenzije i ocjene na Google My Businessu daju vlasnicima tvrtki povratne informacije o kvaliteti svojih proizvoda i usluga. One su ključni čimbenici koji utječu na percepciju poslovanja od strane klijenata, ali isto tako i na njegovu vidljivost u Google pretraživanju.

Većina korisnika danas pregledava recenzije prije nego što posjeti neku tvrtku.

Primjerice, ako se tvrtka bavi uređenjem interijera, a ima pet zvjezdica i pozitivne recenzije, potencijalni klijenti će vrlo vjerojatno odabrati tu tvrtku prije one s niskim ocjenama ili bez recenzija.

Kako izbrisati ili deaktivirati Google my Business profil?

Ako želite izbrisati svoj Google my Business profil, morate prvo biti prijavljeni na svoj račun i odabrati opciju “izbrisati lokaciju” iz izbornika. Potom slijedite upute za potvrdu brisanja profila.

Upozorenje o rizicima brisanja profila

Prije nego što odlučite izbrisati svoj Google My Business profil, važno je da razmislite o rizicima koji su uključeni u taj postupak. Ako izbrišete svoj profil, gubite sve informacije koje ste tamo unijeli, uključujući klijentske recenzije i ocjene te fotografije koje ste podijelili.

Umjesto brisanja profila, ako više ne želite koristiti Google My Business, možete ga jednostavno deaktivirati. To će zadržati sve informacije koje ste podijelili na profilu, a istovremeno će vas ukloniti s Google pretraživanja.

Detaljno objasniti postupak brisanja profila

Kada odlučite da želite izbrisati svoj Google My Business profil, trebate slijediti sljedeće korake:

 1. Prijavite se na račun koji je vlasnik profila.
 2. Kliknite na “Upravljanje lokacijama”.
 3. Odaberite poslovnu lokaciju koju želite izbrisati.
 4. Kliknite na tri točkice u gornjem desnom kutu ekrana i odaberite opciju “Odjava”.
 5. Potvrdite brisanje klikom na “Izbriši ovaj zapis”.
 6. Nakon što potvrdite brisanje, profil će biti trajno uklonjen.

Važno je napomenuti da nakon što izbrišete svoj profil, nećete moći povratiti podatke ili recenzije koje su bile povezane s profilom. Također, ako postoji više vlasnika za istu poslovnu lokaciju, svi vlasnici moraju odobriti brisanje profila prije nego što se on trajno izbriše.

Iako može biti primamljivo izbrisati profil ako više ne poslujete ili premještate svoju tvrtku, važno je razmisliti o tome kako to može utjecati na vaš lokalni SEO i vidljivost na Google pretraživanju. Ako ste nesigurni u vezi brisanja profila i njegovih mogućih posljedica, preporučuje se konzultirati stručnjaka za SEO ili digitalni marketing.

Zaključak i preporuke za korištenje Google my Business alata.

U zaključku, Google My Business je izuzetno koristan alat za vlasnike tvrtki koji žele poboljšati svoju online prisutnost i vidljivost na Google pretraživanju.

Od osnovnih informacija o tvrtki do recenzija i ocjena, alat omogućava korisnicima da dobiju sve potrebne informacije na jednom mjestu. Važno je osigurati da su podaci točni i ažurni te poticati klijente da ostavljaju pozitivne recenzije kako bi se poboljšao rejting tvrtke na Google pretraživanju.

Uz redovito praćenje statistika posjeta i ocjena. vlasnici tvrtki mogu kontinuirano poboljšavati svoj profil i povećati prodaju.

Korisni Članci

Što je Google My Business?

Što je link building?