Što je Google my Business?

Google My Business je besplatni alat dizajniran za pomoć kompanijama u promociji njihovih usluga i proizvoda. Razvijen od strane Google-a, ovaj alat je dostupan svim firmama koje žele povećati svoju vidljivost na internetu. Registracijom na Google My Business, preduzeća dobijaju priliku da se pojave u lokalnim pretraživanjima i na Google Maps. Ovo je posebno korisno za mala i srednja preduzeća koja teže proširiti svoje tržište. Također, ovaj alat pruža analitičke podatke koji mogu pomoći preduzećima u razumijevanju interakcije korisnika s njihovim profilima.

Google My Business omogućava preduzećima i organizacijama da efikasno komuniciraju s postojećim i potencijalnim klijentima. Alat nudi platformu za interakciju gdje preduzeća mogu odgovarati na recenzije i postavljati novosti o svojim proizvodima ili uslugama. To preduzećima omogućava da izgrade i održavaju reputaciju te povećaju svoju prepoznatljivost. Pomoću ovog alata, preduzeća mogu također kreirati i upravljati reklamnim kampanjama koje su optimizirane za njihove lokalne ciljane skupine. Ovo može biti ključno za povećanje lokalnog prometa i prodaje.

Preduzeća i organizacije koriste Google My Business kako bi upravljali svojim online prisustvom na efikasan način. Alat omogućava centralizirano upravljanje informacijama koje se pojavljuju kada korisnici traže preduzeće na Google pretraživaču ili Google Maps. Ovo uključuje ažuriranje informacija o lokaciji, radnom vremenu i kontakt detaljima. Poboljšanje tačnosti ovih podataka pomaže u smanjenju konfuzije među klijentima i osigurava da oni uvijek imaju pristup najnovijim informacijama. Također, to pomaže u optimizaciji SEO (Search Engine Optimization), što može dovesti do boljeg rangiranja na Google pretraživaču.

Preduzeća kreiraju i ažuriraju svoje profile na Google My Business kako bi osigurala da su sve informacije koje pružaju korisnicima ažurne i relevantne. To uključuje dodavanje novih fotografija, promjene u radnom vremenu ili uvođenje novih usluga. Ažuriran profil pomaže u održavanju profesionalnog izgleda i može privući više klijenata. Također, redovno ažuriranje profila može pozitivno utjecati na percepciju preduzeća među korisnicima jer pokazuje da je preduzeće aktivno i brine o svojim klijentima.

Profili na Google My Business sadrže ključne informacije kao što su radno vreme, lokacija, kontakt podatci, fotografije, i recenzije korisnika. Ove informacije pomažu korisnicima da brzo dobiju predstavu o tome što preduzeće nudi i kako ga mogu kontaktirati. Fotografije pružaju vizualni dojam preduzeća i mogu biti presudne u privlačenju novih klijenata. Recenzije korisnika igraju važnu ulogu jer potencijalnim klijentima omogućavaju da vide iskustva drugih osoba s preduzećem. Ovo može značajno utjecati na odluku o izboru usluga ili proizvoda.

Zašto je Google My Business važan?

Google My Business je platforma koja je ključna za poduzeća jer omogućuje bolje povezivanje s potencijalnim klijentima. Pruža poduzećima mogućnost da se predstave na internetu, istaknu svoje jedinstvene ponude i komuniciraju direktne informacije poput radnog vremena, kontakt broja i usluga koje nude. To je posebno važno za lokalna poduzeća koja se žele istaknuti u svojoj zajednici. Efektivno korištenje ove platforme može značajno povećati prepoznatljivost brenda. Stoga je esencijalno da poduzeća redovito ažuriraju svoje profile kako bi ostali relevantni i privlačni za klijente.

Google My Business olakšava bolju vidljivost u lokalnim pretragama, što je neprocjenjivo za male i srednje poduzetnike. Kad potencijalni klijenti pretražuju proizvode ili usluge u svojoj blizini, poduzeća s optimiziranim GMB profilima imaju veće šanse da se pojave među prvima. To direktno dovodi do povećanja prometa na web stranici i fizičkih posjeta lokaciji. Bolja vidljivost također znači veću konkurentnost na tržištu. Poduzeća koja koriste sve funkcije Google My Business-a mogu znatno unaprijediti svoje poslovanje.

Google My Business omogućava pojavljivanje na Google kartama, što dodatno potencira važnost te platforme. Kada se poduzeće pojavi na kartama, lako je dostupno korisnicima koji koriste Google za navigaciju ili pretraživanje lokalnih usluga. To ne samo da povećava šanse za privlačenje novih klijenata, već i olakšava postojećim klijentima da pronađu lokaciju poduzeća. Pojavljivanje na Google kartama također pomaže u gradnji povjerenja s klijentima. Jasno vidljiva lokacija na popularnoj platformi poput Google Maps može znatno poboljšati percepciju profesionalnosti i legitimnosti.

Google My Business pruža ključne informacije korisnicima koje su im potrebne za donošenje odluka o kupnji. Profili na GMB sadrže detalje poput opisa poduzeća, fotografija, i recenzija koje mogu utjecati na korisnikovu percepciju i odluku o interakciji. Pristup relevantnim informacijama na jednom mjestu čini proces izbora lakšim za potrošače. To omogućava poduzećima da izgrade snažan prvi dojam i uspostave komunikaciju s potencijalnim klijentima. Transparentnost i dostupnost informacija ključni su za stvaranje dugotrajnih odnosa s klijentima.

Google My Business olakšava upravljanje recenzijama korisnika, što je od vitalnog značaja za održavanje online reputacije. Recenzije koje korisnici ostavljaju javno su vidljive i mogu imati veliki utjecaj na percepciju drugih potencijalnih klijenata. Platforma nudi alate za odgovaranje na recenzije, što poduzećima omogućava da aktivno sudjeluju u oblikovanju svoje online prisutnosti. Brzi i profesionalni odgovori na recenzije mogu pomoći u rješavanju problema i poboljšanju zadovoljstva klijenata. Održavanje pozitivne online reputacije ključno je za uspjeh u digitalnom svijetu.

Što je Google my Business?

Kako postaviti Google My Business?

Korisnici koji žele postaviti Google My Business prvo moraju posjetiti web stranicu Google My Business. Jednom na stranici, prijavljuju se pomoću svojeg postojećeg Google računa. Ako korisnik nema Google račun, može ga lako stvoriti unutar nekoliko minuta. Ova prijava omogućava pristup platformi za upravljanje poslovnim profilom. Važno je koristiti račun koji želite povezati s vašim poslovnim profilom zbog lakšeg upravljanja.

Nakon prijave, korisnici unose osnovne informacije o svom poduzeću. Ovi podaci uključuju naziv poduzeća, adresu, broj telefona i kategoriju poslovanja. Točnost ovih informacija je ključna jer pomaže kupcima da lako pronađu vaše poduzeće u Google pretraživanju i na Google kartama. Detaljni podaci također pomažu u poboljšanju vidljivosti vašeg profila u lokalnim pretraživanjima. Svaki podatak koji unesete treba biti ažuriran i precizan.

Google zahtijeva od korisnika da potvrde vlasništvo nad navedenim poduzećem kako bi se osigurala autentičnost informacija. Ovaj proces potvrde može uključivati slanje verifikacijskog koda poštom na adresu poduzeća ili digitalnu verifikaciju putem telefona ili e-maila. Potvrda osigurava da samo ovlašteni predstavnici mogu upravljati profilom poduzeća. Nakon što se vlasništvo potvrdi, profil postaje aktivan i vidljiv u Google servisima.

Da bi se maksimalno iskoristili benefiti Google My Business, korisnici trebaju optimizirati svoj profil. To uključuje dodavanje radnog vremena, fotografija prostora i proizvoda, kao i detaljnih opisa usluga ili proizvoda koje poduzeće nudi. Ove informacije pomažu potencijalnim klijentima da bolje razumiju što vaše poduzeće nudi i mogu potaknuti odluku o posjeti ili kupovini. Redovito ažuriranje ovih podataka također povećava angažman korisnika i poboljšava rangiranje vašeg profila.

Konačno, interakcija s klijentima putem Google My Business je ključna za održavanje pozitivnog imidža poduzeća. Korisnici bi trebali redovito odgovarati na recenzije korisnika, bilo da su pozitivne ili negativne. Ovo pokazuje da poduzeće cijeni povratne informacije svojih klijenata i teži izvrsnosti u usluzi. Osim toga, aktivno odgovaranje na upite može dodatno poboljšati vidljivost i atraktivnost vašeg poslovnog profila.

1. korak: Napravite Google račun

Prvi korak u postavljanju Google My Business je stvaranje Google računa. Ako već nemate Google račun, možete ga lako napraviti slijedeći ove jednostavne korake:

 1. Posjetite web stranicu za stvaranje Google računa: accounts.google.com/signup.
 2. Unesite svoje ime, prezime i željeni e-mail adresu. Možete koristiti postojeću e-mail adresu ili kreirati novu Gmail adresu.
 3. Odaberite sigurnu lozinku. Google preporučuje kombinaciju slova, brojeva i simbola kako bi vaš račun bio što sigurniji.
 4. Slijedite upute na zaslonu kako biste potvrdili svoje informacije i završili postupak stvaranja računa. Možda će od vas biti zatraženo da unesete broj telefona ili alternativnu e-mail adresu za dodatnu sigurnost i lakše oporavak računa u slučaju problema s pristupom.
 5. Nakon što potvrdite sve potrebne informacije, vaš Google račun će biti aktivan i spremni za daljnje korištenje.

Stvaranjem Google računa osiguravate temelj za upravljanje svojim poslovnim profilom na Google My Business i drugim Google servisima.

Korak 2: Zatražite ili stvorite unos svoje tvrtke

Nakon što ste uspješno stvorili Google račun, sljedeći korak u postavljanju Google My Business je zahtijevanje ili stvaranje unosa vaše tvrtke. Ovaj korak vam omogućuje da postavite svoj poslovni profil na Google, što pomaže vašoj tvrtki da se bolje istakne u lokalnom pretraživanju. Evo kako to možete učiniti:

 1. Posjetite Google My Business web stranicu: google.com/business.
 2. Prijavite se u svoj Google račun ako već niste prijavljeni.
 3. U tražilicu unesite naziv svoje tvrtke kako biste vidjeli postoji li već unos za vašu tvrtku. Ako vaša tvrtka već postoji u Googleovom direktoriju, moći ćete zatražiti pristup i upravljanje tim unosom.
 4. Ako vaša tvrtka nije navedena, kliknite na opciju “Dodaj svoju tvrtku na Google” ili “Start now”.
 5. Slijedite upute na zaslonu kako biste unijeli sve potrebne informacije o svojoj tvrtki, uključujući naziv tvrtke, adresu, broj telefona, web stranicu i kategoriju poslovanja. Bitno je osigurati da su sve informacije točne i ažurirane kako bi vaši potencijalni klijenti lako pronašli vašu tvrtku.

Kada unesete sve potrebne informacije, vaš unos će biti spreman za proces verifikacije, koji je sljedeći korak u uspostavi vašeg Google My Business profila. Verifikacija je ključna kako bi se osiguralo da samo ovlašteni predstavnici mogu upravljati profilom tvrtke.

3. korak: potvrdite svoju tvrtku

Treći korak u postavljanju Google My Business je potvrda vaše tvrtke. Ovaj korak je neophodan jer Google mora osigurati da su informacije koje ste unijeli točne i da imate pravo upravljati profilom tvrtke. Evo kako možete potvrditi svoju tvrtku:

 1. Odaberite Metodu Verifikacije: Nakon što unesete sve potrebne informacije o svojoj tvrtki, Google će vam ponuditi nekoliko metoda za verifikaciju. Najčešća metoda je poštanska verifikacija, gdje Google šalje verifikacijski kod na fizičku adresu vaše tvrtke. Alternativne metode mogu uključivati verifikaciju putem telefona, e-maila ili čak Google Search Console-a, ako je to primjenjivo.
 2. Primite i Unesite Verifikacijski Kod: Ako odaberete poštansku verifikaciju, primit ćete razglednicu od Google-a na adresu vaše tvrtke u roku od nekoliko dana. Na razglednici će se nalaziti verifikacijski kod koji morate unijeti u svoj Google My Business profil. To se obično radi putem Google My Business dashboarda gdje ćete kliknuti na opciju “Unesi kod”.
 3. Verificirajte Odmah Ako je Moguće: Ako imate mogućnost trenutačne verifikacije (npr. putem telefona ili e-maila), pratite upute koje vam Google daje kako biste završili proces brže. Ova opcija nije dostupna za sve vrste poslovanja.
 4. Pratite Stanje Verifikacije: Nakon što unesete verifikacijski kod, vaša tvrtka će biti provjerena. To može potrajati nekoliko dana, a Google će vas obavijestiti kad je proces završen.
 5. Završite Postavljanje Profila: Jednom kada je vaša tvrtka verificirana, možete nastaviti s daljnjim uređivanjem i optimizacijom vašeg poslovnog profila. To uključuje dodavanje slika, radnog vremena, opisa usluga, te redovito ažuriranje i odgovaranje na recenzije.

Verifikacija je ključan korak u postavljanju vašeg Google My Business profila jer osigurava da informacije koje predstavljate javnosti budu točne i pouzdane.

Koje podatke možete dodati svom Google My Business unosu?

Kontakt broj može se dodati vašem Google My Business unosu. To omogućuje potencijalnim klijentima da lako stupaju u kontakt s vašim poslovanjem. Unos kontakt broja povećava vidljivost i dostupnost vaše firme. Važno je osigurati točnost broja kako bi izbjegli moguće neugodnosti za klijente. Aktualizacija kontakt informacija može se obaviti u bilo kojem trenutku.

Radno vrijeme je još jedan ključan podatak koji se dodaje u Google My Business profil. Ovaj podatak informira klijente kada mogu posjetiti vaše poslovanje ili kada mogu očekivati uslugu. Ažuriranje radnog vremena posebno je važno tijekom praznika i posebnih događaja. Točne informacije o radnom vremenu pomažu u izgradnji povjerenja i profesionalnosti. Korisnici cijene točne i ažurirane informacije o radnom vremenu.

Kategorija poslovanja je fundamentalni element koji se dodaje na Google My Business. Odabir pravilne kategorije pomaže u ciljanju prave publike. Kategorizacija poslovanja omogućuje lakše pretraživanje i bolje rangiranje u rezultatima. Pravilno odabrana kategorija povećava šanse da će vas pronaći oni koji traže vaše usluge ili proizvode. Točnost u kategorizaciji direktno utječe na uspješnost online prisutnosti.

Opis poslovanja daje potencijalnim klijentima uvid u ono što vaše poslovanje nudi. Detaljan i jasan opis može privući više klijenata. U opisu se trebaju naglasiti jedinstvene prednosti vašeg poslovanja. Dobro napisan opis povećava šanse za privlačenje ciljane publike. Opis je prilika za izražavanje identiteta i vrednota firme.

Fotografije poslovnog prostora ili proizvoda mogu se dodati na Google My Business profil. Kvalitetne fotografije povećavaju interes i angažman korisnika. Fotografije pomažu klijentima da vizualno ocijene vaše poslovanje. Ažuriranje s novim fotografijama održava profil svježim i privlačnim. Vizualni dojmovi su ključni za online prezentaciju poslovanja.

1. Naziv tvrtke

Naziv tvrtke može se dodati u Google My Business unos. To omogućava klijentima da jasno identificiraju vaše poslovanje u pretrazi. Ispravan naziv tvrtke povećava prepoznatljivost i povjerenje među klijentima. Važno je da naziv tvrtke bude konzistentan s onim pod kojim poslujete u svakodnevnom poslovanju. Ažuriranje i održavanje točnosti naziva tvrtke ključno je za uspješnu online prisutnost.

2. Adresa

Adresa se može dodati vašem Google My Business profilu. Točna adresa pomaže klijentima da lako pronađu vašu lokaciju. Uvođenje precizne adrese ključno je za lokalno pretraživanje i optimizaciju. Redovito ažuriranje adrese osigurava da su informacije uvijek aktualne, posebno ako dođe do promjene lokacije. Pravilno unesena adresa poboljšava mogućnost da vas klijenti pronađu i posjete.

3. Broj telefona

Broj telefona može se dodati u vaš Google My Business unos. To omogućava potencijalnim klijentima da lako stupaju u kontakt s vašim poslovanjem. Unos broja telefona povećava vidljivost i dostupnost vaše firme. Važno je osigurati točnost broja kako bi izbjegli moguće neugodnosti za klijente. Aktualizacija kontakt informacija može se obaviti u bilo kojem trenutku.

4. Web stranica

URL web stranice može se dodati u vaš Google My Business profil. To omogućava klijentima da direktno pristupe vašoj web stranici za više informacija. Dodavanje URL-a povećava promet na vašoj stranici i poboljšava online prisutnost. Važno je redovito provjeravati da link funkcioniše i vodi na aktualnu stranicu. URL vaše web stranice služi kao digitalna vrata vašeg poslovanja, stoga njegova ispravnost i funkcionalnost su ključni.

5. Poslovne kategorije

Kategorija poslovanja je fundamentalni element koji se dodaje na Google My Business. Odabir pravilne kategorije pomaže u ciljanju prave publike. Kategorizacija poslovanja omogućuje lakše pretraživanje i bolje rangiranje u rezultatima. Pravilno odabrana kategorija povećava šanse da će vas pronaći oni koji traže vaše usluge ili proizvode. Točnost u kategorizaciji direktno utječe na uspješnost online prisutnosti.

6. Radno vrijeme

Radno vrijeme je još jedan ključan podatak koji se dodaje u Google My Business profil. Ovaj podatak informira klijente kada mogu posjetiti vaše poslovanje ili kada mogu očekivati uslugu. Ažuriranje radnog vremena posebno je važno tijekom praznika i posebnih događaja. Točne informacije o radnom vremenu pomažu u izgradnji povjerenja i profesionalnosti. Korisnici cijene točne i ažurirane informacije o radnom vremenu.

7. Fotografije i videozapisi

Fotografije i videozapisi mogu se dodati na Google My Business profil. Kvalitetne fotografije i videozapisi povećavaju interes i angažman korisnika. Ovi vizualni elementi pomažu klijentima da dobiju bolji dojam o vašem poslovanju i proizvodima. Redovito ažuriranje fotografija i videozapisa održava profil svježim i privlačnim. Vizualni sadržaji su ključni za učinkovitu online prezentaciju i marketing vašeg poslovanja.

8. Recenzije

Odgovori na recenzije korisnika mogu se dodati u Google My Business profil. Aktivno odgovaranje na recenzije pokazuje angažman i posvećenost klijentima. Pozitivni i negativni komentari zahtijevaju pažljiv i profesionalan odgovor. Ovo je prilika za izgradnju povjerenja i poboljšanje percepcije vašeg poslovanja. Redoviti odgovori na recenzije također mogu potaknuti druge korisnike da ostave svoje mišljenje, što može dodatno povećati vidljivost i reputaciju vašeg poslovanja.

Kako možete koristiti Google My Business za promicanje svoje tvrtke?

Tvrtke objavljuju postove na svojim profilima na Google My Business kako bi privukle pažnju i angažirale korisnike. Ovi postovi mogu uključivati aktualne promocije, događaje ili novosti vezane uz proizvode ili usluge. Redovito objavljivanje sadržaja pomaže tvrtkama da ostanu relevantne u očima svojih pratitelja i poboljšaju svoj online prisustvo. Važno je da postovi budu vizualno privlačni i informativni, te da sadrže ključne riječi relevantne za pretraživanje. Postovi također pružaju direktan način komunikacije s potencijalnim klijentima i potiču interakciju.

Tvrtke odgovaraju na recenzije koje ostavljaju korisnici na Google My Business. Odgovaranje na recenzije pokazuje da tvrtka vrednuje povratne informacije svojih klijenata i teži za poboljšanjem usluga. Pozitivne recenzije mogu se koristiti kao prilika za zahvalu korisnicima, dok se na negativne može odgovoriti s prijedlozima za rješavanje problema. Aktivno upravljanje recenzijama može značajno poboljšati online reputaciju tvrtke. Osim toga, dobro upravljane recenzije mogu pozitivno utjecati na SEO i vidljivost tvrtke u lokalnim pretraživanjima.

Tvrtke koriste fotografije i videozapise za vizualno predstavljanje svojih proizvoda i usluga na Google My Business. Kvalitetni vizualni sadržaji mogu znatno povećati angažman korisnika i privući nove klijente. Fotografije i videozapisi omogućavaju potencijalnim klijentima da bolje razumiju što tvrtka nudi i kako to izgleda u praksi. Osim toga, atraktivni vizualni sadržaji mogu pomoći u izgradnji branda i stvaranju emotivne povezanosti s korisnicima. Redovito ažuriranje fotografija i videozapisa ključno je za održavanje svježine i relevantnosti profila.

Tvrtke prate statistike i analitiku dostupnu na Google My Business kako bi razumjele kako posjetitelji interagiraju s njihovim profilom. Analiza podataka omogućava tvrtkama da identificiraju koje vrste sadržaja generiraju najviše interesa i angažmana. Na temelju tih informacija, tvrtke mogu optimizirati svoje strategije i poboljšati svoje online prisustvo. Praćenje učinkovitosti također pomaže u razumijevanju demografije ciljne publike i njezinih preferencija. Uvidi dobiveni analitikom ključni su za informirano donošenje odluka i unaprjeđenje poslovanja.

Tvrtke koriste promocije i posebne ponude na Google My Business kako bi privukle veći broj klijenata i povećale prodaju. Objavljivanje privlačnih ponuda može potaknuti korisnike na akciju i povećati promet u stvarnom svijetu. Posebne ponude i popusti često privlače pažnju i mogu se brzo širiti među korisnicima. Efektivno korištenje promocija može značajno poboljšati vidljivost i doseg tvrtke. Također, privremene promocije mogu stvoriti osjećaj hitnosti i potaknuti brže odluke o kupnji.

Kako pratiti uspješnost svog Google my Business profila?

Analizirajte statistike posjeta na profilu i pregledajte recenzije i ocjene kako biste bolje razumjeli korisničko iskustvo.

Analiziranje statistika posjeta na profilu

Analiziranje statistika posjeta na Google My Business profilu je ključan dio upravljanja online prisutnošću tvrtke. Ovaj besplatni alat omogućuje vlasnicima tvrtki da prate koliko ljudi pregledava njihov profil, što im daje uvid u to kako se njihova poslovna strategija odražava na online zajednicu.

Korisnici mogu vidjeti koliko puta su njihove fotografije pregledane, koliko puta su osnovne informacije o tvrtki pregledane i koliko puta su kliknuli na web mjesto tvrtke.

Zatim mogu koristiti ove podatke za prilagodbu svojeg profila i poboljšanje svoje online prisutnosti na Googleu.

Prema studiji Moz-a, poslovnice koje utvrde i potaknu recenzije upravo putem Google My Business profila imale su više od 36% povećanja pregleda profila u usporedbi s onima koji to nisu učinili.

To pokazuje koliko su važne recenzije i ocjene za rast tvrtke.

Pregledavanje recenzija i ocjena

Recenzije i ocjene na Google My Businessu daju vlasnicima tvrtki povratne informacije o kvaliteti svojih proizvoda i usluga. One su ključni čimbenici koji utječu na percepciju poslovanja od strane klijenata, ali isto tako i na njegovu vidljivost u Google pretraživanju.

Većina korisnika danas pregledava recenzije prije nego što posjeti neku tvrtku.

Primjerice, ako se tvrtka bavi uređenjem interijera, a ima pet zvjezdica i pozitivne recenzije, potencijalni klijenti će vrlo vjerojatno odabrati tu tvrtku prije one s niskim ocjenama ili bez recenzija.

Kako izbrisati ili deaktivirati Google my Business profil?

Ako želite izbrisati svoj Google my Business profil, morate prvo biti prijavljeni na svoj račun i odabrati opciju “izbrisati lokaciju” iz izbornika. Potom slijedite upute za potvrdu brisanja profila.

Upozorenje o rizicima brisanja profila

Prije nego što odlučite izbrisati svoj Google My Business profil, važno je da razmislite o rizicima koji su uključeni u taj postupak. Ako izbrišete svoj profil, gubite sve informacije koje ste tamo unijeli, uključujući klijentske recenzije i ocjene te fotografije koje ste podijelili.

Umjesto brisanja profila, ako više ne želite koristiti Google My Business, možete ga jednostavno deaktivirati. To će zadržati sve informacije koje ste podijelili na profilu, a istovremeno će vas ukloniti s Google pretraživanja.

Detaljno objasniti postupak brisanja profila

Kada odlučite da želite izbrisati svoj Google My Business profil, trebate slijediti sljedeće korake:

 1. Prijavite se na račun koji je vlasnik profila.
 2. Kliknite na “Upravljanje lokacijama”.
 3. Odaberite poslovnu lokaciju koju želite izbrisati.
 4. Kliknite na tri točkice u gornjem desnom kutu ekrana i odaberite opciju “Odjava”.
 5. Potvrdite brisanje klikom na “Izbriši ovaj zapis”.
 6. Nakon što potvrdite brisanje, profil će biti trajno uklonjen.

Važno je napomenuti da nakon što izbrišete svoj profil, nećete moći povratiti podatke ili recenzije koje su bile povezane s profilom. Također, ako postoji više vlasnika za istu poslovnu lokaciju, svi vlasnici moraju odobriti brisanje profila prije nego što se on trajno izbriše.

Iako može biti primamljivo izbrisati profil ako više ne poslujete ili premještate svoju tvrtku, važno je razmisliti o tome kako to može utjecati na vaš lokalni SEO i vidljivost na Google pretraživanju. Ako ste nesigurni u vezi brisanja profila i njegovih mogućih posljedica, preporučuje se konzultirati stručnjaka za SEO ili digitalni marketing.

Zaključak i preporuke za korištenje Google my Business alata.

U zaključku, Google My Business je izuzetno koristan alat za vlasnike tvrtki koji žele poboljšati svoju online prisutnost i vidljivost na Google pretraživanju.

Od osnovnih informacija o tvrtki do recenzija i ocjena, alat omogućava korisnicima da dobiju sve potrebne informacije na jednom mjestu. Važno je osigurati da su podaci točni i ažurni te poticati klijente da ostavljaju pozitivne recenzije kako bi se poboljšao rejting tvrtke na Google pretraživanju.

Uz redovito praćenje statistika posjeta i ocjena. vlasnici tvrtki mogu kontinuirano poboljšavati svoj profil i povećati prodaju.

Kako Google My Business Pomaže u Lokalnom SEO-u?

Google My Business (GMB) je ključan alat za poboljšanje lokalnog SEO-a jer omogućava tvrtkama da upravljaju svojim online prisustvom na Googleovim uslugama, uključujući pretraživanje i Google Karte. Kada tvrtka optimizira svoj GMB profil, unosom točnih i ažuriranih informacija poput adrese, radnog vremena, kontaktnih podataka i fotografija, povećava se vjerojatnost da će se pojaviti u lokalnim pretraživanjima kada korisnici traže određene usluge ili proizvode u svojoj blizini.

Osim toga, GMB pruža mogućnost prikupljanja i odgovaranja na recenzije korisnika, što može pozitivno utjecati na lokalni SEO jer Google cijeni aktivnu interakciju s korisnicima. Također, postavljanje ključnih riječi povezanih s djelatnošću i lokalitetom može dodatno optimizirati pretraživanje i povećati vidljivost.

Scroll to Top