Kako izbrisati recenziju na Google-u?

Google recenzije predstavljaju povratne informacije koje korisnici ostavljaju nakon korištenja proizvoda ili usluga. One su dostupne javnosti i mogu biti izuzetno korisne za pružanje realne slike o kvaliteti ponude. Poslovi i usluge često ovise o ovim recenzijama kako bi privukli nove klijente. Dobar broj pozitivnih recenzija može znatno poboljšati reputaciju poslovanja. Negativne recenzije, pak, pružaju priliku za unapređenje usluge i direktnu komunikaciju s nezadovoljnim korisnicima.

Korisnici objavljuju recenzije na Google platformi kako bi izrazili svoje mišljenje o različitim proizvodima i uslugama. Postupak objavljivanja je jednostavan i pristupačan, što potiče korisnike da redovito dijele svoje iskustvo. Platforma omogućava korisnicima da detaljno opišu svoje dojmove, dodaju fotografije i ocijene kvalitetu usluge. Ova transparentnost pomaže u održavanju visokih standarda među poslovnim subjektima. Također, Google redovito ažurira svoj sustav kako bi osigurao relevantnost i točnost objavljenih recenzija.

Google recenzije omogućuju korisnicima ocenjivanje i pisanje komentara o svojim iskustvima s različitim poslovanjima. Svaka recenzija sadrži ocjenu koja je obično izražena u zvjezdicama, gdje više zvjezdica označava bolje iskustvo. Komentari koji prate ocjene pružaju dodatni uvid u korisničko iskustvo i specifične detalje koji mogu biti presudni za buduće korisnike. Ove funkcije pridonose boljem razumijevanju kvalitete usluge ili proizvoda. Poslovni subjekti često koriste ove informacije kako bi poboljšali svoju ponudu i korisničku podršku.

Recenzije pomažu drugim korisnicima u donošenju informisanih odluka prije angažmana s poslovnim subjektima ili kupovine proizvoda. Čitanjem recenzija, potencijalni korisnici mogu dobiti realan uvid u očekivani nivo usluge ili kvalitetu proizvoda. Ovo je posebno važno u digitalnom dobu gdje informacije brzo cirkuliraju i utječu na percepciju. Sposobnost pregleda stvarnih iskustava smanjuje rizik od loših iskustava i povećava zadovoljstvo korisnika. Na taj način, recenzije igraju ključnu ulogu u formiranju digitalnog ugleda poslovanja.

Neka vaša tvrtka zablista: Kako izbrisati negativnu ocjenu na Google-u i privući nove klijente?

Kako izbrisati recenziju na Google-u?

U ovoj sekciji ćemo istražiti kako izbrisati recenziju na Googleu. Naučićemo korake za uklanjanje negativnih recenzija s vašeg poslovnog profila na Google My Business.

Sve navedene korake treba koristiti samo u skladu s Googleovim smjernicama i politikama. Budi siguran da se pridržavaš pravila kako bi izbjegao bilo kakve negativne posljedice na svoj poslovni profil na Googleu.

1. korak: prijavite se na svoj Google My Business račun

Da bi počeli uklanjati recenzije, prvo se prijavite na svoj Google My Business račun. To vam omogućuje da upravljate vašim poslovnim profilom na Googleu. Prijavljivanje je vrlo jednostavno:

 1. Posjetite google.com/business
 2. Kliknite na gumb “Prijavite se” u gornjem desnom kutu
 3. Unesite svoj Google račun ili stvorite novi ako ga nemate
 4. Nakon što se prijavite, bit ćete preusmjereni na kontrolnu ploču Google My Business

Sada, kada ste prijavljeni, možete početi upravljati svojim poslovnim profilom. Možete koristiti sve funkcije koje Google My Business nudi.

Create an image of a person accessing their Google My Business account. Show the person logging in and entering their account details to access their dashboard. Use bright colors and bold lines to make the image visually appealing and attention-grabbing. Make sure to include a computer or mobile device screen with the Google My Business login page visible to make it clear what the person is doing.

Ovaj je prvi korak u procesu uklanjanja recenzija. Slijedite daljnje korake kako biste došli do odjeljka s recenzijama i našli recenziju koju želite izbrisati.

2. korak: idite na odjeljak s recenzijama

Nakon prijave na Google My Business, idite na odjeljak s recenzijama. Ovdje vidite sve recenzije o vašoj tvrtki i upravljate njima.

Recenzije su ključne za privlačenje i zadržavanje kupaca. Prema istraživanju TripAdvisor-a, 96% korisnika čita recenzije prije planiranja putovanja. Čak 83% korisnika neće rezervirati hotel bez recenzija. Više od polovice korisnika neće koristiti objekt bez recenzija.

Recenzije utječu i na SEO. Googleove recenzije čine 15% algoritma za Googleove rezultate. Ako imate recenzije na vašoj web stranici, mogu povećati vaš SEO rang.

A minimalist depiction of a section with various-sized rectangles arranged in a grid-like pattern, each one representing a review with the corresponding star rating in the center of the rectangle. The background is a subtle gradient of a soothing blue color.

Prednosti recenzija:
Povećava ukupnu prodaju u e-trgovini
Potiče kupovine u e-trgovini pružajući mogućnost ugradnje Google recenzija na stranice proizvoda
Povećava vrijeme provedeno na web stranici smanjujući stope napuštanja i poboljšava korisničko iskustvo
Posluži kao društveni dokaz rastućeg poslovanja

Da biste upravljali recenzijama na Google My Business, idite na odjeljak s recenzijama. Pročitajte sve recenzije i pregledajte one koje su pozitivne i one negativne. To će vam pomoći održati zadovoljstvo kupaca i bolju reputaciju.

3. korak: Pronađite recenziju koju želite izbrisati

Da biste izbrisali negativnu recenziju s Googlea, prvo je potrebno pronaći tu recenziju. Slijede neki koraci koji će vam pomoći u tome.

 1. Prijavite se na svoj Google My Business račun.
 2. Idite na odjeljak s recenzijama.
 3. Pregledajte popis recenzija kako biste pronašli onu koju želite izbrisati.

U odjeljku s recenzijama možete vidjeti sve recenzije koje su ostavljene o vašem poslovnom profilu. Pregledajte popis i pronađite negativnu recenziju koju želite izbrisati.

Na slici iznad možete vidjeti primjer odjeljka s recenzijama na Google My Businessu. Prema statistikama, 82% korisnika prvo čita Google recenzije prije nego što posjeti restoran, hotel ili kafić. Pronalaženje i upravljanje recenzijama stoga je od ključne važnosti za uspjeh vašeg poslovanja.

U sljedećem koraku, detaljnije ćemo istražiti kako izbrisati recenziju koju ste pronašli.

Korak 4: kliknite na ikonu tri točke

Kada pronađete recenziju koju želite izbrisati, kliknite na ikonu tri točke. To će otvoriti izbornik s opcijama. U ovoj sekciji ćemo istražiti što sve možete učiniti putem tog izbornika.

Pomoću ikone tri točke, Google Maps pruža korisnicima jednostavan način upravljanja recenzijama. Ova ikona omogućuje pristup različitim opcijama i postavkama za svaku recenziju.

Kada pritisnete ikonu tri točke, otvorit će se izbornik s opcijama za tu recenziju. Tamo možete donijeti odluke o daljnjem postupanju. Možete odabrati različite akcije, kao što su označavanje recenzije kao neprikladnu, odgovaranje na recenziju ili prijavljivanje problema korisničkoj podršci.

IkonicaPredstavlja
Ikona tri točke

Korak 5: Odaberite “Označi kao neprikladno”

Kada otvorite izbornik s opcijama, odaberite “Označi kao neprikladno”. To će vam omogućiti da Googleu prijavite recenziju koju želite izbrisati. Ova opcija pomaže Googleu održavati informacije kvalitetne i sigurne.

Odabir opcije “Označi kao neprikladno” pokreće Googleov proces provjere. Ovisno o situaciji, Google može brzo ili kasnije ukloniti recenziju. Vaš identitet ostaje tajnan.

Google uklanja recenzije samo ako jasno krše pravila. Ako recenzija ne krši pravila, vlasnici mogu odgovoriti na nju. To omogućuje rješenje problema i pokazivanje profesionalnosti.

Nakon označavanja recenzije kao neprikladne, prati Googleove daljnje korake. To vam pomaže biti sigurni da se vaša prijava razmatra. Trajanje procesa uklanjanja recenzije može varirati ovisno o okolnostima.

Korak 6: Ispunite obrazac i pošaljite

Nakon označavanja recenzije kao neprikladne, slijedi sljedeći korak. Treba ispuniti obrazac i objasniti zašto smatras te recenziju neprikladnom. Upućujete tako zahtjev Googleu za uklanjanje.

Obrazac za uklanjanje recenzija nalazite na Googleovoj stranici za podršku. Bitno je dati točne podatke i argumente koji podržavaju vašu tvrdnju.

Kad ispunite obrazac, slijedi slanje zahtjeva. Čekanje može biti dulje. Google će proučiti vaš zahtjev i donijeti odluku o uklanjanju recenzije.

Nakon slanja obrazca, redovito pregledajte svoj Google My Business račun. Možda ćete dobiti obavijesti putem e-pošte o rezultatima. U međuvremenu, razmislite o odgovoru na recenziju. To pokazuje da ste otvoreniji i bržu brigu o svojim klijentima.

Proces za uklanjanje recenzijaVrijeme obrade
Podnošenje zahtjeva za uklanjanje recenzijeMože potrajati nekoliko minuta do nekoliko dana
Pregled zahtjeva od strane GoogleaDo 7 radnih dana
Odluka o uklanjanju recenzijeDo 30 dana

Molimo imajte na umu da su ovi vremenski okviri samo okvirni. Vrijeme obrade može varirati ovisno o broju zahtjeva i drugim faktorima.

Što se događa nakon što recenziju označite kao neprikladnu?

Koliko je vremena potrebno da se recenzija ukloni?

Nakon što označite recenziju kao neprikladnu, zainteresirani ste za proces uklanjanja. Vrijeme za uklanjanje ovisi o broju prijava, složenosti slučaja i prioritetima. To može znači nekoliko dana do tjedana.

Google provjerava svaku prijavu recenzije da bi osigurao da je u skladu s pravilima. Vrijeme za obradu može biti različito.

Google ne može uvijek ukloniti recenziju. Ako recenzija ne krši pravila, može ostati vidljiva.

Stoga, prijavite samo recenzije koje krše pravila. Budite strpljivi, jer vrijeme za uklanjanje može varirati.

Što ako recenzija nije uklonjena?

Kontaktirajte Google podršku

Ako je recenzija koju ste prijavili ostala netaknuta, obratite se Google podršci. Oni vam mogu dati dodatne smernice kako bi riješili problem. To je posebno korisno ako recenzija ne odgovara vašim smjernicama.

Da biste kontaktirali Google podršku, trebate dati informacije o svom poslovanju i recenziji koju želite ukloniti. To uključuje detalje o vašem profilu i informacije o recenziji koja krši smjernice.

Odgovorite na recenziju

Odgovor na recenziju je važan, posebno ako je negativna. Time pokazujete profesionalnost i želju da riješite problem. To može utjecati na nove korisnike koji čitaju recenzije.

U odgovoru na recenziju, budi ljubazan i profesionalan. Ponudi konstruktivno rješenje kako bi smanio negativni utjecaj. To pokazuje da ste spremni slušati i rješavati probleme, što povećava vaš ugled.

Statistika
% korisnika koji čitaju recenzije za lokalna preduzeća:86%
% korisnika koji ostavljaju recenzije za lokalna preduzeća kada se zatraži:68%
% korisnika koji sada čitaju online recenzije:92%
Preporučeni minimum ocena za privlačenje korisnika:3-5 zvezdica (87%)
Broj recenzija potrebnih za bolje rangiranje na Google Maps:Preko 25 recenzija
Procenat korisnika koji formiraju mišljenje na osnovu do šest recenzija:73%

Što je recenzija

Prije nego što nastavimo s daljnjim koracima za uklanjanje recenzija, važno je razumjeti što su recenzije. One su važne za vaše poslovanje. U ovoj sekciji ćemo istražiti definiciju recenzija i različite vrste koje se mogu pojaviti na Googleu.

Definicija recenzije:

Recenzija je osvrt, ocjena ili mišljenje koje ostavljaju korisnici o vašem proizvodu ili poslovanju. Može biti pozitivan, negativan ili neutralan. One daju informacije drugim potrošačima o vašem poslovanju, pomažući im donijeti informirane odluke.

Vrste recenzija:

Vrsta recenzijeOpis
Pozitivna recenzijaRecenzija koja izražava zadovoljstvo korisnika i preporučuje vaše poslovanje drugima.
Negativna recenzijaRecenzija koja izražava nezadovoljstvo korisnika i može ukazivati na probleme s proizvodom, uslugom ili korisničkim iskustvom.
Neutralna recenzijaRecenzija koja ne izražava posebno zadovoljstvo niti nezadovoljstvo korisnika.

Važnost recenzija za poslovanje:

Recenzije imaju veliki utjecaj na poslovanje i online reputaciju. Evo nekoliko razloga zašto su recenzije važne:

 • Pomažu privući nove kupce
 • Povećavaju rangiranje u pretraživanju
 • Poboljšavaju vjerodostojnost na mreži
 • Pomažu poboljšati rang vaše web stranice
 • Pružaju vrijedne povratne informacije od kupaca za poboljšanje poslovanja
 • Daju vašoj tvrtki konkurentsku prednost u industriji

Kako izbrisati google business?

Izbrisati Google Business profil je način za rješavanje negativnih recenzija. U ovoj sekciji ćemo vidjeti kako to učiniti i što to znači za poslovanje.

Google omogućava korisnicima da zatraže uklanjanje recenzija koje ne prate pravila. Postoji dvije vrste recenzija: na Google pretraživaču i na poslovnom profilu.

Google može ukloniti recenzije koje smatraju se nepristojnima. Važno je odgovarati na recenzije profesionalno i ponuditi rješenja.

Korisnici mogu prijaviti recenzije koje ne odgovaraju. Odgovaranje na negativne recenzije je ključno. To pokazuje da ste spremni riješiti probleme.

Provjerite sadržaj recenzije prije nego zatražite njeno uklanjanje. Ako je recenzija neprikladan, može se podnijeti izvješće Googleu.

Pravilno odgovarajte na recenzije kako biste izbjegli kršenje pravila. Možete se ispričati i ponuditi rješenja.

Za detaljne statistike, pristupite internim podacima Googlea. To vam pomoći će razumjeti kako upravljati reputacijom na Google-u.

Zatvaranje poslovnog profila može biti korisno ako želite povući svoje poslovanje. Slijedite ove korake kako bi to učinili.

Kako recenzije utjecu na lokalni seo?

Recenzije su vrlo važne za lokalni SEO i kako se vaša tvrtka pojavljuje na Googleu. One daju povratne informacije o zadovoljstvu kupaca. Ali, imaju i utjecaj na SEO.

“Recenzije su ključne za lokalni SEO jer više od 80% ljudi čita online recenzije prije nego što posjete ili uspostave kontakt s poslovanjem.”

Korisnici sve više traže i čitaju recenzije

Prema istraživanju, 82% potrošača čita online recenzije prije nego što posjete lokalne poslove. Čitanje recenzija traje oko 14 minuta. Korisnici žele biti sigurni prije odluke.

Istraživanje pokazuje da 61% korisnika svakodnevno provodi lokalne pretrage na Googleu. To pokazuje koliko je važno imati dobre recenzije.

Utjecaj recenzija na rangiranje

Recenzije utječu na kako se vaša tvrtka pojavljuje na Googleu. Više pozitivnih recenzija povećava vašu reputaciju. To povećava šanse da će korisnici odabrati vaše poslovanje.

Google koristi recenzije kao faktor u lokalnom pretraživanju. Više pozitivnih recenzija pomaže vašoj tvrtki biti na prvom mjestu.

Google My Business kao faktor rangiranja

Google My Business je ključni alat za lokalni SEO. S njime možete upravljati informacijama o svom poslovanju na Googleu. To uključuje recenzije i ocjene korisnika.

Pozitivne recenzije na GMB-u pomažu u rangiranju. Redovito ažurirajte svoj profil i upravljajte recenzijama. To održava dobru reputaciju i povećava vidljivost na Googleu.

Ukratko, recenzije su ključne za lokalni SEO i rangiranje na Googleu. Pratite i upravljajte recenzijama kako biste osigurali pozitivno iskustvo kupaca.

Kako upravljanje recenzijama na Googleu može pomoći u boljem SEO rangiranju?

Upravljanje recenzijama na Googleu je ključno za vaš ugled i SEO. Recenzije utječu na odluke potrošača. Prema istraživanjima, 70% korisnika čita recenzije prije kupnje.

Pozitivne recenzije povećavaju povjerenje i bolje SEO. Google algoritam koristi recenzije za određivanje vašeg položaja. Više pozitivnih recenzija znači bolju poziciju na Google-u.

Upotreba upravljanja recenzijama omogućuje vam povratne informacije. To vam omogućuje poboljšanje proizvoda. Odgovaranje na recenzije izgrađuje bolji odnos s korisnicima.

U zaključku, dobar način upravljanja recenzijama donosi korake naprijed. To povećava SEO, povjerenje i prilike za poboljšanje. Zato, investirajte u upravljanje recenzijama.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top