Kada tražite odgovore na Google, primijetili ste da neke informacije dolaze bez potrebe da kliknete na neki link i posjetite stranicu. To su tzv. “Zero-click” pretrage, inovativni način dobivanja informacija izravno sa stranica rezultata pretrage.

U ovom blogu ćemo se detaljno baviti ovom pojavom – objasnit ćemo što su točno zero-click pretrage, kako ih iskoristiti, ali i kako se zaštititi od potencijalnih opasnosti koje one sa sobom donose.

Zavirite u svijet zero-click pretraga s nama i otkrijte zašto je on važan dio vaših svakodnevnih internetskih aktivnosti!

Zero-click pretraga

Što su Zero-click pretrage?

Zero-click pretrage su rezultati pretrage koji se prikazuju direktno na korisnikovom ekranu, bez potrebe za klikom na određeni rezultat.

Featured snippetovi

Featured snippetovi su kratki isječci teksta. Oni daju odgovor na korisnikov upit odmah na stranici rezultata pretrage. Ne morate kliknuti na bilo kakav link da biste dobili odgovor.

Google odabire ovaj kratki tekst iz jedne od web stranica. To je obično web stranica koja najbolje odgovara na korisnikov upit. Snippetovi su važni jer korisnicima daju brze i jasne odgovore.

Rich odgovori

Rich odgovori su fragmenti informacija koji se prikazuju na vrhu rezultata pretrage, često u okviru takozvanih featured snippetova. Oni pružaju brze i tačne odgovore na pitanja korisnika, bez potrebe da kliknu na neku web stranicu.

Rich odgovori mogu biti u obliku definicija, kratkih tekstova, tablica, kalkulatora ili grafikona znanja. Oni su generisani algoritmima pretrage koji analiziraju različite izvore informacija i pronalaze najrelevantnije odgovore.

Rich odgovori su korisni jer omogućavaju brz pristup informacijama i uštede vreme korisnika. Međutim, mogu uticati na posetu web stranicama jer korisnici ne moraju kliknuti na rezultate pretrage kako bi pronašli više informacija.

Definicije

Zero-click pretraga je vrsta pretrage u kojoj odgovor na pitanje korisnika dobijate direktno na rezultatima pretrage, bez potrebe da kliknete na određeni link ili posetite web stranicu.

To se dešava zahvaljujući bogatim rezultatima ili fragmentima koji pružaju brze i precizne informacije. Algoritmi pretrage analiziraju različite izvore i prikazuju najrelevantnije informacije za korisnike.

Zero-click pretraga može biti korisna jer vam omogućava da brzo dobijete odgovor na svoje pitanje, bez potrebe da posetite više web stranica ili kliknete na linkove.

Karta kao snippet

Karta kao snippet je jedan od načina na koji se Zero-click pretraga koristi kako bi korisnicima pružila brze i tačne informacije. Kada korisnik pretražuje nešto što je vezano za lokaciju, kao što je adresa ili radno vrijeme biznisa, rezultati pretrage mogu prikazati kartu sa direktnim odgovorima umjesto da korisnika vode na web stranicu.

Na karti možete vidjeti lokaciju, radno vrijeme i druge korisne informacije o biznisu ili objektu. Ovo je posebno korisno za lokalne pretrage i olakšava pronalaženje informacija o biznisima u blizini.

Karta kao snippet omogućava korisnicima da dobiju relevantne informacije bez potrebe da kliknu na web stranicu brenda.

Digitron

Digitron je jedan od SERP (stranica s rezultatima pretrage) elemenata koji se koriste u Zero-click pretragama. Kada korisnik postavi matematičko pitanjedigitron se pojavljuje na vrhu rezultata pretrage i daje odgovor na to pitanje.

To je vrlo korisno za korisnike jer im omogućava da dobiju brze i tačne matematičke rezultate bez potrebe da kliknu na dodatne veze ili posjete dodatne web stranice. Digitron koristi algoritam pretrage za analizu podataka i prikazivanje preciznih odgovora na matematička pitanja.

Grafikoni znanja

Grafikoni znanja su još jedna vrsta Zero-click pretrage koja pruža brze i koncizne odgovore na pitanja korisnika. Oni su vizualni prikazi informacija koji se prikazuju na rezultatima pretrage.

Na primjer, kada korisnik pretražuje “Vrijeme u New Yorku”, grafikon znanja će prikazati trenutnu temperaturu, vremensku prognozu za nekoliko dana i druge relevantne informacije, sve na jednom mestu.

Ovo je veoma korisno jer korisnici ne moraju posetiti više web stranica da bi dobili te informacije. Grafikoni znanja koriste se za pružanje tačnih, jasnih i trenutnih informacija kako bi se korisnicima olakšala pretraga i brzo pronašla željena informacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)