Što je Link Building?

Što je Link Building? Pregled osnovne SEO strategije

Link Building bitna je off page SEO strategija koja pomaže web stranicama da se bolje rangiraju na Google-u. U biti, Link Buliding odnosi se na proces dobivanja drugih web stranica da se povežu na vašu web stranicu. Čineći to, tražilice vašu web stranicu smatraju vjerodostojnijom i relevantnijom, što može dovesti do boljeg rangiranja i povećanog prometa.

Što je Link Buliding?

Razumijevanje izgradnje Linkova

Prije nego što zaronite u vrste link building-a i strategije koje stoje iza izgradnje poveznica, važno je prvo definirati što je točno izgradnja linkova i zašto je važna za SEO optimizaciju.

Link Buliding vitalna je komponenta optimizacije za tražilice koja uključuje dobivanje linkova s drugih web stranica na vlastitu. Ovi linkovi, poznate i kao back link, usmjeravaju korisnike s jedne web stranice na drugu i obično se pojavljuju kao istaknuti tekst ili slike na koje se može kliknuti. Broj linkova na web stranicu s drugih uglednih i relevantnih stranica jedan je od čimbenika koje tražilice koriste za određivanje rangiranja web stranice u organskim rezultatima tražilice.

Link Building nije samo dobivanje linkova s bilo koje web stranice. Radi se o dobivanju linkova visoke kvalitete s autoritativnih web stranica koje su relevantne za vašu nišu. Ovi linkovi mogu značajno poboljšati rang vaše web stranice na Google-u i privući više prometa na vašu web stranicu.

Definiranje Link Buliding-a

Jednostavno rečeno, Link Building je proces stjecanja linkova s drugih web stranica na vlastitu. Ovli linkovi, poznate i kao povratne veze, usmjeravaju korisnike s jedne web stranice na drugu i obično se pojavljuju kao istaknuti tekst ili slike na koje se može kliknuti. Proces izgradnje poveznica uključuje stvaranje vrijednog i relevantnog sadržaja na koji će se druge web stranice htjeti povezati. Također uključuje izgradnju odnosa s utjecajnim osobama u vašoj niši i ručno kontaktiranje webmastera kako biste zatražili povratne veze.

Kako se Link Building razvijao tijekom vremena

Danas se strategije izgradnje poveznica usredotočuju na stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji prirodno privlači povratne veze, izgradnju odnosa s utjecajnim osobama i ručno dopiranje do webmastera kako bi zatražili povratne veze. Ovaj pristup zahtijeva vrijeme i trud, ali to je najučinkovitiji način za izgradnju visokokvalitetnih linkova koje će vam poboljšati rang vaše web stranice u tražilici i privući više prometa na vašu web stranicu.

Važno je zapamtiti da je link building stalan proces. Uvijek biste trebali tražiti nove prilike za dobivanje linkova visoke kvalitete koji će vam poboljšati rangiranje vaše web stranice na Google pretraživaću.

Važnost Link Building-a u Lokalnom SEO-u

Link Building ključna je za lokalni SEO jer signalizira Google da druge web stranice smatraju vaš sadržaj vrijednim i dovoljno autoritativnim da se na njega mogu povezati. Broj i kvaliteta linkova na vašu web stranicu snažni su pokazatelji pouzdanosti i vjerodostojnosti vašeg sadržaja, što u konačnici može rezultirati boljim rangiranjem na Google-u i povećanim prometom.

Kada Google pretražuje vašu web stranicu i pronađu link s autoritativnih web stranica, smatrat će vašu web stranicu vrijednijom i vjerodostojnijom. To može rezultirati boljim rangiranjem na Google i većim prometom na vašoj web stranici.

Vrste Linkova

Linkovi su bitan element svake uspješne SEO strategije. Pomažu tražilicama da razumiju relevantnost i autoritet vaše web stranice, a također privlače promet na vašu stranicu. Postoji nekoliko vrsta poveznica koje je važno razumjeti prilikom implementacije strategije izgradnje veza.

Urednički linkovi

Urednički linkovi  su poveznice koje blogeri, novinari i pisci uključuju u svoj sadržaj bez traženja. Ove vrste poveznica mogu biti nevjerojatno vrijedne jer nose visoku razinu povjerenja i autoriteta, što ukazuje na to da drugi stručnjaci u tom području smatraju da je vaš sadržaj vrijedan veze. Uredničke veze često su rezultat proizvodnje visokokvalitetnog sadržaja koji pruža vrijednost čitateljima. Kada je vaš sadržaj informativan, privlačan i dobro istražen, vjerojatnije je da će se druge web stranice povezati na njega prirodnim putem.

Outreach

Outreach linkovi odnose se na praksu obraćanja vlasnicima web stranica ili blogerima i traženja veze. To može uključivati ​​razmjenu poveznica, pisanje gostujućih postova s ​​uključenom povratnom vezom ili jednostavno traženje da vlasnik web-mjesta doda vezu na vaše web-mjesto. Iako ovaj pristup može biti dugotrajan, također može generirati povratne veze visoke kvalitete koje tražilice cijene. Kada dopirete do drugih web stranica za vezu, važno je osigurati da je vaš sadržaj relevantan za njihovu publiku i daje vrijednost njihovim čitateljima.

Veze koje ste sami stvorili

Veze koje sami kreirate su veze koje webmasteri sami kreiraju na svojim web stranicama. Primjeri veza koje ste sami izradili uključuju potpise na forumu, komentare na blogu i korisničke profile. Iako je ove vrste poveznica lako stvoriti, važno je napomenuti da se obično smatraju nekvalitetnim, a tražilice mogu kazniti web stranice koje prekomjerno koriste ove vrste veza. Kada stvarate veze koje ste sami izradili, važno je osigurati da su relevantne za vaš sadržaj i da pružaju vrijednost vašim čitateljima.

Prirodni linkovi

Prirodne veze su poveznice koje se pojavljuju organski kada se druge web stranice povežu na vaš sadržaj, a da vas to ne zatraži. Ova vrsta veze vrlo je vrijedna jer pokazuje da je vaš sadržaj vrijedan povezivanja bez potrebe za aktivnim traženjem povratnih veza. Prirodne veze često su rezultat proizvodnje visokokvalitetnog sadržaja koji čitateljima daje vrijednost i relevantan je za njihove interese. Prilikom izrade sadržaja važno je imati na umu svoju ciljanu publiku i pružiti im informacije koje će smatrati vrijednima i zanimljivima.

Strategije Link building-a

Link Building bitan je dio svake uspješne SEO strategije. To uključuje dobivanje povratnih poveznica s drugih web stranica na vlastitu web stranicu kako bi se poboljšalo rangiranje vaše web stranice u tražilici. Evo nekoliko učinkovitih strategija za izgradnju poveznica:

Stvaranje i promicanje sadržaja

Sadržaj je okosnica svake uspješne strategije izgradnje poveznica. Stvaranjem visokokvalitetnog, informativnog sadržaja koji ljudi žele čitati i dijeliti, možete povećati vjerojatnost da će se druge web stranice povezati natrag na vašu web stranicu. Međutim, stvaranje sadržaja i samo nada povratnim vezama nije dovoljno. Također morate aktivno promovirati svoj sadržaj kako biste povećali njegovu vidljivost i privukli više povratnih veza.

Jedan učinkovit način promoviranja vašeg sadržaja je putem društvenih medija. Dijeljenjem svog sadržaja na platformama društvenih medija možete privući više posjetitelja na svoju web stranicu i povećati vjerojatnost povratnih poveznica.

Također se možete obratiti drugim web stranicama i zamoliti ih da podijele vaš sadržaj sa svojom publikom. To se može učiniti putem e-pošte ili putem društvenih medija. Izgradnjom odnosa s drugim vlasnicima web stranica i utjecajnim osobama u vašoj industriji možete povećati vidljivost svog sadržaja i privući više povratnih poveznica.

Guest Blogging

Guest blogging uključuje pisanje posta na blogu za drugo web mjesto u vašoj industriji i uključivanje povratne veze na vlastito web mjesto u biografiji vašeg autora ili u tijelu posta. Ova taktika može biti učinkovit način za izgradnju odnosa s utjecajnim osobama u vašoj industriji i privlačenje visokokvalitetne povratne veze na vašu stranicu.

Kada blogujete kao gost, važno je odabrati web stranice koje su relevantne za vašu djelatnost i imaju visok autoritet domene. Ovo će osigurati da su povratne veze koje primate visoke kvalitete i da će pozitivno utjecati na rangiranje vaše web stranice u tražilici.

Broken links

Broken links uključuje pronalaženje neispravnih veza na drugim web stranicama i ponudu zamjene tih veza vezama na vaš vlastiti sadržaj. Ova strategija zahtijeva malo istraživanja i širenja, ali može biti vrlo učinkovita u stvaranju visokokvalitetnih povratnih veza na vašu web stranicu.

Da biste pronašli neispravne veze, možete koristiti alate kao što su Ahrefs ili Broken Link Checker. Nakon što ste identificirali neispravne veze na drugim web-mjestima, možete se obratiti vlasnicima web-mjesta i ponuditi zamjenu tih veza s vezama na vlastiti sadržaj.

Influencer Outreach

Dosezanje utjecajnih osoba uključuje izgradnju odnosa s ključnim utjecajnim osobama u vašoj industriji i traženje od njih da podijele vaš sadržaj sa svojom publikom. To može dovesti do povećane izloženosti i više povratnih veza na vašu web stranicu.

Analiza konkurenta

Analiza povratnih veza vašeg konkurenta može vam pomoći da prepoznate potencijalne mogućnosti veza za svoju vlastitu web stranicu. Razumijevanjem odakle vaši konkurenti dobivaju svoje povratne veze, možete ciljati te iste web stranice i raditi na tome da steknete slične povratne veze za sebe.

Za provođenje analize konkurenata možete koristiti alate kao što su Ahrefs ili SEMrush. Nakon što ste identificirali povratne veze svojih konkurenata, možete se obratiti vlasnicima web stranica i ponuditi sličan sadržaj ili resurse koji bi bili vrijedni njihovoj publici.

Zaključak

Izgradnja poveznica ključna je SEO strategija koja može pomoći u poboljšanju vidljivosti i rangiranja vaše web stranice na stranicama s rezultatima tražilice. Razumijevanjem vrsta poveznica i dostupnih strategija izgradnje poveznica, možete stvoriti učinkovitu kampanju izgradnje poveznica koja će vašoj web stranici pomoći da privuče povratne veze visoke kvalitete i poboljša rangiranje u tražilicama.

Korisni Članci

Što je Google My Business?

Što je link building?

Autor Bio

Robert Tolo je osnivač Tolo Designa, vodeće digitalne agencije koja se specijalizira za optimizaciju pretraživanja i digitalne marketing strategije. On je iskusni stručnjak za SEO s više od 5 godina iskustva u industriji, te se trudi pomoći tvrtkama povećati njihovu online vidljivost i doseg. U slobodno vrijeme, Robert voli biti u tijeku s najnovijim trendovima u digitalnom svijetu i pronaći nove načine pomoći svojim klijentima uspjeti online.

Scroll to Top