Zanimaju li vas troškovi optimizacije za tražilice (SEO) za vaše poslovanje? Bilo da ste startup, mala tvrtka ili multinacionalna korporacija, ulaganje u SEO ključno je za povećanje vaše online vidljivosti i privlačenje potencijalnih kupaca.

U ovom postu na blogu istražit ćemo različite čimbenike koji utječu na troškove SEO projekta, raspravljati o različitim vrstama SEO usluga i povezanim strukturama cijena te pružiti smjernice za odabir pravog pružatelja usluga na temelju vaših jedinstvenih potreba.

Uz prosječne mjesečne naknade u rasponu od 497 USD za slobodnjake do 5000 USD za velike projekte kojima upravljaju marketinške agencije, razumijevanje stvarne cijene SEO-a presudno je za maksimiziranje vašeg proračuna i povrata ulaganja.

Koliko SEO košta po projektu?

Čimbenici koji utječu na troškove SEO projekta

Opseg i veličina projekta, konkurentnost industrije i ključnih riječi, stručnost i iskustvo stručnjaka ili agencije za SEO, stvaranje i optimizacija sadržaja te tehnička optimizacija za SEO čimbenici su koji mogu utjecati na troškove SEO projekta.

Opseg i veličina projekta

Opseg i veličina SEO projekta ključni su čimbenici koji mogu značajno utjecati na ukupne troškove. Općenito, veći projekti sa širim opsegom zahtijevaju više resursa, truda i vremena od SEO stručnjaka ili agencije.

Nadalje, šire kampanje mogu zahtijevati stalne napore za stvaranje sadržaja i optimizaciju tijekom duljeg vremenskog razdoblja, što dovodi do većih troškova. Dobro izveden SEO plan skrojen za ispunjavanje specifičnih ciljeva i industrijskih standarda ključan je za tvrtke koje traže učinkovite rezultate.

Važno je imati na umu da će troškovi varirati ovisno o zahtjevima svakog pojedinog projekta.

Konkurentnost industrije i ključne riječi

Konkurentnost vaše industrije i ključnih riječi jedan je od glavnih čimbenika koji mogu utjecati na cijenu vašeg SEO projekta. Industrije s većom konkurencijom zahtijevaju više truda, resursa i vremena za postizanje najviših ljestvica u pretraživanju u usporedbi s industrijama niske konkurencije.

Važno je napomenuti da poteškoće s ključnim riječima također mogu utjecati na cijene SEO-a. To se odnosi na to koliko je teško rangirati određene ključne riječi na temelju njihove popularnosti, relevantnosti i razine konkurencije.

Stručnost i iskustvo SEO stručnjaka ili agencije

Stručnost i iskustvo stručnjaka za SEO ili agencije koje odaberete mogu značajno utjecati na troškove SEO projekta. Iskusni i ugledni SEO pružatelj će naravno naplatiti višu naknadu, ali može biti vrijedno ulaganja za tvrtke koje žele vidjeti dugoročni uspjeh svojih SEO napora.

Manje iskusan pružatelj usluga može ponuditi niže cijene, ali može koštati više zbog mogućih pogrešaka učinjenih tijekom procesa optimizacije. Važno je odabrati SEO pružatelja usluga koji ima dobre rezultate u vašoj industriji s uspješnim studijama slučaja koje pokazuju ROI.

Pravi pružatelj usluga trebao bi imati dokazane strategije usmjerene na tehnike bijelog šešira koje poboljšavaju promet i vidljivost web stranice uz pridržavanje etičkih standarda.

Vrste SEO usluga i povezani troškovi

Postoje tri vrste SEO usluga koje obično utječu na troškove projekta: optimizacija na stranici, optimizacija izvan stranice i tehnička optimizacija. Rad na stranici prvenstveno se fokusira na sadržaj i strukturu pojedinačnih stranica web stranice, dok je taktika izvan stranice usmjerena na izgradnju visokokvalitetnih poveznica s drugih web stranica natrag na vašu vlastitu stranicu.

Tehnički SEO bavi se zakulisnim aspektima optimizacije vaše web stranice za tražilice poput indeksiranja, indeksiranja i brzine stranice.

Optimizacija na stranici

Optimizacija na stranici uključuje optimizaciju sadržaja i strukture vaše web stranice kako biste poboljšali njezin rang u tražilicama. To uključuje elemente kao što su oznake naslova, meta opisi, oznake zaglavlja, interne strukture povezivanja i korištenje ključnih riječi unutar sadržaja.

Na primjer, ako ste lokalna pekara koja želi optimizirati svoj SEO na stranici za “kolačiće”, mogli biste uključiti relevantne ključne riječi u naslov stranice (“Najbolji kolači u [Vašem gradu]”), koristiti oznake zaglavlja za razbijanje sadržaj u odjeljke (“Naši najprodavaniji okusi kolačića”) i uključite slike s alternativnim tekstom koji uključuje ciljane ključne riječi (npr.”Čokoladni kolačić s glazurom od putera”).

Optimizacija izvan stranice

Optimizacija izvan stranice odnosi se na aktivnosti koje se provode izvan vaše web stranice kako bi se poboljšalo njezino rangiranje u tražilicama. To uključuje izgradnju poveznica, marketing na društvenim mrežama i upravljanje internetskom reputacijom.

Izgradnja visokokvalitetnih povratnih veza s autoritativnih web stranica ključni je aspekt optimizacije izvan stranice. Tražilice gledaju na ove veze kao na potvrdu kvalitete vašeg sadržaja i koriste ih kao signal za potrebe rangiranja.

Upravljanje internetskom reputacijom ima za cilj zaštititi i poboljšati percepciju vašeg brenda u očima potrošača. To može uključivati ​​praćenje recenzija na različitim platformama, brzo reagiranje na pritužbe kupaca i stvaranje pozitivnih PR kampanja.

Optimizacija izvan stranice zahtijeva stalni napor tijekom vremena i obično je izazovnija od optimizacije na stranici jer se uvelike oslanja na radnje drugih web stranica koje su izvan vaše kontrole.

Prema istraživanju koje je proveo Ahrefs, visokokvalitetne veze za gostujuće objave s najuspješnijih stranica u prosjeku koštaju između 1.000 i 2.000 USD po položaju; u međuvremenu postovi s niskim autoritetom u prosjeku koštaju oko 200-300 USD po položaju (linkable.com)

Tehnička optimizacija

Tehnička optimizacija ključni je, ali često zanemaren aspekt SEO-a koji uključuje poboljšanje tehničkih aspekata vaše web stranice kako bi bila prilagođenija tražilicama.

To uključuje optimizaciju brzine učitavanja stranice, popravljanje pokvarenih veza i grešaka indeksiranja, implementaciju označavanja strukturiranih podataka, osiguravanje mobilne reakcije i druge čimbenike povezane s izvedbom.

Na primjer, brzina web stranice bitan je čimbenik i za korisničko iskustvo i za rangiranje u pretraživanju. Prema istraživanju, odgoda od samo jedne sekunde može rezultirati smanjenjem konverzija od 7% za web-mjesta za e-trgovinu.

Nadalje, Google je potvrdio da je brzina stranice jedan od najvažnijih čimbenika rangiranja unutar njihovog algoritma.

Rasponi prosječnih troškova SEO projekta

Prosječna cijena SEO projekata uvelike varira, s malim projektima koji počinju od 500 USD, a velikim projektima koji koštaju od 1500 do 5000 USD mjesečno. Satnice za SEO usluge općenito se kreću od 75 USD do 100 USD, s projektnim naknadama u prosjeku između 2501 USD i 5000 USD.

Mali, srednji i veliki projekti

Troškovi SEO projekta mogu uvelike varirati ovisno o opsegu i veličini projekta. Mali projekti obično uključuju optimizaciju jedne web stranice ili nekoliko stranica za lokalne ključne riječi, s prosječnom cijenom od 500 do 1000 USD mjesečno.

Projekti srednje veličine uključuju sveobuhvatniju optimizaciju za regionalne ili nacionalne ključne riječi, s prosječnom cijenom od 2500 do 5000 USD mjesečno. Veliki projekti mogu uključivati ​​globalne SEO napore koji uključuju više web stranica i jezika, a koštaju više od 10.000 USD mjesečno.

Složenost ovih većih projekata često zahtijeva dodatne resurse kao što su tehnički SEO stručnjaci i pisci sadržaja kako bi se osigurali uspješni rezultati.

Satnice vs. Naknade temeljene na projektu

Kada je riječ o troškovima SEO projekta, tvrtke često imaju opciju plaćanja po satu ili naknade temeljene na projektu. Satnice su najčešće za zadatke koji se mogu dovršiti u kratkom vremenu, kao što su revizije web stranica ili istraživanje ključnih riječi.

S druge strane, naknade temeljene na projektu obično se koriste za veće projekte s definiranim ciljevima i rokovima. Na primjer, optimiziranje cijele web stranice ili stvaranje strategije sadržaja vjerojatno bi uključivalo fiksnu naknadu na temelju opsega i vremenskog okvira projekta.

U konačnici, hoćete li odabrati cijenu po satu ili na temelju projekta ovisit će o vašim specifičnim potrebama i ciljevima.

Zaključak

Zaključno, cijena SEO projekata varira ovisno o nekoliko čimbenika, kao što su veličina projekta i konkurentnost industrije. Postoje različiti modeli cijena za SEO usluge uključujući satnice, mjesečne naknade i naknade temeljene na projektu.

Važno je odabrati SEO pružatelja usluga s iskustvom i dobrom reputacijom. Na kraju dana, ulaganje u visokokvalitetne SEO usluge može pomoći vašoj tvrtki da dosegne više kupaca na mreži i poveća prihod.

Autor Bio

Robert Tolo je osnivač Tolo Designa, vodeće digitalne agencije koja se specijalizira za optimizaciju pretraživanja i digitalne marketing strategije. On je iskusni stručnjak za SEO s više od 5 godina iskustva u industriji, te se trudi pomoći tvrtkama povećati njihovu online vidljivost i doseg. U slobodno vrijeme, Robert voli biti u tijeku s najnovijim trendovima u digitalnom svijetu i pronaći nove načine pomoći svojim klijentima uspjeti online.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)