Kako funkcionira Google Algoritam i pretraživanje?

Što je Google Algoritam?

Google Algoritam je kompleksan proces koji omogućava Googleu da analizira i ocijeni web stranice na temelju njihove kvalitete i relevantnosti. Algoritam uzima u obzir različite faktore kako bi odabrao koje će stranice prikazati među rezultatima pretraživanja. Ovo utječe na rangiranje web-stranica i način na koji se prikazuju rezultati pretraživanja.

Što je Google Algoritam?

Ključni sažeci:

 • Google Algoritam je složen proces analize i ocjene web stranica.
 • Algoritam utječe na rangiranje stranica i prikazivanje rezultata pretraživanja.
 • Google Algoritam koristi različite faktore za odabir relevantnih rezultata.
 • Prilagođavanje Google Algoritmu je važno za poboljšanje rangiranja.
 • Transparentnost i etički pristup su važni u optimizaciji web stranica.

Kako Googlebot indeksira web stranice?

Googlebot je automatizirani softver koji Google koristi za pregledavanje i indeksiranje web stranica. On redovito “krstari” internetom u potrazi za novim ili ažuriranim web stranicama.

Googlebot posjećuje stranice koje je već otkrio i slijedi sve poveznice koje se tamo nalaze. Također indeksira stranice koje vlasnici web stranica pošalju putem Google Search konzole.

Googlebot analizira sve elemente stranica, kao što su tekstualni sadržaj, meta oznake i atributi, slike i video zapisi, kako bi razumio o čemu se na stranici radi. Nakon indeksiranja, Googlebot katalogizira stranicu u Google indeksu.

Kako Google odabire rezultate pretraživanja?

Google prikazuje rezultate pretraživanja na temelju različitih faktora koji se uzimaju u obzir prilikom odabira najrelevantnijih rezultata. Evo nekih ključnih elemenata koje Google uzima u obzir:

 1. Lokacija korisnika: Google provjerava lokaciju korisnika kako bi pružio rezultate koji su relevantni za to područje. Na primjer, ako korisnik pretražuje “restorani u Zagrebu”, Google će prikazati rezultate koji su specifični za Zagreb.
 2. Jezik upita: Google analizira jezik upita kako bi prikazao rezultate na odgovarajućem jeziku. Ako je upit na hrvatskom jeziku, rezultati će biti prikazani na hrvatskom jeziku.
 3. Vrsta uređaja: Google uzima u obzir vrstu uređaja koju koristi korisnik – mobilni ili stolno računalo. Na temelju toga, prilagođava prikazane značajke. Na primjer, ako korisnik pretražuje sa mobilnog uređaja, prikazat će se mobilno optimizirani rezultati.
 4. Podešavanja pretraživanja: Google provjerava postavke pretraživanja korisnika, kao što su SafeSearch filter ili Prikazivanje osobnih rezultata. Ova podešavanja mogu utjecati na prikazane rezultate.
 5. Algoritmi umjetne inteligencije: Google koristi različite algoritme umjetne inteligencije, poput RankBrain, Neural Matching i BERT, kako bi bolje razumio značenje upita i prikazao relevantnije rezultate pretraživanja.

Ovi faktori zajedno pomažu Googleu odabrati najrelevantnije rezultate pretraživanja za korisnike, što pridonosi boljoj korisničkoj doživljaju i zadovoljstvu.

Kako se prilagoditi Google Algoritmu?

Prilagodba Google Algoritmu je ključna za poboljšanje rangiranja web stranica i privlačenje veće pažnje korisnika. Postoje određene strategije koje možete primijeniti kako biste optimizirali vašu web stranicu i prilagodili se zahtjevima algoritma.

Kako se prilagoditi Google Algoritmu?

Optimizacija unutarnjih elemenata web stranica

Jedan od važnih koraka u prilagodbi Google Algoritmu je optimizacija unutarnjih elemenata vaših web stranica. To uključuje izradu kvalitetnog sadržaja koji odgovara upitima korisnika i uključuje relevantne ključne riječi. Također je važno koristiti interna povezivanja kako bi se poboljšala struktura stranica i olakšalo korisnicima navigaciju.

StrategijaOpis
Izrada visokokvalitetnog sadržajaIzradite sadržaj koji je relevantan, informativan i koristan za korisnike. Koristite ključne riječi na prirodan način i izbjegavajte pretjeranu optimizaciju.
Korištenje ključnih riječiIdentificirajte relevantne ključne riječi za vašu industriju i koristite ih u naslovima, podnaslovima i sadržaju. To će pomoći Google algoritmu u razumijevanju tematike vaše web stranice.
Kreiranje internih poveznicaPovežite relevantne dijelove sadržaja na vašoj web stranici kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo i olakšalo indeksiranje od strane Googlea.

Optimizacija vanjskih elemenata web stranica

Pored optimizacije unutarnjih elemenata, važno je također optimizirati vanjske elemente vaših web stranica. To uključuje izgradnju kvalitetnih povratnih veza, korištenje društvenih medija i upravljanje online reputacijom.

“Kvalitetne povratne veze mogu poboljšati autoritet vaše web stranice i doprinijeti boljem rangiranju u rezultatima pretraživanja.”

 • Stvaranje sadržaja koji će privući prirodne povratne veze.
 • Suradnja s utjecajnim osobama na društvenim medijima kako biste podigli svijest o svojoj web stranici.
 • Praćenje i odgovaranje na recenzije korisnika kako biste održali pozitivnu online reputaciju.

Prilagodba ažuriranjima Google Algoritma

Google redovito ažurira svoj algoritam kako bi poboljšao kvalitetu rezultata pretraživanja. Važno je pratiti ta ažuriranja i prilagoditi se promjenama kako biste zadržali visoko rangiranje web stranica.

AžuriranjeOpis
Promjene u prikazu snippet opisaPratite smjernice Googlea za optimalan prikaz opisnih isječaka vaše web stranice u rezultatima pretraživanja.
Važnost mobilne verzije straniceOsigurajte da je vaša web stranica prilagođena mobilnim uređajima kako biste zadovoljili zahtjeve mobilnih korisnika.

Uz pravilnu optimizaciju web stranica i praćenje ažuriranja Google Algoritma, možete poboljšati rangiranje vaših stranica i privući veći broj posjetitelja.

Kako se prilagoditi ažuriranjima Google Algoritma?

Google redovito ažurira svoj algoritam kako bi poboljšao kvalitetu rezultata pretraživanja. Važno je pratiti ta ažuriranja i prilagoditi se promjenama. Preporuke za prilagodbu uključuju optimiziranje sadržaja i strukture web stranica u skladu s najnovijim smjernicama Googlea. Također je važno pratiti trendove u pretraživanju kako bi se pravovremeno reagiralo na promjene u preferencijama korisnika. Kontinuirano praćenje i ažuriranje SEO strategije može pomoći u održavanju visokog rangiranja web stranica.

Prilagodba sadržaja i strukture web stranica

Jedan od ključnih načina prilagodbe algoritmu je optimizacija sadržaja i strukture web stranica. To podrazumijeva izradu relevantnog i informativnog sadržaja koji odgovara ključnim riječima i temama koje korisnici traže. Također je važno prilagoditi strukturu web stranica kako bi bila pregledna i korisniku prijateljska. To može uključivati optimiziranje navigacije, poboljšanje brzine učitavanja i prilagodbu za mobilne uređaje.

Praćenje trendova u pretraživanju

Trendovi u pretraživanju se stalno mijenjaju, a važno je biti u toku s najnovijim preferencijama korisnika. Praćenje trendova omogućuje vam da pravovremeno reagirate na promjene i prilagodite svoju strategiju. To može uključivati istraživanje popularnih ključnih riječi, analizu konkurencije i praćenje promjena u potrebama i zahtjevima korisnika.

“Praćenje trendova u pretraživanju omogućuje vam da se unaprijedite i ostanete relevantni u digitalnom prostoru.”

Postavljanje ciljeva i mjerenje rezultata

Jedan od ključnih koraka u prilagodbi ažuriranjima Google Algoritma je postavljanje ciljeva i kontinuirano mjerenje rezultata. Definiranje ciljeva omogućuje vam da usmjerite svoje napore na ono što je najvažnije za vašu web stranicu. Kontinuirano mjerenje rezultata pomaže vam da pratite napredak i identificirate područja koja zahtijevaju daljnje poboljšanje.

Zaključno, prilagodba ažuriranjima Google Algoritma je ključna za održavanje visokog ranga web stranica. Praćenje ažuriranja i prilagodba sadržaja, strukture i strategije može vam pomoći da ostanete relevantni i privučete veći broj korisnika.

Prilagodba Google Algoritmu i praćenje trendova u pretraživanju su vitalni za uspjeh vaše web stranice.

Kako se prilagoditi indeksiranju za mobilne uređaje?

S obzirom na sve veću upotrebu mobilnih uređaja za pretraživanje, Google je uveo ažuriranje Mobile-First, koje koristi mobilnu verziju web stranice za indeksiranje i rangiranje. Da bi se prilagodili ovom ažuriranju, važno je osigurati da je vaša web stranica prilagođena mobilnim uređajima. To podrazumijeva da stranica ima odzivni dizajn, brzo učitavanje, jednostavan navigacijski izgled i lako čitljivi sadržaj na manjem ekranu.

Za poboljšanje indeksiranja mobilne verzije web stranice, važno je slijediti nekoliko ključnih koraka:

 1. Imajte odzivni dizajn: Ovo osigurava da se vaša web stranica automatski prilagođava različitim veličinama ekrana, bilo da se radi o mobilnim uređajima, tabletima ili desktop računalima. To poboljšava korisničko iskustvo i olakšava pregledavanje sadržaja na manjem ekranu.
 2. Optimizirajte brzinu učitavanja: Mobilni korisnici očekuju brzo učitavanje web stranica. Osigurajte da je vaša web stranica optimizirana za brzo učitavanje, smanjujući veličinu slika, minimizirajući broj vanjskih skripti i ispravljajući druge čimbenike koji mogu usporiti učitavanje.
 3. Poboljšajte navigaciju: Jednostavna i intuitivna navigacija ključna je za mobilne korisnike. Osigurajte da je vaša web stranica jednostavna za kretanje i da su navigacijski izbornici i poveznice lako vidljivi i pristupačni na manjem ekranu.
 4. Osigurajte lako čitljiv sadržaj: Tekst na mobilnoj verziji web stranice treba biti dovoljno velik i čitljiv na manjem ekranu. Također treba izbjegavati previše male fontove i osigurati adekvatno razmakivanje između redaka kako bi se olakšalo čitanje na mobilnim uređajima.

Prilagodba web stranice mobilnim uređajima ključna je za poboljšanje korisničkog iskustva i rangiranja u rezultatima pretraživanja. Pružite mobilnim korisnicima vrhunsko iskustvo pregledavanja kroz optimizaciju za mobilne uređaje.

Kako napisati visokokvalitetni sadržaj koji odgovara Google Algoritmu?

Pri pisanju sadržaja koji će se svidjeti i odgovarati Google Algoritmu, važno je imati kvalitetan i originalan sadržaj koji odgovara namjeri upita korisnika. Ključne riječi treba koristiti na prirodan način i ne pretjerivati s njihovom upotrebom. Također se preporučuje koristiti različite izraze, slične pojmove i često postavljana pitanja kako bi se obuhvatilo različite aspekte i namjere korisnika. Jasan, strukturiran i koristan sadržaj ima veće šanse za visoko rangiranje u rezultatima pretraživanja.

Da biste stvorili visokokvalitetni sadržaj koji će zadovoljiti Google Algoritam, slijedite ove smjernice:

 1. Kreirajte originalan sadržaj: Izbjegavajte kopiranje ili preuzimanje sadržaja s drugih web stranica. Umjesto toga, fokusirajte se na stvaranje jedinstvenog sadržaja koji će privući korisnike.
 2. Istražite ključne riječi: Provjerite koje se ključne riječi povezuju s temom vašeg sadržaja. Upotrijebite alate poput Google Keyword Plannera kako biste pronašli relevantne ključne riječi za svoju industriju.
 3. Prirodno upotrijebite ključne riječi: Dodajte ključne riječi na prirodan način u svoj sadržaj. Izbjegavajte pretjeranu upotrebu ključnih riječi, jer to može negativno utjecati na čitatelje i rangiranje na Googleu.
 4. Strukturirajte sadržaj: Organizirajte svoj sadržaj tako da ima jasnu strukturu. Koristite naslove, podnaslove i odlomke kako biste olakšali čitateljima čitanje i snalaženje na stranici.

Pored toga, ne zaboravite da je korisničko iskustvo ključno za visokokvalitetni sadržaj. Osigurajte da je vaša web stranica brza, responzivna i lako navigabilna. Također dodajte relevantne slike, grafove ili video zapise kako biste poboljšali sadržaj i privukli pažnju korisnika.

“Kvalitetan i relevantan sadržaj ključan je za uspjeh na Googleu. Pružite korisnicima vrijedan sadržaj koji im odgovara, i to će se odraziti na vaš rangiranje i posjećenost web stranice.” – Mark Thompson, SEO stručnjak

Uz ove smjernice, možete stvoriti visokokvalitetni sadržaj koji će zadovoljiti Google Algoritam i privući veći broj posjetitelja na vašu web stranicu.

Kako pratiti ažuriranja Google Algoritma i uskladiti strategiju?

Praćenje ažuriranja Google Algoritma je ključno u održavanju optimalne SEO strategije. Važno je redovito pratiti najnovije smjernice i upute Googlea kako bi se prilagodili promjenama. To može uključivati promjene u optimizaciji sadržaja, metapodataka, brzine učitavanja, mobilnosti stranica i drugih faktora koji utječu na rangiranje.

 • Pratite najnovije ažuriranja Google Algoritma putem službenih izvora i blogova
 • Analizirajte promjene u smjernicama i prilagodite svoju SEO strategiju
 • Praćenje ključnih metrika, poput prometa, klikova i konverzija, pomaže u razumijevanju učinka vaše web stranice
 • Koristite alate za praćenje rangiranja, kao što su Google Search Console, da biste pratili promjene u rezultatima pretraživanja

Kontinuirano praćenje i analiza rezultata

Praćenje ključnih metrika i analiza rezultata je važna komponenta praćenja ažuriranja Google Algoritma. Evo nekoliko ključnih metrika koje možete pratiti:

MetrikaOpis
PrometMjerenje broja posjeta na vašoj web stranici
KlikoviBroj klikova na vaše rezultate pretraživanja
KonverzijeMjerenje željenih radnji korisnika na web stranici, kao što je kupovina ili prijava na newsletter

Slijediti ove metrike i redovito analizirati rezultate omogućuje vam da prilagodite svoju SEO strategiju kako biste postigli bolje rezultate i ostali na vrhu promjena u Google Algoritmu.

Značaj transparentnosti i etičkog pristupa u optimizaciji za Google Algoritam

Pri optimizaciji web stranica za Google Algoritam, posebnu važnost treba pridavati transparentnosti i etičkom pristupu. To znači da treba izbjegavati sve oblike manipulacije, prijevare ili neetičkog ponašanja. Umjesto toga, fokus treba biti na pružanju visokokvalitetnog sadržaja, ispunjavanju očekivanja korisnika te poštivanju smjernica i pravila koje je postavio Google.

Transparentnost u optimizaciji web stranica ima ključnu ulogu u izgradnji povjerenja korisnika i kredibiliteta web stranica. Kroz transparentan pristup, korisnici mogu imati povjerenje da će pronaći relevantan i istinit sadržaj koji odgovara njihovim potrebama i interesima.

Etički pristup u optimizaciji web stranica znači poštivanje moralnih vrijednosti i pravila ponašanja. To uključuje izbjegavanje prevara, neiskrenosti i svih drugih oblika nepoštenog djelovanja kako bi se postigao bolji rang u rezultatima pretraživanja. Etički pristup je temeljen na poštivanju pravila i postizanju dugoročnih rezultata kroz kvalitetan sadržaj i korisničko iskustvo.

“Transparentnost i etičnost su ključni čimbenici u optimizaciji za Google Algoritam. Pravilan pristup koji uključuje ispunjavanje očekivanja korisnika, poštivanje pravila Googlea te transparentnost u pružanju sadržaja može dovesti do dugoročnog uspjeha i rasta web stranica.”

Uz transparentnost i etički pristup, kvalitetan sadržaj, dobra optimizacija web stranica i praćenje smjernica Google Algoritma mogu biti ključni faktori za postizanje boljeg rangiranja i uspjeha na tražilici. Važno je pridržavati se visokih standarda integriteta i poštivanja pravila kako bi se izgradio pouzdan odnos s korisnicima i postigao dugotrajni uspjeh na Googleu.

Važnost praćenja trendova u pretraživanju za uspjeh na Googleu

Praćenje trendova pretraživanja može biti ključno za postizanje uspjeha na Googleu. Razumijevanje onoga što korisnici traže, kako se ponašaju i koji su njihovi interesi može pomoći u optimizaciji sadržaja i strategije za Google Algoritam. Također, prilagođavanje promjenama u korisničkim preferencijama može pomoći u održavanju visokog rangiranja web stranica i privlačenju veće publike.

Praćenje trendova pretraživanja je važno za stjecanje uvida u aktualne teme i ključne riječi koje korisnici upotrebljavaju prilikom pretraživanja. Na taj način možete prilagoditi svoju sadržajnu strategiju i osigurati da vaša web stranica bude relevantna i privlačna za korisnike.

Korištenje alata za istraživanje ključnih riječi može vam pomoći u određivanju popularnih i relevantnih pojmova. Također, važno je pratiti promjene u trendovima pretraživanja kako biste se prilagodili novim interesima i potrebama korisnika.

Prednosti praćenja trendova pretraživanja

 • Poboljšanje relevantnosti sadržaja: Razumijevanje najnovijih trendova pomaže vam u stvaranju sadržaja koji je relevantan za korisnike.
 • Povećanje angažmana: Praćenje trendova pretraživanja omogućuje vam da generirate sadržaj koji će privući veći broj posjetitelja i potaknuti ih na interakciju s vašom web stranicom.
 • Poboljšanje rangiranja: Optimizacija sadržaja prema trendovima pretraživanja može vam pomoći u poboljšanju rangiranja vaše web stranice u rezultatima pretraživanja.

Primjer praćenja trendova pretraživanja

“Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci primijetili smo porast pretraživanja za temom ‘zdrava prehrana i recepti’. Kako bismo iskoristili ovu priliku, odlučili smo objaviti seriju članaka s zdravim receptima i savjetima za zdravu prehranu na našoj web stranici. Rezultat je bio povećanje prometa na web stranici i veći angažman korisnika.”

– Ana, vlasnica bloga o zdravom životu

Trendovi pretraživanjaPrikladne prilagodbe
Popularne fitness rutineKreiranje sadržaja s vježbama i savjetima za određene fitness rutine
Recepti za vegansku prehranuIzrada i promocija recepta za veganske obroke
Turističke destinacije za ljetni odmorKreiranje članaka o turističkim destinacijama i preporukama za ljetni odmor

Praćenje trendova pretraživanja omogućuje vam da budete informirani i ažurirani o interesima i potrebama korisnika. Pomoću tih informacija možete prilagoditi svoju strategiju i osigurati da vaša web stranica bude relevantna i uspješna na Googleu.

Zaključak

Razumijevanje funkcioniranja Google Algoritma i prilagođavanje njegovim ažuriranjima ključno je za uspjeh u pretraživanju. Prateći smjernice i upute Googlea te optimizirajući sadržaj i strukturu web stranica, te surađujući s IT stručnjacima, možete poboljšati rangiranje i privući veći broj posjetitelja.

Važno je ostati etičan u optimizaciji web stranica i pružiti korisnicima vrijedan sadržaj. Neprestano praćenje trendova u pretraživanju i prilagođavanje strategije može pomoći u održavanju konkurentnosti na Googleu. Kontinuirano usklađivanje s promjenama algoritma i pridržavanje smjernica Googlea osigurava da vaše web stranice budu prikazane među relevantnim rezultatima pretraživanja.

Uz pravilnu optimizaciju i praćenje najnovijih trendova, možete se efikasno pozicionirati na Googleu i privući veći broj posjetitelja na svoje web stranice. Bavljenje optimizacijom za Google Algoritam zahtjeva stručnost i redovito praćenje novosti kako biste ostali ispred konkurencije i ostvarili uspjeh u online pretraživanju.

Scroll to Top