Sadržaj je novi SEO. Nije važno na kojoj se web stranici nalazite, blogu, web stranici e-trgovine ili novinskom izdanju: ako je prisutna na mreži, mora imati mogućnost rangiranja za nešto kako bi je pronašli potencijalni kupci. Sadržaj je ono “nešto” što vašoj web stranici daje prednost vidljivosti tražilice. Osim ako niste Google ili neki drugi div tražilice s pristupom vlastitoj ogromnoj bazi podataka sadržaja, stvaranje sadržaja zahtijeva vrijeme i trud – nešto s čime se bore mnogi vlasnici tvrtki. Međutim, ako želite da vaša stranica napreduje i dugoročno uspije (a tko ne želi?), onda je vrijeme da postanete kreativni i počnete smišljati učinkovite načine za stvaranje sadržaja koji je dobro rangiran i s kojim se prirodno povezuju.

Definirajte glas svoje marke i SEO strategiju prije objave

Stvaranje sadržaja koji je prilagođen SEO-u dvodijelni je proces koji ne počinje jednostavno kada sjednete napisati svoj članak, članak ili post na blogu. Najbolji način da pristupite SEO-u kada je u pitanju stvaranje sadržaja je imati opću ideju o glasu vaše marke prije nego što počnete. Glas vašeg brenda diktira razinu formalnosti (ili neformalnosti) koju koristite prilikom pisanja, kao i specifične ključne fraze koje ćete ciljati. Ove podatke možete koristiti za informiranje o svom izboru tema, kao i za jezik koji odaberete kada o njima pišete. Uz odabir tema koje zanimaju vašu publiku i koje će vjerojatno generirati interes i dijeljenje s drugih povezanih stranica, također želite osigurati da je vaš sadržaj optimiziran za tražilice. To znači odabrati prave izraze ključnih riječi i uključiti ih u svoj sadržaj prirodno.

Maksimalno iskoristite gostujuće blogove

Gostujuće bloganje korisno je za niz tvrtki i industrija te može biti izvrstan način za izgradnju relevantnih veza i stjecanje novih čitatelja. Međutim, nisu svi gostujući blogovi jednaki. Kada objavljujete kao gost na drugim web-mjestima, želite osigurati da su veze koje uključujete u svoj sadržaj kontekstualne i primjenjive na vašu web-lokaciju. Ne želite staviti odvratnu poveznicu na kraj vašeg članka koja vrišti “KLIKNITE OVDJE!” Osim toga, ne želite se povezati s prodajnom stranicom ili drugom neprikladnom stranicom na svojoj web-lokaciji. Umjesto toga, želite stvoriti relevantne veze koje su povezane sa sadržajem vašeg članka i koje ne zvuče neželjeno. Razmislite o svojoj ciljanoj publici, temi svog članka i koja bi druga mjesta i stranice bile relevantne za čitatelje. Izbjegavajte povezivanje s početnom stranicom ili bilo kojom stranicom na web-mjestu koja ne dodaje vrijednost vašim čitateljima.

Proizvodite audio sadržaj visoke kvalitete

Da, audio sadržaj je stvar. Možda niste bili svjesni, ali postoji od ranih dana interneta. I iako možda nije toliko popularan kao što je nekad bio, još uvijek je valjan i respektabilan način za stvaranje sadržaja. Izrada audio sadržaja može biti jednostavna poput snimanja brze glasovne poruke i njezinog prijenosa na vaše web mjesto. Ili, možete dati sve od sebe s opsežnijom i strukturiranom serijom podcasta. Bez obzira na to kako se bavite stvaranjem audio sadržaja, postoji nekoliko načina na koje on može koristiti vašoj web stranici i pomoći vam da bolje rangirate u rezultatima tražilice. Za početak, uključivanje audio sadržaja na vašu web stranicu daje onaj “živi” i osobni dojam. Vjerojatnije je da će posjetitelji reagirati na snimljeni audio sadržaj nego na pisani tekst i mogli bi cijeniti dodatnu osobnu pažnju i ulaganje. Također možete koristiti audio sadržaj za povezivanje s drugim web-mjestima i stranicama na vašem web-mjestu. Na primjer, ako imate podcast, možete se povezati na podcaste koji se nalaze na drugim stranicama.

Pišite informativne postove na blogu

Blogovi su popularan izvor sadržaja na internetu i postoji razlog zašto: oni su informativni, privlačni i lako ih je izraditi. Blogovi su fantastičan način za stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji vaši čitatelji mogu lako konzumirati i primijeniti u svom svakodnevnom životu. Također ih je nevjerojatno jednostavno izraditi i ne morate biti profesionalni pisac niti imati opsežno znanje o SEO taktici da biste uspješno izradili post na blogu. Blogovi vam omogućuju da odaberete teme koje zanimaju vaše čitatelje i koje će također vjerojatno biti rangirane prema uobičajenim ključnim riječima i izrazima. Također možete dodati poveznice na druga mjesta i stranice na svojoj stranici kako biste poboljšali svoj SEO i privukli nove čitatelje.

Razvijte videosadržaj s mogućnostima prirodnih veza

Videosadržaj je fantastičan način da uključite i informirate svoje čitatelje i postao je novi standard kada je u pitanju online sadržaj. Nažalost, proizvodnja kvalitetnih i prirodnih videozapisa može oduzeti puno vremena i energije, što je često nešto što vlasnici tvrtki i web stranica nemaju dovoljno. Međutim, postoje načini za stvaranje i objavljivanje video sadržaja uz minimalan trud i ulaganje s vaše strane.

Korištenje plasmana proizvoda i robnih marki kao ključnih riječi

Jedan od načina da poboljšate svoj SEO je plasman proizvoda. Ako napišete članak ili napravite video u kojem se spominje proizvod, taj proizvod možete upotrijebiti kao sidro. Na primjer, ako pišete post na blogu o vrtlarstvu, možete spomenuti određene vrtlarske alate kao primjere ili kao dodatke svom sadržaju. Zatim, kada se vaš post objavi i indeksira, taj vrtlarski alat također će se pojaviti u vašem postu kao hiperveza. Budući da se na nju povezujete s relevantne stranice, vjerojatno će biti bolje rangiran od sadržaja na vašoj web-lokaciji koji ne povezuje ni s jednom drugom stranicom.

U konačnici, najbolji načini za stvaranje sadržaja koji je dobro rangiran i povezan s prirodno se razlikuju od tvrtke do tvrtke. Sve se svodi na analizu vaše ciljane publike i njihovih interesa, a zatim na stvaranje sadržaja koji zadovoljava te potrebe. Sadržaj mora biti relevantan i koristan vašim čitateljima, a postoji više različitih načina na koje to možete učiniti. Od odabira tema koje su aktualne i relevantne za vašu industriju, do stvaranja audio i video sadržaja, postoji mnogo načina da stvorite sadržaj koji je dobro rangiran dok prirodno povezuje natrag na vašu stranicu.